Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da Gezici Ekolojik Belgesel Günleri başlıyor

Diyarbakır’da 24-25-26 Mayıs tarihlerinde Gezici Ekolojik Belgesel Günleri düzenlenecek.

Diyarbakır’da 24-25-26 Mayıs tarihlerinde

Diyarbakır’da Gezici Ekolojik Belgesel Günleri başlıyor

Gezici Ekolojik Belgesel Günleri’nin ikinci durağı Diyarbakır olacak. Documentarist’in 24-25-26 Mayıs tarihlerinde Ekoloji Derneği ile ortaklaşa düzenleyeceği etkinlikte belgesel gösterimlerinin yanı sıra bir söyleşi ve panel de yer alacak. Etkinlikler, ücretsiz ve halka açık olacak.

PROGRAM

Etkinlik, 24 Mayıs’ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kongre Merkezi’nde başlayacak. Saat 18.00’da yönetmenliğini Burak Yücel ve Gül Aslan’ın yaptığı “Kapıdaki kıtlık” belgeseli gösterilecek.

25 Mayıs’ta saat 14.00’da yönetmenliğini Reber Dosky’nin yaptığı “Sıddık ve panter” belgeseli gösterilecek. Belgeselin gösterileceği yer ise Amed Şehir Tiyatrosu olacak.

Yine yönetmenliğini Zelal Sadak’ın yaptığı “Asefçiler, Rüyalar, Otlar” ile yönetmenliğini Mustafa Orman’ın yaptığı “Erivan Radyosu’nun sesi nerede” belgeseli Zarok Ma’da saat 20.00’da izlenebilecek.

26 Mayıs’ta ise “Yerel yönetimlerde yıkıma karşı ekolojik inşa” paneli yapılacak. Panel, saat 16.00’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Kongre Merkezi’nde olacak.

Moderatörlüğünü Çilem Aydın’ın yapacağı panelde, gazeteci-yazar Yusuf Gürsucu ile Jineolojî Dergisi Yayın Kurulu üyesi Ruşen Seydaoğlu konuşacak.

26 Mayıs’ta saat 18.00’da ise yine kongre merkezinde “Wandari” filmi gösterilecek.

 

‘İnşa sürecine yönelmeliyiz’

Etkinliğe dair konuşan Ekoloji Derneği aktvisti Bişar İçli, “Özellikle savaş coğrafyası olan Ortadoğu ve Kurdistan’da doğa katliamları canlı ve cansızları tamamını etkiliyor. Bunu doğanın ve yaşamın kıyımı olarak ele alıyoruz. Kapitalist sistemler tamamıyla korkunç bir yıkım ve tüketim üzerine kurulmuştur. Bu tür etkinliklerle farkındalık yaratıp, bir inşa sürecine yönelmemiz gerektiğini düşündük. Özellikle Kurdistan’da baraj ve gıda sistemi önemlidir. Bu kadar ekonomik krizin derinleştiği bir bölgede sağlıklı gıdaya ulaşım çok sıkıntılı ve devletin bir tarım politikası da yok. Küçük çiftçiler kendi ahlaklı tarımını yaparak, geçim ekonomisini sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra eko-kırım korkunç bir aşamada” dedi.

Belediyelerin ekolojik kent inşalarına dair çalışmalarına yönelmesi gerektiğini de ifaden İçli, dernek olarak bu kapsamda yapılacak çalışmalara desteğe hazır olduklarını da belirtti. İçli, yapılacak belgesel gösterimleri ve söyleşilere katılım çağrısında bulundu.