Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DİERG’ten ‘Beyaz Önlük’ tepkisi: Öğretmen karar vermeli

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin, ‘rol model olmaları bakımından’ beyaz önlük giymeye teşvik edilecek açıklamalarına tepki gösteren  Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi,  bakanlığın önlük genelgesi ile şapka kanunu ya da kılık kıyafet yönetmeliği arasında bir fark olmadığını belirterek, derslere önlükle girip girmeyeceğine ise öğretmenin kendisi karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin,

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi’nden (DİERG), Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 21 Ağustos’ta 2023-2024 eğitim yılına ilişkin genelgenin 11. maddesinde “Öğretmenlerin, mesleki temsil ve öğrencilere rol model olma bakımından önlük giymeyi tercih etmeleri teşvik edilecektir” ifadelerine tepki gösterdi.

 ‘Yaşam tarzına açık müdahale…’

Konuyla ilgili DİERG’ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;  “Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin okulda bulunduğu zamanlarda önlük giymesi için çalışma başlattı. Bakanlığın önlük genelgesi ile şapka kanunu ya da kılık kıyafet yönetmeliği arasında bir fark yoktur. Derslere önlükle girip girmeyeceğine öğretmenin kendisi karar vermelidir. Bakanlığın önlük önerisine itiraz eden bazı öğretmenler ise öğretmenler kurulu kararı ile her yıl öğrencilere kıyafet zorunluluğu getirmeye devam etmektedir. Özellikle özel okullarda öğrenciler serbest giyinememektedir. Kılık kıyafet zorunluluğunu bireye, yaşam tarzına açık müdahale olarak hisseden öğretmenler Öğretmenler Kurulu Kararı ile öğrencilere kılık kıyafet zorunluluğu getirilmesine bu yıl karşı çıkmalıdır.

‘Kimse başkasının kıyafetine karar vermesin’

DİERG, okul içinde ve derslikte giyilecek kıyafet konusunda öğretmeni, öğrencisi ve okul idaresinden oluşan okul bileşenlerine ortak bir görüş olarak ‘kimsenin bir başkasının kıyafetine karar vermemesini, müdahale etmemesini’ önermektedir. Bu tartışmalar, kıyafete müdahaleyi doğal bir hak sayan ve bunu yasalarla dayatmayı görev bilen her türlü ideolojik ve inançsal militarizmin hala canlı olduğunu ortaya çıkarmıştır.Öğrenciyi ve öğrencisine saygı ve sevgi duyan öğretmeni toplum içinde değerli kılan kıyafeti ve fiziksel durumu değil; çalışkanlığı, ciddiyeti, hakkaniyetidir.”