Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da lise öğrencisine ‘Diktatör Erdoğan’ cezasının gerekçesi belli oldu!

Diyarbakır’da lise öğrencisine “Diktatör Erdoğan” paylaşımı gerekçesiyle verilen cezanın gerekçesinde, daha önceki beraat kararları gözardı edilerek, ”diktatör’ kavramının ağır eleştiri boyutlarını aştığı ileri sürüldü.

Diyarbakır’da lise öğrencisine "Diktatör

Diyarbakır’da lise öğrencisine ‘Diktatör Erdoğan’ cezasının gerekçesi belli oldu!

Diyarbakır’da lise öğrencisi Yusuf S. hakkında 8 Aralık 2022’de “cumhurbaşkanına alenen hakaret” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya, Yusuf S.’nin sanal medya hesabından “Diktatör Erdoğan ve yandaşlarını gönderdikten sana bu ülkeye en yakışacak Selahattin Demirtaş’ı başa getireceğiz. Uyuşturucu baronu Süleyman Soylu’yu da gönderdikten sonra hiçbir sorun kalmaz” ifadeleri gerekçe yapılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 22 Ocak’ta 2024 hazırladığı iddianameyi Diyarbakır 2’nci Çocuk Mahkemesi kabul etti. Yapılan yargılamada ilk celsede Yusuf S.’ye 1 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, cezada indirime giderek cezayı 7 ay 23 güne düşürerek, hükmün geriye bırakılmasına (HGB) karar verdi.

 

CEZA VERİLEN KARAR ÖRNEKLERİ SIRALANDI

Lise öğrencisi Yusuf S.’ye verilen cezanın gerekçeli kararında ise Yusuf’un yaşının 18’den küçük olmasından ötürü sosyal inceleme raporunun tanzim edilmesine yer olmadığı, dosyada mübrez evraklar üzerinde yapılan incelemede; Yusuf’un sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı şeklindeki ihbar üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. Kararda, 6 Mart 2023 tarihli açık kaynak taramasında paylaşımın yapıldığı hesabın Yusuf S. tarafından kullanıldığı belirtilerek, ifadesinde her ne kadar paylaşımları kendisinin yapmadığını söylemesine rağmen isim ve soy ismin, hesabın kullanılması için onay SMS’i gönderilmesi gereken cep telefonu numarasının 88 ile bitmesi ve Yusuf’un kullandığını beyan ettiği numaranın da 88 ile bitmesi ve yapılan ihbarda da paylaşımları Yusuf’un yaptığının belirtilmesiyle değerlendiren mahkeme, paylaşımın Yusuf tarafından yapıldığına kanaat getirildiği kaydetti.

 

YARGITAY’IN CEZA KARARLARI SIRALANDI

Somut olayı yapılan açıklamalar ve atıf yapılan yüksek yargı içtihatları ile birlikte değerlendirildiğinin söylendiği kararda, Yusuf tarafından yapılan paylaşımda geçen ”diktatör” kelimesinin ağır eleştiri boyutlarını aştığı, mağdurun onur, şeref, haysiyet ve kişiliğini ağır şekilde incitici boyutlara ulaştığı, bu hali ile Yusuf’un üzerine atılı ”Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun yasal unsurlarının oluştuğu kanaatine varılarak, paylaşımın sosyal medya üzerinde herkese açık şekilde yapıldığını göz önüne alarak Yusuf’un kullandığı sosyal medyada onu takip etsin ya da etmesin herkesin görebileceği ve bu şekilde de aleniyet unsurunun oluştuğu kanaatine varıldığı belirtildi.