Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Diyarbakır diyince akla gastronomi gelir”

Gastronomini denildiğinde akla ilk gelen illerin başında gelen Diyarbakır, son yıllarda yaptığı etkinlikler, projeler, fuarlar ve kurumların sağladığı destekle bu alanda gün geçtikçe daha da gelişiyor. Diyarbakır’ın bu alanda gelişmesini değerlendiren Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan” Diyarbakır deyince akla gastronomi gelir. Diyarbakır’da tarihsel anlamda geçmişten günümüze gelen gastronomiyi kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının verdiği bazı destekler doğrultusunda 50’ye yakın coğrafi tescil işaret belgesi aldık” ifadelerini kullandı.

Gastronomini denildiğinde akla ilk

Hamza   Özçelik/Berivan Kılıç

Diyarbakır sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış,  Güneydoğu Anadolu bölgesi tarihi güzellikleri yanında sayamayacağınız kadar lezzetli sofralara da ev sahipliği yapıyor. Bunların başında da Diyarbakır ve Diyarbakır’ın lezzetli gastronomisi geliyor. Coğrafi işaretli ürünler, katma değerli lezzetler, usta şeflerin dokunuşları ile farklılaşan geleneksel yemeklerin yerli ekonomiye katkı sunması yanında, ülkemizin ve Diyarbakır’ın uluslararası arenada da boy göstermesine ve turizm ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunması büyük bir gerçek.

ELKAAN DİYARBAKIR’IN GASTRONOMİSİ HAKKINDA ÖZGÜR HABER’E KONUŞTU

2022 yılı Mart ayında ilki düzenlenen Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı ülkemizin bir gastronomi cenneti olduğunu kanıtlar nitelikte hazırlanan programı ile 9 bin yıllık Mezopotamya coğrafyasına ait olan Diyarbakır yemeklerini ulusal ve uluslararası arenada 52 ilin katıldığı başarılı bir şekilde tanıttı. Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan Diyarbakır’ın gastronomisini ve yapılacak olan fuar hakkında Özgür Haber’e konuştu.

“DİYARBAKIR DİYİNCE AKLA GASTRONOMİ GELİR”
Diyarbakır’ın gastronomi de bir marka olduğunu söyleyen Haşim Elkaan, ”Diyarbakır dİyince akla gastronomi gelir. Diyarbakır’da tarihsel anlamda geçmişten günümüze gelen gastronomiyi kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının verdiği bazı destekler doğrultusunda 50’ye yakın coğrafi tescil işaret belgesi aldık. Bunun sevindirici tarafı ise Türkiye’de en kısa zaman içerisinde tescilli işaret belgesi almış bir şehir olmamız” diye konuştu.

“FUARINA KATILAN 52 İKİ İL OLDU”
Beklediklerinin üstünde bir katılım gerçekleştiğini belirten Elkaan, “Diyarbakır’da yaşayan herkes ayrı birer gurmedir çünkü bu dedelerimizden bize kaldı.  Eskiden esnaflarımız dükkânlarını açtığı zaman öncelikle bir araya toplanıp kahvaltı yaparlardı, kahvaltıda ciğer yerlerdi.  Gastronomi anlamında son beş yıl içerisinde birçok etkinlik yaptık. Etkinlikler arasında bizi en çok sevindiren ise yöresel yemekler fuarı oldu.  Geçen yıl yemek fuarına katılan 52 iki il oldu.  Bu yıl yine düzenleyeceğimiz fuarda Diyarbakır’ı tanıtma anlamında birçok belgesel düzenledik. TV kanallarında program düzenledik bu şekilde ”ifadelerini kullandı.

“BUNDAN SONRAKİ HEDEFLERİMİZDEN BİR TANESİ DE İNANÇ TURİZMİ”
Hedeflerini açıklayan Haşim Elkaan, “Bundan sonraki hedeflerimizden bir tanesi de inanç turizmi, tarihi yöndeki turizm bide gastronomi turizmi adı altında program ve çalışmalarımız var. Gastronomi turizmini Diyarbakır’a kazandırırsak bugün Türkiye’nin herhangi bir yerinde vatandaşımız Diyarbakır’a gidip şu yemeği yiyelim anlamında kendince bir program düzenleyip gelsin gibi bir projemiz var. Bu şekilde kalmamak lazım” dedi.

“50 TANE TESCİLLİ ÜRÜNÜMÜZ VAR”
Toplamda tescilli 50 ürünün olduğunu vurgulayan Elkaan,” Şuan 48 tane tescilli ürünümüz var iki tane daha ekledik bu yemeklerin arasına, toplamda da 50 tane oldu. Büyükşehir Belediyesi de bu konudaki çalışmalara devam ediyor 20 tane tescilli ürün müracaatında bulundu. Bunun yanında ticaret sanayi odamızda aynı şekilde çalışmalarını hızlandırdı. Tescilini almadığımız birçok ürünün tescilini almaya çalışıyor.  Biz Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası olarak bütün desteklerimizi her zaman olduğu gibi şimdi de vermeye devam ediyoruz.  Tescilli ürünü istediğin kadar alabilirsin, ticari anlamdaki sunum ve kazançlar lazım bizim için istihdamın sağlanması lazım” söyledi.

