Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da paraya dönüşen maden!

Altından sonra en değerli cevher olarak bilinen bakır, günlük yaşantının hemen her alanında kullanılıyor. Özellikle Diyarbakır’da çok önemli bir yere sahip olan ve altın değerindeki madenin, bir parçası bile atılmayarak paraya dönüştürülüyor.

Altından sonra en değerli

Hamza Özçelik / Berivan Kılıç

Evimizde bulunan her türlü ürünün yapımında, bir gram dahi olsa kullanılan madenlerden bakır, hayatımızın her alanına yaygınlık göstermeye devam ediyor. Süs eşyası, takı ve elektronik ev eşyalarının yapımında fazlasıyla kullanılan maden, son yıllarda kanserojen madde içermediği düşünülerek, mutfaktaki araç gereçlerin arasındaki yerini aldı. Bir parçası bile atılmayan madenin işlendiği sırada arta kalan talaşı, daha sonra eritilerek tekrar tabak çanak veya tepsiye dönüştürülüp satışa çıkarılıyor. Diyarbakır’da Bakır işleme ustalığı yapan Süleyman Yiğit, bakırdan yapılan mutfak araç ve gereçlerin daha sağlıklı olduğunu ifade ediyor.

Bakır kap kacakların mutfaklardaki yeri artıyor

Mutfak araç gereçleri arasında yer alan teflon, krom ve alüminyum gibi madenlerin, kanserojen madde içerikli olduğunu ifade eden bakır işleme ustası Süleyman Yiğit,  vatandaşların kansere sebep olan madenler konusunda bilinçlendikten sonra daha çok bakıra yöneldiğini dile getirdi.

Bakır son on yıldır tekrar mutfağa girmeye başladı bunu da sebebi de insanların bilinçlenmesi. Vatandaşlar temizliği daha rahat olduğu için ve genelde bulaşık makinesinde yıkadığı için teflon, krom ve alüminyum kullanıyor ve zamanla bunun ne kadar kanserojen içerikli olduğunu gördükten sonra bakıra olan talebini arttırdı. Bakır kanserojen madde içermediği için Türkiye’den çok fazla talep var. Bakır altınla yarışan bir maden.

‘’Bu maden bakterileri öldürecek seviyede’’

Bakır madeninin bakterileri öldürecek derecede etkili olduğunu savunan Süleyman Yiğit ‘’evlerinizde bir tane de olsa bakırdan çaydanlık, tava veya sürahi alın’’ Yiğit Kalaysız ürünler zehirler kısmı tamamen hikaye diyerek,  bakırın kalaylanmasına gerek olmadığını kalaysız ürünlerin daha sağlıklı olduğunu belirtti.  Vatandaşlara sesleneceğim bu noktada. Lütfen evlerinizde bakırdan bir tane de olsa çaydanlık, tava veya sürahi olsun, bu kişinin vücudundaki bakterileri de öldürebilecek seviyede bir şey.  Avrupa’ya fazlasıyla kalaysız ürün gönderdik, gönderdiklerimiz arasında bakırda var.

‘’Avrupa’da herkes kalaysız bakır kullanıyor’’

Kalaysız ürünlerin daha sağlıklı olduğunu ve Avrupa’da hemen hemen herkesin kalaysız bakır kullandığı açıklamalarında bulunan Yiğit, kalaysız ürünler zehirliyor kısmı hikaye diyerek sözlerine şu şekilde devam etti;

“Avrupalılar kalaysız bakırdan mutfak araç gereçlerinde yemek yapıp yiyorlar,  hiçbir zehirlenme de meydana gelmiyor, Normal şartlarda kalaysız ürünler kalaylı ürünlerden daha sağlıklı. Kalaysız ürünler zehirler kısmı tamamen hikaye. Avrupa’da herkes kalaysız bakır kullanıyor. Bakır’ın tek zorluğu bulaşık makinesine girmemesi, günümüzde kadınlarda iş hayatına atıldığı için yorgun bir şekilde eve geldiği zaman bulaşık yıkamakla zamanını geçirmek istemiyor.”