Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da çarşı pazar cep yakıyor!

Ramazan ayına 2 gün kaldı, Diyarbakır’daki semt pazarlarında fiyatlar cep yakıyor. Pazarda domatesin kilosu 30, patlıcan biber ise 70 liraya satılıyor. Eli boş pazardan dönenler öfkeli.

Ramazan ayına 2 gün

Diyarbakır’da çarşı pazar cep yakıyor! Ramazan ayına 2 gün kaldı, Diyarbakır’daki semt pazarlarında fiyatlar cep yakıyor. Pazarda domatesin kilosu 30, patlıcan biber ise 70 liraya satılıyor. Eli boş pazardan dönenler öfkeli.

Yüksek enflasyon nedeniyle, çarşı pazarda artan fiyatlar vatandaşın alım gücünü düşürdü. Nüfusun yarısının 7-24 yaş arasında olduğu Diyarbakır, genç işsizliğin de en yüksek seyrettiği illerden biri. Diyarbakır’da Ramazan alış verişi için pazara çıkanlar, kilosu 30 liradan satılan domatesi, 70 liradan satılan biberi alamadığı için, eli boş evine dönüyor. Diyarbakırlılar, kara kara iftar ve sahur sofrasına ne koyacaklarını düşünüyor.

 

Pazarcılar da dertli

Biber ve patlıcan fiyatlarındaki artış sadece vatandaşı değil, pazar esnafını da mağdur ediyor. Pazarcılar, pahalı sebze meyveyi ya tezgaha koymuyor ya da müşterinin dikkatini çekmek için, fiyat etiketi yapıştırmıyor. Pazarcılara göre, fiyat artışların en büyük nedeni mazot ve benzin fiyatlarına gelen zamlar.

 

‘Veresiye yazdırıyoruz’

Geçen yıla 10 lira sattıkları ürünü bu yıl 30 liraya satmak zorunda kaldıklarını belirten Pazar Esnafı Garip Orhan, “Geçen sene 10 lira olan ürün bu sene 25-30 liraya çıktı. Bu artıştan dolayı sadece müşteri değil, herkes çok rahatsız. Biz de rahatsızız, çünkü fiyatlar artınca biz de satış yapamıyoruz” dedi. Esnafların da sıkıntı çektiğini vurgulayan Orhan: “Bu işe başlayınca 100 bin liram vardı, 1 yılı devirdim şu an 50 bin borcum var. Olan bakiyem de sıfıra indi. Veresiye yazdırıyoruz. Komisyoncular da olmazsa biz perişan olacağız. Onlarda bizim gibi perişan hem akaryakıttan, nakliyeden dolayı. 3 liraya alınan ürünü buraya getirene kadar 10 lira oluyor. Biz de üzerine bir şey eklesek 15-20 lirayı buluyor. Bu yüzden herkes şikayetçi, ilgilenen de yok” diyerek sitemde bulundu.

 

‘Fiyat koysak insanlar kaçar’

Pahalılığı vatandaşın görmemesi için tezgahına etiket koymadığını belirten Mahmut Erdoğan: “Eskiden 30 lira olan biber, patlıcan bu senen 60-70 lira oldu. Yüzde yüzün üzerinde bir zam var. Biz patlıcan ve biberin üzerine fiyat koysak insanlar kaçar. Fiyat koymuyoruz ki belki insanlar gelip sorar” dedi.

‘Herkes çok yoksullaştı’

İki seneden bu yana yoksulluğun daha da arttığını ifade eden vatandaş da dertli. Diyarbakırlılar, “Fiyatlar alabildiğine pahalı, alamıyoruz. Hele emekliler hiç alamıyor. Geliyoruz, bütün pazarı geziyoruz, nerede uygun bir şey görsek orada alışveriş yapıyoruz. Hayat çok zorlaşmış, çünkü adam burada 25 liraya olan ürüne, 25 kuruş diyor, bence gerçeklik bu. İki seneden bu yana çok yoksullaştık, herkes çok yoksullaştı. Her geçen gün yoksulluk artıyor. İnsanlar gelip pazardan alışveriş yapamıyor” diyerek ülkenin genel durumuna dikkat çekti.

‘Denetimin olması lazım’

Fiyat artışların durdurulması gerektiğini vurgulayan Diyarbakırlı bir diğer yurttaş ise denetimin olması gerektiğine dikkat çekti ve şöyle dedi: “Fiyatlar çok pahalı, hayat çok pahalı, alamayan çok insan var ve bu durum insanı üzüyor. Bu fiyat artışların durdurulması lazım. Bir denetimin olması lazım. Esnaf kendi kafasına göre fiyatları artırıyor. Hükümetin bu duruma bir el atması lazım.”

 

‘Çöpteki ezilmişleri toplayacağım’

Maddi durumun olmadığı için iki aydır pazara gelmeyen Hatun Türhan, fiyatların çok pahalı olmasında ve bin liranın 100 liraya tekabül etmesinden yakınırken, maddi durumu olmayan bir diğer Diyarbakırlı ise “Hiçbir şey alamıyoruz. Her şey pahalı. Oruç geliyor nasıl alacağım. Arta kalan, çöpteki ezilmişleri toplayacağım. Başka nasıl götüreyim, param yok” diyerek durumunu anlattı.