Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da Kredi Kartı Bağımlılığı Giderek Artıyor: Kredi Kartı Olmadan Geçiremiyoruz!

Son zamanlarda ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da kredi kartı kullanımının arttığı gözlemleniyor. Bu artışın arkasında yatan sebeplerin başında ise hayat pahalılığının artması ve taksit imkanlarının cazip hale gelmesi yatıyor. Kredi kartı kullanımının günlük hayatlarının bir parçası haline geldiğini vurgulayan Diyarbakırlılar, ayı kredi kartı olmadan geçirmekte zorlandıklarını belirtti.

Son zamanlarda ülke genelinde

Diyarbakır‘da Kredi Kartı Bağımlılığı Giderek Artıyor: Kredi Kartı Olmadan Geçiremiyoruz! Son zamanlarda ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da kredi kartı kullanımının arttığı gözlemleniyor. Bu artışın arkasında yatan sebeplerin başında ise hayat pahalılığının artması ve taksit imkanlarının cazip hale gelmesi yatıyor.

Kredi kartı kullanımının günlük hayatlarının bir parçası haline geldiğini vurgulayan Diyarbakırlılar, ayı kredi kartı olmadan geçirmekte zorlandıklarını belirtti.

 

Türkiye’de kredi kartı kullanımı önemli ölçüde arttı. Bu artış hem nakit kullanımının azalmasını hem de online alışverişlerde kredi kartına olan ilginin artmasını gösteriyor. Kredi kartı kullanımındaki artışın birden fazla nedeni var. Bunlardan bazıları:

  • Hayat pahalılığının artması, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartına başvurmasına neden oluyor.
  • Kredi kartları, alışverişlerde taksit imkanı sunarak insanların büyük harcamalar yapmasını kolaylaştırıyor.
  • Kredi kartları, kullanıcılara puan ve kampanyalar sunarak daha fazla alışveriş yapmalarını teşvik ediyor.
  • E-ticaretin yaygınlaşması, online alışverişlerde kredi kartı kullanımının artmasına neden oluyor.
  • Pandeminin etkisiyle nakit kullanımının azalması ve temassız ödeme yöntemlerine olan ilginin artması da kredi kartı kullanımının artmasına katkıda bulundu.

En yüksek artış Hakkari’de

Bireysel kredi kartı borçları incelendiğinde borç oranını 2 kattan fazla artırmayan il yok. En fazla artış gelir durumunun az olduğu illerde yaşanırken, en az artış deprem illerinde gerçekleşti. Verilere Bireysel kredi kartı harcamalarında en yüksek artış Hakkari’de gerçekleşti. Bireysel kredi kartı harcamaları artışında ikincilik Şanlıurfa’nın olurken, Diyarbakır üçüncü sırada yer aldı. Bunları sırasıyla Kilis, Siirt, Adana takip etti.

Kredi kartı kullanılmadan ay geçmiyor

Yaşanan hayat pahalılığı Türkiye genelinde insanları istemese de kredi kartlarına itiyor. Söz konusu durum Diyarbakır’da da aynı. Bireysel kredi kartı harcamalarında ilk 3’te olan Diyarbakır’da kent sakinlerinin büyük çoğunluğu kredi kartı kullanmadan ayı geçiremiyor. Kredi kartını günlük hayatlarında düzenli olarak kullanan vatandaşlar, ayı kredi kartı olmadan geçirmekte zorlandıklarını belirtti.

‘Vatandaş geçinemiyor.’

Diyarbakır’da yaşayan vatandaşlar, hayat pahalılığının artması nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartına başvurmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.

Kayapınar İlçesi’ndeki Huzur Evleri Semti’nden oturan 67 yaşındaki Süleyman Çatak, “Kredi kartı kullanmadan ay geçiremiyorum. Aldığımız maaş bir aylık ihtiyacımıza yetmiyor. Bu nedenle bizde mecburen kredi kartına yüklenmek zorunda kalıyoruz. Ramazan ayındayız alsak olmuyor, almasak olmuyor.

Ne yapacağımızı şaşırdık. Nakit paraya hasret kaldık. Maaş günü geldiğinde parayı çekmeden karta yatırıyor ve tekrtar oradan harcamaya başlıyoruz. Kısır döngü bir şekilde gidiyor bu. Tabi her ay az az da olsa borcumuz yükseliyor. Mutlaka bir yerde artık ödeyemecek bir duruma geleceğiz. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bunun için bu hayat pahalılığına bir an önce bir çözüm bulunmalı keza vatandaş geçinemiyor” dedi.

‘Ömrümüz borç ödemeyle geçiyor’

Ahmet Bilal Kaytuk ise “Artık her şey kredi kartına bağlı. Eskiden markete giderdik, paramızı verirdik, alışverişimizi yapardık. Şimdi her şey kartla. Bir ekmeği bile kartla almak zorunda kalıyoruz.  Bu durum benim hiç hoşuma gitmiyor ama mecbur kalıyorum.

Maaşım yetmiyor, mecbur kredi kartı kullanıyorum. Ama borçlar beni bunaltıyor. Her ay faiz ödüyorum, bir türlü borcum bitmiyor. Bu gidişle ömrüm borç ödemeye geçecek” diye konuştu.

‘Eskiden insanlar parası kadar harcardı’

Kredi kartlarının insanları borç batağına sürüklediğinin altını çizen Kaytuk, “Eskiden insanlar daha tutumluydu, parası kadar harcardı. Şimdi insanlar kredi kartının verdiği sahte güvenle aşırı harcama yapıyorlar. Ben bu kredi kartı belasından kurtulmak istiyorum.

Nakit paraya geri dönmek istiyorum. Ama ne mümkün? Artık her şey kredi kartıyla. Aslında bunun en büyük sebebi hayat pahalılığı.

Çünkü insanların geliri gişderini karşılamıyor. Bu nedenle kart kullanmak zorunda kalıyor. Yani mevcut hükümetin buna bir çözüm bulması lazım. Bu pahalılık sürdükçe insanlar borç batağına sürüklenmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.