“EN BÜYÜK PROJELERİMİZDEN BİRİSİ DE DİYARBAKIR’DA BU KONUDA BİR MEKÂNIN AÇILMASI”
Projelerini neler olduğunu söyleyen Haşim Elkaan,” Son yılların en gözdesi olan ciğerimiz Türkiye gündeminde. Ciğere baktığımız zaman önceki yıllar ile şimdiki yıllar arasında güzel bir farklılık meydana getirdik, yüksek derecede bir istihdam sağlanmaya başlandı, şuanda 350’ye yakın ciğercimiz var ve burada 5 bine yakın istihdam sağlandı. Coğrafi tescilli işaret belgesi alıp masa başında bırakmak yeterli değil.  Bunu arz edip sunarak istihdam sağlamak lazım. Bizim asıl amacımız tescillerin alınması alındıktan sonra sunulması anlamındaki projelerdir. En büyük projelerimizden birisi de Diyarbakır’da bu konuda bir mekanın açılması ve burada tescilli ürünlerin hazırlanarak satılması. Bu büyük bir proje. Bir esnaf kendi başına bunu yapamayabilir Büyükşehir ve Valilikte bununla ilgili çalışmalarımız var. Tarihi mekân anlamında Sur ‘da ileriki dönemlerde saydığımız ürünlerin tamamını burada bütün halkımı yiyebilir. Böyle bir çalışmamız var” dedi.

“KURUMLARIMIZIN SON ZAMANLARDA BİZE VERDİĞİ DESTEKLERLE ÇOK GÜZEL İŞLER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ İNŞALLAH”
Kendilerine destek veren kurumlara Teşekkür eden Elkaan, “Yıllarca tek başımıza gastronomi alanındaki çalışmaları yürütmeye çalıştık. Son beş yıl içerisinde kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalıştık. İlerleyen süreç içerisinde baktıkça biz bu işin üstünde durursak bunu başarabiliriz, daha da ilerletebiliriz. Bunu gören birkaç kurum bize destek olmaya başladı.  Bu destekler bizi sevindirdi.  Biz her ne kadar bir yola çıkarsak tek başımıza bunu sürdürmemiz mümkün değil. Kurumlarımızın son zamanlarda bize verdiği desteklerle çok güzel işler yapmaya devam edeceğiz inşallah.  Asıl amacımız şu bugün birçok vilayetimiz gastronomi şehri diye anılıyor, hatta bazı şehirlerimiz dünya çapında anılmaya başlandı” diye belirtti.

“AMACIMIZ TÜRKİYE’Yİ AŞMAK AVRUPA TESCİLLİ ÜRÜNLER SINIFINA GİRMEK”
Amaçlarının Türkiye dışına çıkmak olduğunu belirten Haşim Elkaan, “Bizimde amacımız Türkiye’yi aşmak Avrupa tescilli ürünler sınıfına girmek, kurumlardan bu yönden bizlere destek lazım.  Tescilini aldığımız ürünlerin dağıtımı ve hazırlanması anlamında bir projemiz var. Esnaflarımızın da projeye destekleri vardır. Projemiz şu yönde örneğin 48 tane tescilli ürünümüz varsa esnaflarımızın he birine bir tane vermeyi düşünüyoruz. Esnaflar aldıkları yemeği haftada bir çıkarmak şartıyla turist ve yerli halkımıza tanıtacağız. Yöresel lezzetler fuarı Diyarbakır’da ilk yapıldığı yıl 22 vilayet katılmıştı, geçen yıl 52 vilayete ev sahipliği yaptık. Bu yıl 60 vilayete ev sahipliği yapmayı düşünüyoruz”. İfadelerini kullandı

“BUGÜN COĞRAFİ TESCİL BELGESİ ALMIŞ 7- 8 FİRMAMIZ VAR. BU FİRMALARDA 2500’E YAKIN İSTİHDAM SAĞLANIYOR”
Ne zaman tescil belgesini aldığını söyleyen Elkaan Burma kadayıfına dikkat çekti “Coğrafi tescil işaret belgesi ilk heyecanımız 2017’de Diyarbakır Burma kadayıfı adına aldık. Burma kadayıfın geçmişi bizde 120 yıl öncesine dayanıyor. Diyarbakır’a gelen Turistler veya Diyarbakır’dan dışarıya giden hemşerilerimizin olmazsa olmazı paket yapıp götürdükleri tek ürünlerden bir tanesidir. Bugün coğrafi tescil belgesi almış 7- 8 firmamız var. Bu firmalarda 2500’e yakın istihdam sağlanıyor” söyledi.

DİYARBAKIR’IN MEŞHUR YEMEKLERİ
1- Diyarbakır Kahvaltısı
2- Diyarbakır Ciğeri
3- Diyarbakır Kaburga Dolması
4- Kibe Mumbar
5- Saç Tava
6- İçli Köfte
7- Lahmacun
8- Meftune
9- Ayvalı Kavurma
10- Tırşik
11- Elma Düzmesi
12- Habenisk Çorbası
DİYARBAKIR’IN MEŞHUR TATLILARI
1- Diyarbakır Burma Kadayıf
2- Karpuz
3- Arap Kadayıfı

DİYARBAKIR’IN MEŞHUR İÇECEKLERİ
1- Kahve
2- Çay
3- Meyan Şerbet
4- Şarap
DİYARBAKIR’IN MEŞHUR ATIŞTIRMALIKLARI
1- Diyarbakır Çöreği
2- Üzüm Pestili ve Üzüm Sucuğu
3- Susamlı Helva
4-Mavi Renkli Badem