Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’a Dev Bir Miras!

21 yıllık emekle Diyarbakır Suriçi’nin detaylı maketini yapan Fesih Gündoğar, şimdi de futbol sahası büyüklüğünde dev bir maketi hayal ediyor. Bu devasa proje için yetkililerden atölye ve sergi alanı desteği bekleyen Gündoğar’ın hikayesi umut ve ilham veriyor.

21 yıllık emekle Diyarbakır

Diyarbakır‘a Dev Bir Miras! 21 yıllık emekle Diyarbakır Suriçi’nin detaylı maketini yapan Fesih Gündoğar, şimdi de futbol sahası büyüklüğünde dev bir maketi hayal ediyor. Bu devasa proje için yetkililerden atölye ve sergi alanı desteği bekleyen Gündoğar’ın hikayesi umut ve ilham veriyor.

Taş ustası Fesih Gündoğar, 28 yıl önce Karacadağ’dan getirdiği bazalt taşlarıyla Suriçi’nin maketini yapmaya karar verdi. Belediyenin de desteğiyle 21 yıl, 21 gün ve 21 saat süren emeği sonucunda karış karış gezdiği Suriçi’nin detaylı maketini tamamladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi turizm danışma bürosu önünde sergilendiği günden itibaren ziyaretçilerin beğenisini toplayan Suriçi maketi; Sur ilçesini çevreleyen surlardan, camilere, kiliselere ve evlere kadar 4 bin 921 yapıyı içinde barındırıyor.

Gündoğar’ın yeni hayali ise yapmış olduğu Sur maketinin 20 kat daha büyüğünü yapmak. Bir futbol sahası büyüklüğünde insanların içinde dolaşabildiği Suriçi maketi hayali için yetkililerden destek beklediğini ifade eden Gündoğar, “Daha sağlıklı koşullarda çalışarak kentin kültürüne zenginlik katmak istiyorum. Halk yaptığım çalışmalara çok ilgili fakat yetkililer çok ilgisiz.” dedi.

“Bütün sokak ve mahalleleri karış karış gezdim”

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Mardinkapı semtinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi turizm danışma bürosu önünde sergilenen 21 yıllık çalışmasıyla ilgili konuşan Fesih Gündoğar, “Bütün sokak ve mahalleleri karış karış gezerek ve bazı günler yemek yemeyi unutarak bu çalışmayı bitirdim” dedi.

Gündoğar, Sur ilçesini çevreleyen surlar, 108 burç, 6 Hamida höyüğü, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar, evlerle birlikte toplamda 4 bin 921 yapının bulunduğu çalışması hakkında şunları konuştu:

“İlkokul mezunuyum, matematik ve resim yeteneklerim iyiydi. Bunun yanında taş işçiliğine de ilgi duyuyordum. Bu işe hobi olarak başladım ve bir daha da bırakamadım. Asıl mesleğim olan oto tamirciliğini de bıraktım, okulu da bıraktım ve tamamen bu alana yoğunlaştım. 30 yıl önce Kervansaray maketi yaparak başladım.

O zamanlar çalışmalarımı belediye yöneticileri gördü, çok beğendiler. Belediye bünyesinde bu işi yapmamı teklif ettiler. Ben de o zaman Suriçi maketini yapmaya karar verdim. 21 yıl, 21 gün, 21 saat süren çalışma sonucunda Suriçi’ndeki bütün sokak ve mahalleleri karış karış gezerek gerçekte 1 metreyi makette 4 milimetreye çevirerek bu çalışmayı yaptım.“

“Tek hayalim 20 kat daha büyüğünü yapmak”

Tek hayali, yaptığı Sur maketinin 20 kat daha büyüğünü yaparak insanların içinde dolaşabileceği devasa bir Suriçi maketi yapmak olduğunu ifade eden Gündoğar, “Daha sağlıklı koşullarda çalışarak kentin kültürüne zenginlik katmak istiyorum” dedi.

Kapalı alanda çalışırken sağlık sorunları da yaşadığını belirten Gündoğar, yer temininin zorluğu ve yetkililerin ilgisizliği nedeniyle bu hedefe ulaşmada yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi:

“Halk yaptığım çalışmalara çok ilgili fakat yetkililer çok ilgisiz. Bu işi kapalı alanda yapıyorum ve solunum yollarıyla ilgili sağlık sorunlarım oluştu. Toz ve dumanla iç içe çalıştığım için sürekli öksürüyorum ve nefes almakta zorlanıyorum. Bu iş için açık alanda çalışmak şart.

Fakat başka bir çalışma yerim olmadığı için mecburen bu dükkanda çalışıyorum. Mayıs ayında da dükkan sahibi değişecek ve buradan da çıkmam gerekecek. Tek hayalim; ömrüm yeterse mevcut sur maketimin 20 kat daha büyüğünü yapmak, açık hava müzesinde sergilemek ve atölye dersleri vermek.

Ancak, bunun için 7-8 dönümlük bir alan gerekiyor. Ne yazık ki, yetkililerden henüz bir ilgi göremedim. Yer talebim de henüz karşılanmadı. Daha sağlıklı koşullarda çalışarak kentin kültürüne zenginlik katmak istiyorum. Çocuklarıma ve kentime büyük bir miras bırakmak istiyorum. Yetkililerden destek bekliyorum“