Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır İhracatının Yüzde 49’unu Oluşturan  Irak’a “Vize Uygulaması” Sorun Yaratıyor!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Irak vatandaşlarına uygulanan vizenin yarattığı sorunlara dikkat çekti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi

Diyarbakır İhracatının Yüzde 49’unu Oluşturan  Irak’a “Vize Uygulaması” Sorun Yaratıyor!

 

2023 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 3’üncü ülkenin Irak olduğunu belirten DTSO Başkanı Kaya,

“Türkiye 2023 yılında Irak’a 12 milyar 789 milyon dolar ihracat yaptı. Diyarbakır ise  2023 yılında toplam ihracatının yüzde 49’unu  Irak ile yapmıştır. Tüm bu verilere baktığımız Irak, Bölgenin ve Türkiye’nin ihracatında önemli bir partnerdir. Irak ile ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önündeki en büyük engel vize uygulamasıdır. Vize başvuruları uzun süre bekletiliyor. Vize uygulaması bölgemizin kalkınmasında önemli bir engele dönüşmüştür” dedi.

Diyarbakır İhracatının Yüzde 49’unu Oluşturan  Irak'a "Vize Uygulaması" Sorun Yaratıyor!

“SINIR KAPILARINDA VİZE UYGULAMASI BİR AN ÖNCE BAŞLATILMALI”

Diyarbakır’ın sağlık turizmi açısından önemli bir konumda olduğunu belirten Kaya, 2022 yılında Irak’tan gelip hastanelere giriş yapan Iraklı sayısının 1 milyon 300 civarında olduğunu ve özel kliniklere gidenleri de baz alırsak bu sayının 2 milyonu geçtiğini söyledi.

Bölgeden günde 4 bin tırın Irak’a gittiğini ifade eden Kaya,

“ Irak ile yapılan vize uygulamasında 180 dolar ücret alınıyor ve kısa süreli vize veriliyor. Irak’ın komşu ülkelerine baktığımızda İran ve Suriye ile vizesiz uygulama yapıyor. Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Çin ise 30 dolar civarın da ücret alıyor.  Bölgenin özel ve kamu sağlık altyapısı çok gelişmiş ve tüm ülkelere hizmet verebilecek niteliktedir. Yakında başlayacak olan Diyarbakır – Erbil THY uçuşlarının randımanlı ve sürekli çalışabilmesi için Irak vatandaşlarına uygulanan vizenin ucuz ve kolaylaştırılması zorunluluğu vardır. Bölgenin kalkınması için sınır kapılarında vize uygulaması bir an önce başlatılmalı. Bölge illerinin yatırım çekmesi ve kalkınması açısından önemlidir.”