Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu: Kürt sorunu nedir diyorsanız…

İzmir Buca’da yeni açılan okula Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkencelerle anılanın ismin verilmesi tartışma konusu oldu.

İzmir Buca’da yeni açılan

CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu: Kürt sorunu nedir diyorsanız… Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkencelerle anılanın ismi okula verildi. İzmir Buca’da yeni açılan okula verilen isim tartışma konusu oldu.

 

İzmir Buca Belenbaşı Köyü’nde bulunan bir ilkokula, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi’nde tutsaklara yönelik işkenceleri ile bilinen Esat Oktay Yıldıran’ın ismi verildiği ortaya çıktı.

 

İzmir Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün internet sitesinde yapılan duyuru ile bugün işkenceci Esat Oktay Yıldıran’ın adının Belenbaşı İlkokuluna verilmesinin töreninin yapıldığı belirtildi.

 

CHP’li Tanrıkulu tepki gösterdi

 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu sosyal medyada açıklama yaparak, Yıldıran adının bir okula verilmesine tepki gösterdi.

 

Tanrıkulu, Kürt sorunu nedir diyorsanız; 12 Eylül Askeri Darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevinde binlerce kişinin işkence görmesinden sorumlu olan Esat Oktay Yıldıran’ın adının, 40 yıl sonra İzmir’de bir okula verilmesidir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, bir kez daha halkımıza gerçek yüzünü göstermiş oldu” dedi.

 

 

 

 

 

Esat Oktay Yıldıran kimdir?

 

Esat Oktay Yıldıran, 12 Eylül darbesi sonrasında Diyarbakır Cezaevi’nde İç Güvenlik Komutanı olarak görev almış subaylardan biri. Burada yaptığı işkenceler ve uyguladığı insanlık dışı yöntemlerden sağ kurtulan isimlerden bazıları, PKK’nın kuruluşunda rol aldı.

 

Yıldıran’ın yaptığı işkenceler arasında köpeğine saldırtmak, dayak, kadınlara cinsel işkenceler, çıplak şekilde spor yaptırmak, gezdirmek ve tecavüz, erkeğin cinsel organına ip bağlatarak koşturmak, İstiklal Marşı dinleterek dayak, dışkı yedirmek, makata cop sokmak gibi şiddet uygulamaları vardı.

 

Kürt siyasetçilerden Ahmet Türk, Celal Paydaş, Mustafa Çakmak, Orhan Miroğlu, Selim Çürükkaya, Şükrü Gülmüş, Nurettin Yılmaz ve Gültan Kışanak gibi isimler de Yıldıran’ın işkencelerine maruz kalan isimler arasında yer alıyor.

 

Eski HDP Milletvekili Altan Tan, babası Bedii Tan’ın oruçlu haliyle önce dayak yediğini, ardından lağım pisliği yedirilerek hastalandığını ve bu şekilde öldüğünü açıklamıştı.

 

Yıldıran’ın yönetimindeki cezaevinde 34 mahpus öldü. Bunlar arasında 1982’de Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık kendilerini yakarak hayatlarına son verirken, Mazlum Doğan, Kemal Pir, Bedii Tan, Necmettin Büyükkaya, Remzi Aytürk gibi isimler ya kendini astı, ya açlık grevinde öldü ya da dayakla öldürüldü.

 

1949 doğumlu Yıldıran, 22 Ekim 1988’de İstanbul, Ümraniye’de, eşi ve 2 çocuğu ile birlikte bindiği halk otobüsünde iddiaya göre öldürüldü.