Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da Kadınların Umut Kapısı oldu: Hanımeller Çarşısı

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nde bulunan Hanımeller Çarşısı kadınlara umut oldu.

Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesi'nde bulunan

Diyarbakır’da Kadınların Umut Kapısı oldu: Hanımeller Çarşısı

 

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nde bulunan Hanımeller Çarşısı, 42 kadına istihdam imkanı sağlayarak kadınların hayallerini gerçekleştirmeye ve aile bütçelerine katkı sağlamaya yardımcı oluyor. Kayapınar İlçesi’nde kadınların sosyal ve ekonomik hayata kazandırılması amacıyla başlatılan Halk Eğitim ve İŞKUR destekli mesleki eğitim çalışmaları, kadınların iş gücüne katılımlarını sağlamak hedefiyle gerçekleştiriliyor.

Kayapınar Kaymakamlığı tarafından GAP İdaresi’nin hibe desteği ile hayata geçirilen “Hanımeller Çarşısı Projesi”, kadınların umut kapısı haline gelmiş durumda. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, 42 kadına ürünlerini satabilecekleri bir satış merkezi oluşturuldu.

Hanımeller Çarşısı’nın usta öğreticilerinden Ayhan Benneyim, bu çarşının, Kayapınar Belediyesi’nin desteğiyle kadınlara ücretsiz bir şekilde sunulan bir pazarlama alanı olduğunu belirtiyor. Benneyim, burada kadınların ürettiği el emeği ürünlerin satışının yapıldığını ve kendi ürünlerini sergileme imkanı bulduklarını dile getiriyor.

Hanımeller Çarşısı Projesinin tamamlanmasıyla 42 kadına ürünlerinin satışını yapabileceği satış merkezinin sunulduğunu dile getiren Kayapınar Girşimci Kadınlar Kooperatifi usta öğreticilerinden Ayhan Benneyim, “Hanımeller Çarşımız Kayapınar Belediyesi’ne ait Kayapınar Girşimci Kadınlar Kooperatifimizin kadınlara ücretsiz bir şekilde sunduğu meslek edindirme kursları ile kooperatifimiz bünyesinde kadınlarımızın kendi ürettiği el emeği ürünlerinin sattığı pazarlama alanı sunduğu bir yer. Bende burada usta öğretici olarak görev yapıyorum. Burada bulunan ürünleri öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz üretiyor. Yüzde yüz doğal sabunlarımız var, çinicilik kurslarımızdan ürünlerimiz çıkıyor, filografik kurslarımızdan ürünlerimiz oluyor. Suriçi’nde yine belediyemizin verdiği bir dükkanımız var. Sonra kooperatifler derneği olarak ürünlerimiz il il tekrar sergileniyor. Bu şekilde bu sergilere gelen öğrencilere de katkı sağlanmış oluyor. Şuan burada kazanılan kazançlar üretime katılanlara veriliyor. Bu kurslarımıza okur yazar ikinci kademesi olan herkes gelip faydalanabiliyor ve daha çok yaygın eğitimde okuma yazmaya devam edemiyen insanlar buralarda hem meslek öğreniyorlar hemde evine bir katkıda bulunmuş oluyor” diye konuştu.

Diyarbakır’da Kadınların Umut Kapısı oldu: Hanımeller Çarşısı

“TURİST KAFİLELERİNİN ÇARŞIYA YÖNLENDİRİLMESİ İSTENİYOR”

Hanımeller Çarşısı’nın tanıtımının yapılması adına bir takım çalışmalar da yapılması gerektiğinin altını çizen Benneyim, “Özellikle değinmek istediğim bir konu daha var. Bu da Hanımeller Çarşısı’nın tanıtımının bir çok alanda yapılması gerekiyor. Örneğin, çarşımızın kentimize gelen turistlerin gezilecek yerler listesine eklenmesi buradaki kadın emekçilerimizin ürünlerini tanıtabilmesi adına ve bir ticari sirkülasyon olması adına daha iyi olacağı düşüncesindeyim. Bu konuda da destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“HEP BÖYLE BİR İŞLETME KURMA HAYALİM VARDI”

Liften, patiğe, battaniyeye kadan bir çok ürünün satıldığı bir diğer büfenin işletmecisi Gülsüm Sönmez ise, “Ev hanımıyım, 55 yaşındayım aile bütçeme katkı olsun diye bu işe girdim. Benimde öğrencilerim var. Burada satışa sunduğum tüm ürünlerin hepsi kendi el emeği ürünlerim. Kayapınar Belediyesi bize böyle bir imkan sundu, ürünlerimizi getirip burada satıyoruz. Bu şekilde aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Ürünlerimiz arasında geri dönüşümden oluşturduğumuz ürünler var. Doğal taşlardan hazırladığımız takı tasarımlar var. Bunların yanı sıra birde lifler, battaniyeler oyuncaklar üretiyorum.  Girişimci kadınlar için hazırlanmış bu proje ile banada imkan sağlandı. Ama burası gibi nice nice yerler var. Böyle bir yer hep hayalimde olan bir şeydi ve bu yaşta hayalimin gerçek olabileceğini düşünemiyordum ancak gerçekleşti ve çok mutlu oldum” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da Kadınların Umut Kapısı oldu: Hanımeller Çarşısı

ORGANİK ÜRÜNLERİN SATILDIĞI BÜFE

Hanımeller Çarşısı’nda organik ürünlerin satıldığı büfeyi işleten Sevda Tektekin ise, “4 yıldır buradayım. Burada olan ürünler bir çok kadının el emeğidir. Bayanlarımız sirken olsun nar ekşisi olsun yapıp getiriyorlar.  Örneğin Nar ekşimiz Hatay’dan geliyor, bazen Siirt’ten de gelen ürünlerimiz oluyor. Cevizlerimiz Malatya’dan geliyor, bademler Eğil ilçemizden geliyor. Ballarımız Kulp’un dağlarından geliyor, yani ürünlerimizin hepsi organiktir” dedi.

Diyarbakır’da Kadınların Umut Kapısı oldu: Hanımeller Çarşısı