Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da engelli vatandaşa 2 yılda farklı rapor!

Diyarbakır’da Retinitis Pigmentosa hastalığı nedeniyle yüzde 91 görme engelli 7 kardeşten biri olan Hikmet Sinekçi’ye “kısmi bağımlı” raporu verildiği için bakıcı maaşı alamayacak. 2022’de “tam bağımlı” raporu alan Sinekçi, mağdur olduğunu belirterek yetkililerden yardım istedi.

Diyarbakır’da Retinitis Pigmentosa hastalığı

Diyarbakır’da engelli vatandaşa 2 yılda farklı rapor! Diyarbakır’da Retinitis Pigmentosa hastalığı nedeniyle yüzde 91 görme engelli 7 kardeşten biri olan Hikmet Sinekçi’ye “kısmi bağımlı” raporu verildiği için bakıcı maaşı alamayacak. 2022’de “tam bağımlı” raporu alan Sinekçi, mağdur olduğunu belirterek yetkililerden yardım istedi.

 

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Şargoyê köyünde yaşayan 9 kardeşli Sinekçi ailesinde 6’sı erkek 1’i kız olmak üzere 7 kardeş Retinitis Pigmentosa hastalığı nedeniyle görme sorunu yaşıyor.

 

Ailenin en büyüğü Mehmet Emin Sinekçi’nin gözleri tamamen görmezken diğer 6 kardeşten Hikmet, İzettin, Veysi, Resul, Vadha ve Ramazan ise yüzde 60 ile 92 oranında görme kaybı yaşıyor.

 

Doktorlar, kardeşlerin görme sorununun kök hücre nakli ile çözülebileceğini belirtiyor. Ancak maliyeti yüksek olduğu için aile 7 kardeş için maliyeti karşılayacak maddi güce sahip değil.

 

Bakıcı maaşı kesildi

 

Hayatlarını idame ettirebilmek için tamamen desteğe ihtiyacı olan kardeşlerden Hikmet Sinekçi, 2022 yılında “tam bağımlı” raporu almıştı. Sinekçi, 2 yıl için verilen raporu yenilemeye gittiğinde ise bu defa kendisine “kısmi bağımlı” rapor verildi ve bakıcı maaşı alamaz oldu.

 

Rûdaw Diyarbakır muhabiri Abdulselam Akıncı’ya konuşan Hikmet Sinekçi, “2022’de aldığı 2 yıllık raporun süresi bitti ve yine başvurdum. Daha önce yüzde 63’tü, 2022’de yüzde 91 görme engelli raporu verildi ve ‘tam bağımlı’ denildi. Rapor 2 yıllıktı, süresi dolduğunda 2023’ün sonunda Selahattin Eyyubi Hastanesi’ne başvurdum. Yüzde 92 görme engelli olduğumu belirterek bu defa da ‘kısmi bağımlı’ dediler. Bunun üzerinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne giderek itiraz ettim. Beni Gazi Yaşargil Hastanesi’ne gönderdiler. Orası da yüzde 91 engelli olduğumu belirtip aynı şekilde ‘kısmi bağımlı’ raporu verdi. Bir yanlışlık olmuştur diye bu defa da Araştırma Hastanesi’ne başvurdum, onlar da aynısını verdi” dedi.

 

“Biri elime kaşık vermezse yemek yiyemem”

 

Kendisine iki yıl arayla verilen raporlarda ileri düzeyde görme engelli olduğunun teyitli olduğunu ve buna rağmen “kısmi bağımlı” diye tespit konulduğunu belirten Sinekçi, bu durumda mağdur olduğunu dile getirdi.

 

Hikmet Sinekçi, “Bize yardım eden ve bakan bakıcı maaş alıyor ama bu durumda kesilmiş. Yani kısmi bağımlı raporu verildiği için bakıcım artık maaş alamayacak. Ama biri elime kaşık vermezse yemek yiyemem, bardak vermezse çay içemem, lavaboya götürmezse gidemem” diye belirtti.

Kendisine raporun gözden geçirilmesi için “6 ay sonra tekrar gel” denildiğini aktaran Sinekçi, “Yasalar böyle, 6 ay sonra gel diyorlar. Biz iki yıllık rapor değil daimi rapor istiyorum. 2 yılda 1 hastaneye gidiyorum, gözüme ilaç koyuyorlar, ışık açıyorlar, aylarca başım ağrıyor ışık gözüme vurduğu zaman. Haftalarca yaş gözlerimden geliyor” dedi.

 

“Yetkililere çağrı yapıyorum”

 

Ailede 9 kardeşten 7’sinin aynı hastalıktan mustarip olduğunu, 3 kardeşin yatalak kaldığını belirten Sinekçi, “Geçen yıl 2 erkek kardeşime daimi rapor verildi, kız kardeşime de 3 yıllık rapor verildi. Benimkisi ise 2 yıllık yapıldı. Şimdi mağdurum. Bu doktorların elinde. Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğüne çağrı yapıyorum. Bu mağduriyetim giderilsin” ifadelerini kullandı.