Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bağlar İlçesi’ndeki 10 bin nüfuslu Körhat Mahalle sakinleri Doğalgaz istiyor!

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ndeki Körhat Mahallesi’nde birçok sorunla beraber, metruk yapıların çoğalması, hırsızlık olaylarının da atmasına neden oldu. Mahallesindeki olumsuzlukları gidermek için kolları sıvayan mahalle muhtarı Şeyhmus Deviren, mahallesinin en büyük ihtiyacı olarak doğalgazı işaret ediyor. Kendilerine bilirkişi raporuna göre mahallesinde doğalgaz için alt yapının uygun olmadığının bildirildiğini kaydeden Deviren, “Ama biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Yakacak odunun fiyatı baya yüksek o yüzden doğalgazın mahalleye gelmesi şart” dedi.  Mahallesindeki işsizlerin iş bulabilmesi için yetişkinlere yönelik eğitim kursları açan Deviren ‘’geleceğimiz’’ olarak nitelendirdiği çocukları da unutmadı.  Genç beyinlerin gelişimi için mahallede satranç kursları açan muhtar,  mahalleye kütüphane açarak okur-yazar oranını arttırmak istiyor.

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ndeki Körhat

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı 10 bin nüfuslu Körhat Mahallesinde birçok metruk binanın bulunması yanı sıra, 6 Şubatta yaşanan yıkıcı depremle, bu yapıların sayısı gittikçe çoğaldı. Suça sürüklenen çocuk sayısı ve yetişkin sayısı her geçen gün artarken, Körhat Mahallesinde oluşan metruk yapılar uyuşturucu kullanımı ve hırsızlığa zemin hazırlıyor.  Doğalgaz alt yapısının olmayışından kanalizasyon sorununa kadar birçok olumsuzluk barındıran mahallede 31 Mart 2019’da muhtarlığa başlayan Şeyhmus Deviren, olumsuzlukların merkezi haline gelen mahallenin sorunlarının çözülmesini istiyor.

‘’Çocuklar için beyin gelişimi sağlayacak kurs açtık’’

Mahallede yaşayan vatandaşa iş bulma konusunda yardımcı olan Deviren, yetişkinlere yönelik eğitim ve Kuran-ı Kerim kursu, ‘’geleceğimiz’’ olarak nitelendirdiği çocukların beyin gelişimi için ise mahallede satranç kursu açtı. Mahalleye kütüphane açarak okur-yazar oranını arttırmayı hedefleyen Muhtar Şeyhmus Deviren,  yetkililerden destek istiyor.

‘Birçok kurslar açtık’

Muhtarlığa geldiğimden beri genel olarak insanlara faydalı olmaya çalıştığını kaydeden Deviren,

“Sosyal Yardımlaşma Derneğinin veremediği yardımları, çam sakızı çoban armağanı, hayırseverlerden toplayarak birçok aileye ulaştırmaya çalıştım. Kendi yöntemlerimle iş ilanları paylaşarak, insanlara sosyal medya mecraları üzerinden özel sektörde iş bulmaya çalışıyorum. Mahallemde yaşayan insanların bütçelerine bir nebze de olsa katkı sağlamaya çalışıyorum bu yolla. Körhat Mahallesinde birçok kurs açtık. Bunların başında SOLİN Eğitim Kursu ve kuran kursu geliyor. Açtığımız kurslardan Kuran-ı Kerim ve okur-yazar kursu yetişkinlere yönelik oldu. Çocuklar için ise beyin gelişimini sağlayacak satranç kursu açtık. Depremde uzaktan eğitimler oldu. Ne kadar faydalı oldu bilinmez ama depremden bu yana yaptığımız çalışmaların öğrencilere çok fayda sağladığını düşünüyorum” dedi.

