Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dicle Nehrindeki boğulma vakalarında meclis gündeminde!

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Sur İlçesi’nden geçen Dicle Nehri’nde yaşanan boğulma vakalarını Adalet Bakanı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu. Dicle Nehri etrafındaki kum ocaklarının yarattığı risk ve tahribatların yanı sıra nehir içinde oluşan girdapların sayısız çocuk ve gencin boğulmasına neden olduğuna dikkat çeken Akça Cupolo, “Dicle Nehri’nde boğulan çocukların ailelerinden alınan bilgiye göre; ya dava dilekçeleri Sümen altı edilmekte ya açılan davalar sürüncemeye bırakılmakta yahut şirketlerin kazandığı akıl almaz kararlara imza atılmaktadır” dedi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili

Dicle Nehrindeki boğulma vakalarında meclis gündeminde! DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Sur İlçesi’nden geçen Dicle Nehri’nde yaşanan boğulma vakalarını Adalet Bakanı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu. Dicle Nehri etrafındaki kum ocaklarının yarattığı risk ve tahribatların yanı sıra nehir içinde oluşan girdapların sayısız çocuk ve gencin boğulmasına neden olduğuna dikkat çeken Akça Cupolo,  “Dicle Nehri’nde boğulan çocukların ailelerinden alınan bilgiye göre; ya dava dilekçeleri Sümen altı edilmekte ya açılan davalar sürüncemeye bırakılmakta yahut şirketlerin kazandığı akıl almaz kararlara imza atılmaktadır” dedi.

 

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Dicle Nehrinde yaşanan boğulma vakalarını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlamsı istemiyle genel kurula soru önergesi veren Akça Cupolo, Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddelerine dikkat çekti.

Doğal yaşam alanlarında tahribat

Endüstriyel madencilik faaliyetlerden olan kum ocaklarının; genellikle doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi, ekosistemlerin dengesinin bozulması, bitki ve hayvan türlerinin habitat kaybına uğramasına yol açmasının defalarca gündeme geldiğini hatırlatan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, “13 Şubat’ta Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasında da 9 işçinin evine ateş düşmüş,

deyim yerindeyse ilçenin topografyası değişecek raddede toprak hareketliliği olmuş ancak özel teşebbüs kanadından tutun da yürütme organına varıncaya kadar olan bu dev sorumlu zincirinden sadece iki kişi tutuklanmıştır. Sürdürülebilir madencilik politikası olmayan bu akıl; toprağıyla, insanıyla, çevresiyle, hayvanıyla tüm ekosistemi kâr ve çıkar hırsına feda edilebilir gördüğünü; hatta can kaybı yaşanan vakalarda bile şirketlere omuz verdiğini aldığı yargı kararlarıyla ayan beyan ifade etmiştir” dedi.

“Dicle Nehri etrafındaki kum ocakları da yarattığı risk ve tahribatların yanı sıra nehir içinde oluşan girdaplarıyla sayısız çocuk ve gencin boğulmasına neden olmuştur” diyen Akça Cupolo, “Diyarbakır ili Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri’nde boğulan çocukların ailelerinden alınan bilgiye göre; ya dava dilekçeleri Sümen altı edilmekte ya açılan davalar sürüncemeye bırakılmakta yahut şirketlerin kazandığı akıl almaz kararlara imza atılmaktadır” diye konuştu.

‘Kum ocağı işletmeleri hakkında kaç suç duyurusu var’

Bu bağlamda Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu;

  • Son 22 yıl boyunca Dicle Nehrindeki boğulma vakalarında, kum ocağı işletmeleri hakkında kaç suç duyurusu dilekçesi verilmiş? Kaçı işleme alınmış, soruşturma açılmıştır?
  • Son 22 yıl boyunca Dicle Nehrindeki boğulma vakalarında, kum ocağı işletmelerinin davalı statüsünde olduğu kaç kovuşturma açılmıştır? Bu davaların ortalama görülme süreleri kaç yıldır? Bu davaların hüküm çeşitleri ve sayıları nelerdir?
  • Tüm Türkiye geneli boğulma vakalarında, kum ocağı işletmelerinin davalı statüsünde olduğu ve işletmenin kapatılması kararıyla sonuçlanan bir dava var mıdır?