Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da ‘sokak hayvanlarının uyutulması’ tepkileri

Diyarbakır’daki din adamları, hayvan hakları savunucuları ve STK’lardan sokak hayvanların ‘uyutulmasını’ içeren yasa tasarısına tepki.

Diyarbakır’daki din adamları, hayvan

Diyarbakır’da ‘sokak hayvanlarının uyutulması’ tepkileri

 

Diyarbakır’daki din adamları, hayvan hakları savunucuları ve STK’lardan sokak hayvanların ‘uyutulmasını’ içeren yasa tasarısına tepki.

Sokak hayvanların ‘uyutulmasını’ içeren yasa tasarısı hazırlığına ilişkin tepkiler sürüyor. Yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması bekleniyor. Tasarıya Türkiye’nin dört bir yanında tepkiler yayarken, Diyarbakır’dan da büyük tepkiler geldi. Diyarbakır’daki hayvan hakları savunucuları ve çeşitli STK’lar tepkilerini ve çözüm önerilerini Amida Haber’a anlattı.

‘BİR CANLININ YAŞAMA HAKKI TARTIŞMA SÖZ KONUSU OLAMAZ’

Hayvan hakları savunucusu Avukat Leyla Naz Eren Sürek, bu yasa tasarısı ile birlikte toplu bir hayvan kıyımın yapılacağını söyledi ve şöyle ekledi: “Halihazırdaki yasada iyileştirmeler yapılmasını bekleyip bunun için emek verirken toplumu yüz yıl geriye götüren söylemlerle karşı karşıyayız. 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ‘’kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’’ maddesi uygulansaydı bugünkü senaryo yaşanmayacaktı. Yirmi yıldır görevini yapmayan belediyeler ve onları denetlemeyen bakanlığın sorumsuzluğunun faturası bu tablonun mağduru olan köpeklere kesilmek isteniyor. Yaşam alanları insan eliyle yok edilen, şiddetin her türlüsüne maruz kalan ve açlıkla susuzlukla boğuşarak hayatını idame ettirmeye çalışan bu hayvanları devlet ya hapsetmeyi ya katletmeyi düşünerek bu sorunu çözeceğini sanıyor. Üstelik insanlığa sığmayan ve bilimsellikten uzak olan bu ilkel yöntemler 2004 senesinden önce uygulanmış, demek ki bu problem böyle çözülmüyor. Tarih tekerrür etmemeli, aynı hatalar tekrarlanmamalı. Bir canlının yaşama hakkının tartışmaya açılması söz konusu dahi olamaz.”

‘HAYVAN DÜŞMANLARININ CESARETLENDİRMESİNE YOL AÇIYOR’

Bu tür yasa tasarıları ile hayvana şiddet uygulayanları cesaretlendiğini ifade eden Sürek: “Son yıllarda hayvana yönelik işlenen hem bireysel kurumsal suçlar giderek artış gösteriyor. Bunun arkasında da örgütlü nefret dili ve cezasızlık politikaları yer alıyor. Zaten mevcut kanunda hayvana dönük işlenen suçlarla ilgili verilen cezalar yetersizken, bu cezaların yatarı yokken Türkiye’nin yoğun gündeminin arasında köpekler devlet eliyle sık sık ‘toplatılma, hapsedilme ve öldürülme’ gibi tehditlerle hedef tahtasına oturtuluyor. Bahsi geçen korkunç yasa tasarısının gündeme alınması bile hayvan düşmanlarının cesaretlendirmesine yol açıyor. Bu şiddet ortamı iktidar tarafından istikrarlı bir biçimde destekleniyor ve ardından topluma sirayet ediyor” dedi.

VETERİNERLERDEN KISIRLAŞTIRMAYA DESTEK

Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Süleymanoğlu ise, “Hayvanların uyutulması vahşice bir şey. Bunun kabul edilebilecek bir yanı yok. Hayvan popülasyonunu dengede tutmanın en büyük yolu kısırlaştırmadır. Belediyeler ile görüşmeler yapacağız ve kısırlaştırma için bütçeleri yoksa biz veterinerler olarak elimizden gelen her desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

‘HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARINI GASP EDİYORUZ’

Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği eski Başkanı Bahattin Doğru da tasarıya kesinlikle karşı olduklarını belirterek, “‘Uyutma’ akşam uyuyup sabah uyanmak anlamına geliyor. Bir yumuşama adı altında bir katliam işlenmek isteniyor. Sorunun çözümü belli; kısırlaştırmak, aşılamak ve yaşam alanlarına geri bırakmak. Önce hayvanların yaşam alanlarını gasp ediyoruz, binalar, koca koca inşaatlar dikiyoruz, sonra hayvanlar tehlike saçıyor diyoruz. Bizler elimizden gelen bütün tepkileri vereceğiz” diye konuştu. Doğru, 2 Haziran’da İstanbul’da düzenleyecek büyük mitingine katılacaklarını, Diyarbakır’dan gelmek isteyenlerin irtibata geçmelerini istedi.

HER CANLI YAŞAM HAKKINA SAHİPTİR

Zararsız bir hayvanın canına son vermenin dinde yerinin olmadığını söyleyen Şeyh Sait ve Arkadaşları Derneği Üyesi Zahir Çiftkuran: “İslam dininde her canlının bir hukuku vardır. Her canlının doğa üzerinde yaşama hakkına sahiptir. Dinde bir hayvan hastalıklıysa, kuduzsa tedavi edilir, tedavi edilemezse ıslah edilir. Onun dışında Allah hiçbir canlının öldürme hakkını kimseye vermedi” dedi.

Diyarbakır’da 'sokak hayvanlarının uyutulması' tepkileri

HAYVANLARIN “KORUNMA VE BARINMA HAKLARINI SAVUNUYORUZ”

Bu yasa tasarısı için sosyal medya hesabından açılma yapa Serra Bucak ise: “Diyarbakır Büyükşehir belediyesi olarak sağlık daire başkanlığımıza bağlı hayvan barınağı çalışanlarımız ve kentteki ilgili STK’ların olduğu bir bileşen ile sokak hayvanlarının haklarının korunması ve kısırlaştırılması hakkında önümüzdeki hafta merkez ve ilçelerimizde bir çalışma gerçekleştireceğiz. Yine haziran ayında bu gündem ile ilgili bir çalıştay planlamaktayız. Sürecin tüm evrelerini Diyarbakır halkı ve hak savunucuları ile paylaşacağız. Sokak hayvanlarının katledilmesi asla kabul edilemez. Korunma ve barınma haklarını savunuyoruz” diye belirtti.