Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Özünü ve tarihini bilen turizmi geliştirmek istiyoruz

Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nın açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, turizmi Mezopotamya’nın tarihinden ve kültüründen ayırmanın mümkün olmadığını belirterek, “Bizler özünü, tarihini ve kökünü bilen bir turizmi geliştirmek istiyoruz” dedi.

Mezopotamya Turizm ve Gastronomi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Özünü ve tarihini bilen turizmi geliştirmek istiyoruz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mezopotamya Fuarcılık, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) işbirliği ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) iştirakıyla düzenlenen 2. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nın açılışı yapıldı. Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezindeki fuarın açılışına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Van ve Mardin büyükşehir ile ilçe belediyelerinin eş başkanları, DTSO ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. 104 firmanın katıldığı fuar, 4 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

‘MEZOPOTAMYA TURİZM AÇISINDAN GENİŞ YELPAZEYE SAHİP’

Fuarın açılış konuşmasını TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akyıl yaptı. Mezopotamya’nın turizm ve gastronomi açısından geniş bir yelpazeye sahip olduğunu kaydeden Akyıl, “Turizm açısından Mezopotamya, kıyı illeri gibi yeterli ilgiyi görmüyor. Bunun için birbirinden farklı programlar ve çalıştaylar yapılmalıdır” dedi. Ardından konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise tarım, tekstil, turizm sektörleri ile teknolojiyi öncelediklerini belirterek, fuarı büyütmek istediklerini vurguladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Özünü ve tarihini bilen turizmi geliştirmek istiyoruz

BUCAK: TOPLUMSAL BİRLİKTELİĞİN İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR

Fuarın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, fuara katkı sunan başta kadın yatırımcılar olmak üzere herkese teşekkür etti. Bucak, kaynakların bölgedeki istihdama, zenginleşmeye ve üretime yol açması için yerel yönetimlere, ülkenin siyasi partilerine ve merkezi sisteme büyük görev düştüğünü, bu görevlerin başında ise ülkede ve bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının geldiğini söyledi. Adaleti, demokrasiyi, hak ve özgürlükleri gören bir yerden toplumsal birlikteliğin inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bucak, 12 bin 500 yıllık tarihe sahip, pekçok medeniyetin izlerini taşıyan kadim coğrafyanın; doğru, eşit ve özgürlükçü politikalarla Türkiye’nin ve bölgenin ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimlere cevap olabilecek bir yaşamı hep birlikte yaratabileceklerini ifade etti. Bucak, “Bu anlamıyla yerel yönetimlere, yerel dinamiklere, yereldeki iş insanlarına ve yatırımcılarına rol ve misyon düşmektedir. Turizmi Mezopotamya’nın tarihinden, kültüründen ve toplumlaşmasından ayırmak mümkün değil. Bugün Mezopotamya’da turizmin geliştirilmesi ve bunun halka bir yatırım ve kalkınma olarak dönmesini istiyorsak, elbette ki turizmin ve bu sektörün bazı ilkelerini gözetmek ve bu ilkeleri beraber geliştirmek zorundayız. Bu ilkeleri geliştirirken toplumu gören, bu kadim halkların kendi özgünlüklerini gören, dillerini, aidiyetleri ve inanç özgürlüklerini gören ve bunları turizmin bir parçası, öğesi ve öznesi olarak fark eden bir yerde durmak gerekiyor” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Özünü ve tarihini bilen turizmi geliştirmek istiyoruz

‘KATKI SUNMAK İSTİYORUZ’

8 yıllık kayyum sürecinden sonra şehirlerde pek çok sorunun biriktiğinin farkında olduklarını belirten Bucak, tüm bu sorunlara eşit ve doğru temelde yaklaşarak yerel yönetimleri güçlendiren bir noktada durduklarını vurguladı. Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Kentlerimizde ve bölgemizde turizmi geliştirmek ve yatırım yapmak isteyenlere yerel yönetimler olarak, daire başkanlıklarımızla ve perspektiflerimizle katkı sunmak istiyoruz. Turizme baktığımız yeri ve bu felsefeyi önemsiyoruz. Şayet Göbeklitepe’nin tarihselliğini, Çöyönü ve Hilar’ın evrenselliğini, kültürel zenginliğini konuşuyorsak, elbette geliştirebileceğimiz turizm turları, yerli ve yabancı turistleri buraya çekmenin özünde, bu çok kültürlülüğü ve çok dilliliği unutmamamız gerekiyor.”

 

‘TARİHİNİ BİLEN BİR TURİZMİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Turizmin ana odağının yabancı dil konuşmak olduğunu kaydeden Bucak, Türkiye’deki eğitim sisteminin de bunun için uygun olmadığını dile getirdi. Bu konuda bir ilki gerçekleştirmek istediklerini belirten Bucak, “Bu açıdan gelin Amed’ten, Van’dan, Mardin’den, bölgedeki tüm illerimizde bir yandan turizmi geliştirirken, öte yandan kentin tüm dinamikleriyle eğitim alanlarımızı, İngilizce dil eğitimini, turizme dair eğitimleri hep birlikte oluşturalım. Bizler popüler kültürün bir parçası olan turizmi değil, özünü, tarihini ve kökünü bilen bir turizmi geliştirmek istiyoruz. Popüler kültürün bir parçası olan gastronomiyi değil, bu coğrafyanın, Muş’un, Varto’nun, Dersim’in, Ağrı’nın topraklarında ve dağlarında yetişen otların isimlerini, bilgeliğini, şifasını bilen bir yerde turizmi geliştirmek istiyoruz. Tam da perspektif diye ortaya koyduğumuz şey, demokratik kültür, bununla mümkün olacak” şeklinde konuştu.

EŞ BAKAN BUCAK, STANTLARI GEZDİ

Konuşmalar tamamladıktan sonra fuarın katılımcıları kurdele kesti. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak ile fuarın açılışına katılan belediye eş başkanları ve meclis üyeleri, fuardaki stantları tek tek gezdi.