Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır araç piyasasında faiz etkisi: Satışlar durma noktasına geldi!

​​​​​​​Araç piyasasındaki son durum ile ilgili konuşan otomotiv sektörü temsilcileri ve oto galeri sahipleri, ülkede uygulanan yüksek faiz oranları nedeniyle araç piyasasında son 2 aydır ciddi bir durgunluk yaşandığını ifade ettiler.

​​​​​​​Araç piyasasındaki son durum

Diyarbakır araç piyasasında faiz etkisi: Satışlar durma noktasına geldi!

 

Türkiye’de ikinci el araç pazarında satışlar nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 157 bin 463 adede geriledi. Satışlar bir önceki aya göre yüzde 16 oranında düşüş gösterdi.

Sene başında sıfır araç piyasası hareketlense de son 2 aydır ikinci el otomobil satışlarında durgunluk sürüyor.

İkinci el araç satışlarında yaşanan durgunluk ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan sektör temsilcileri ile oto galeri sahipleri, ülkede uygulanan yüksek faiz oranları, kredi ve mevduat faizlerindeki yüksek oranların araç piyasasını ciddi manada olumsuz etkilediğini söylediler.

ARABA YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

2024 senesinde araç satışları durma noktasına geldiğini belirten oto galeri sahibi Engin Muti, “Araç fiyatlarında yüzde 20-30 oranında bir düşüş var. Tabiki bunun daha da altına düşeceğini düşünmüyoruz. Faizlerin yüksek olması nedeniyle vatandaşlar parasını arabaya, eve yatırmıyor. Eskiden yatırım için ev, araba alınırdı ama artık yatırım için değil binmek için alıyorlar. Şu anda işler pek iyi değil ama tamamen dudu desek de doğru olmaz. Faizin yüksek olması nedeniyle vatandaşlar arabasını satıp faize yatırıyor. Kredilerin yüksek olması nedeniyle de vatandaşlar kredi çekip araç alamıyorlar. Araba fiyatlarını şu anda düşük olması alım için bir fırsat.” dedi.

“BEKLENTİMİZ İŞLERİN AÇILMASI VE KREDİ OLAYLARININ DÜZELMESİ”

Piyasanın beklenenden çok daha fazla durgun olduğunu aktaran galerici Süleyman Sarı, “Piyasa haddinden fazla durgun. Araçlar 4 aydan beridir yatıyor. İş olup olmadığı buradan belli. Fiyatlar yerinde sayıyor. Geçen seneki yükseliş yok, aksine düşüş var. Şu anda tam araç alım-satım mevsimi ama fiyatlar sabit. Beklentimiz işlerin açılması ve kredi olaylarının düzelmesidir.” diye konuştu.

Diyarbakır araç piyasasında faiz etkisi: Satışlar durma noktasına geldi!

“FAİZLERİN PİYASAYA ETKİSİ ÇOK BÜYÜK”

Piyasada yaklaşık bir aydır faiz oranlarından kaynaklı durgunluk yaşandığını söyleyen Yasin Çotuk, “Mevduat ve kredi faizleri düşerse piyasada hareketlilik olur. Önümüzde bir seçim de yok. Araç sezonu ama beklemedeyiz. Faizlerin piyasaya etkisi çok büyük. İnsanlar kredi çekemiyor, çektiklerinde yüksek faiz ödüyorlar. Bunun haricinde de insanlara paralarını mevduata yatırıyorlar. Bundan kaynaklı olarak da durgunluk yaşanıyor.” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZİN ÖNCELİKLE FAİZLERİ DÜŞÜRMESİ ŞART”

Galericilerden Önder Kalebaşı, “Ülke olarak dezenflasyon sürecindeyiz. Bunun etkisi olarak fiyatlar düşmüyor ama talep az. Bunun sebeplerinden birisi yüksek faiz. Şu anda para sıkılaşmasından dolayı araç sahibi olmak isteyenlerin paraya ulaşması çok zor ve çok maliyetli. Tüm bunların birleşmesiyle de ikinci el araç piyasasında bir duraklama mevcut. Ülkemizin öncelikle faizleri düşürmesi şart. Faiz düşerse talep olacaktır. İnsanlar araba fiyatlarına çok takılmıyor ama kredi sonrasında ödeyecekleri maliyetlere takılıyorlar. Piyasada fiyat düşüşleri çok yok ama arabasını nakde çevirmek isteyenlerin fiyatı aşağı çekmesi durumu var.” dedi.

Diyarbakır araç piyasasında faiz etkisi: Satışlar durma noktasına geldi!

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise şu ifadeleri kullandı:

“İkinci el otomotiv satışları son 2 aydan beridir biraz durgun geçiyor. Kredi faizlerinin yüksek olması ve krediye ulaşmada yaşanan sıkıntı sektörün en önemli sorunu haline geldi. Bugünlerde faiz ile alakalı indirimler yapılacağı söz konusu. Bunun piyasaya olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Yaz ayları geldi ve bu aylada otomotiv satış adetlerinin yükseleceğini göreceğiz. Aslında şu anda araç alımı için tam bir fırsat süreci. Bayilerde ve ikinci el otomotiv galerilerinde ciddi manada hem fiyatlarda hem de kampanyalarda ciddi bir iyileştirme söz konusu. Son kullanıcıların bu durumu fırsata çevirmesini tavsiye ediyoruz. Tahminlerimize göre, yılın son çeyreğinde satış adetlerinde bir toparlanma olacak. Çünkü bayiler, satış adetlerini tutturabilmek için yılın son çeyreğinde ciddi kampanyalar yapıyorlar. Önümüzdeki senenin ilk 2 çeyreğinde de otomotiv piyasası satış adetlerinde ciddi manada yukarı doğru çıkacağını bekliyoruz.”