Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da tarihi çeşme bakımsızlık kurbanı oldu!

Diyarbakır’ın tarihi zenginliklerinden biri olan Hatun Kastal Çeşmesi bakımsızlıktan dolayı yok olmakla karşı karşıya kaldı.

Diyarbakır’ın tarihi zenginliklerinden biri

Diyarbakır’da tarihi çeşme bakımsızlık kurbanı oldu!

 

Hatun Kastal Çeşmesi inşası Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülse de kesin tarihi bilinmiyor. Şehrin zengin tarihine ve kültürel dokusuna önemli bir katkı sağlayan bu çeşme, yüzyıllarca su kaynağı olarak hizmet verdi. Tarih boyu kervanların uğrak mekânı olan bu çeşme, hayvanların, develerin su ihtiyacını giderdi. Tarihi Sur ilçesinde 64 tane tarihi çeşme bulunuyor. Bu çeşmelerin büyük bir bölümü yok olurken, çoğunun ise suyu kesildi.

Diyarbakır’da tarihi çeşme bakımsızlık kurbanı oldu!

HATUN KASTAL ÇEŞMESİ TARİHİ DOKUSU ZARAR GÖRDÜ

Diyarbakır’ın Sur İlçesi Mardin Kapı çıkışında bulunan Hatun Kastal Çeşmesinden yıllardır su akmıyor. Uzun yıllardır ihmal edilen Hatun Kastal Çeşmesi, eskiden yapılan yol çalışmaları nedeniyle su kaynağını kaybetti ve bakımsızlıktan zarar gördü. Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü tarafından çeşmenin zarar gören tarafları restore çalışmaları başlatılsa da çalışmaların yarım bırakıldığında, eski ihtişamına kavuşamadı. Çeşmenin zarar gören parçalarının yanı sıra çevresinde biriken ve toplanılmayan çöpler, tarihi doku daha büyük zarar verdi.

Diyarbakır’da tarihi çeşme bakımsızlık kurbanı oldu!

 ‘RESTORE EDİLSİN’

Çeşmenin çevresinde biriken çöpler ve bakımsızlık, çevre kirliliğine yol açmanın yanı sıra turistler üzerinde olumsuz bir izlenim bırakmasına neden oluyor. Diyarbakırlılar, tarihi Hatun Kastal Çeşmesi’nin eski ihtişamına kavuşması, işlevini yeniden kazanması ve gelecek nesillere aktarılmasa için ilgili kurumların en kısa zamanda çalışmaların başlatılmasını bekliyor.