‘’Doğalgazın Mahalleye Gelmesi Şart’’

Körhat Mahallesinin en büyük sorunun doğal gaz olduğunu anlatan Deviren, bilirkişi raporuna göre mahallesinde doğalgaz için alt yapının uygun olmadığını aktardı. Kışın yaklaşmasıyla yakacak odun fiyatlarının yükseldiğini ifade eden Muhtar; ‘’Yakacak odunun fiyatı baya yüksek o yüzden doğalgazın mahalleye gelmesi şart” dedi.  Deviren şunları kaydetti;

“Şuan içinde en büyük sorunumuz doğalgaz. Yetkililer doğalgaz için alt yapının uygun olmadığını söyledi. 2019’dan beri doğalgaz için yaklaşık 50 tane dilekçe yazdım. İlk aldığım geri dönüş belediyenin imar izni vermediği oldu.  Daha sonra bilirkişi raporuna göre alt yapının uygun olmadığı söylendi. Bilirkişi neye göre uygun değil dedi onu da bilemiyoruz.  İnsanlar evlerine doğalgaz çekmek istiyor ama çekemiyor. Karacadağ Caddesinden, İskan Evleri, Kuruçeşme arasına kadar çelik boru hattı var. Buradan aşağısı Körhat, Yunus Emre, Fatih ve Alipınar mahallelerine kadar doğal gaz için boru hattı yok. Bu hat için karayolundan izin alınması gerektiğini belirttiler. İzinlerimizi aldık. Karayolları Genel Müdürlüğünden gelen kağıda göre buralarda alt yapı doğal gaz için uygun değil. Ama biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Yakacak odunun fiyatı baya yüksek o yüzden doğalgazın mahalleye gelmesi şart.”

‘’Metruk yapıların çoğalması hırsızlık olaylarını arttırdı’’

Kanalizasyon problemleri olan mahallede asfalt ve kaldırım sorunları baş gösteriyor. Metruk yapıların artmasıyla hırsızlık olaylarının çoğaldığını ifade eden muhtar, “Buralarda uyuşturucudan tutun fuhuşa kadar her türlü pislik gerçekleşiyor. Emniyet bu konuyla ilgili nöbet tutuyor’’ diye konuştu.  Körhat Mahalle Muhtarı Şeyhmus Deviren sözlerini şöyle sürdürdü;

“(Diyarbakır Su Ve Kanalizasyon İdaresi) DİSKİ bazı sokak ve caddelerde boruların çatlaklığından dolayı yer kazıyor ama kazdığı yeri tekrar düzeltmesi ayları buluyor. Bunun dışında DİSKİ’yi aradığımız zaman abonelik istiyor. Mahallenin kanalizasyonla alakalı bir sorunu olduğu zaman, DİSKİ bizden abonelik numarası istiyor. Abonelik numarası ne demek, ben muhtar olduğumu söylememe rağmen birçok problem yaşadım. Buradaki mahalleler ikinci plana atılıyor. Bozuk asfalt ve kaldırımlara önem verilmiyor. Genel seçimlerde veya belediye seçimlerinde de buradan oy çıktığını, her şeyden önce bizim bu mahallede insan olarak yaşadığımız bilinsin istiyoruz. Biz asfaltımız yenilensin demiyoruz. Var olan asfalt tamir edilsin istiyoruz. Çöp saatleriyle ilgili uyarılar olmuyor ve yaz az mevsimindeyiz. Havalar sıcak olduğu için çöpler koku yapıyor, her şeyden önce mikroplar çoğalıyor. Uyarıların yapılması gerekiyor. 6 Şubatta yaşanan depremle beraber metruk yapılar çoğalmaya başladı. Metruk yapılardan sonra hırsızlık olayları çoğaldı. Bir ara belediye metruk yapıları çok güzel yıkıyordu ama 8 aylık bir süreç sonucunda bu yıkım durdu. Buralarda uyuşturucudan tutun fuhuşa kadar her türlü pislik gerçekleşiyor. Emniyet bu konuyla ilgili nöbet tutuyor.”

’’Uyuşturucu kullanımı 8 yaşa düştü’’

Çocuklar için oyun alanı oluşturan tek alanın Körhat parkı olduğunu ifade eden muhtar Deviren , ‘’Uyuşturucu kullanımı 8 yaşa düştü ve sokak aralarında top oynayan çocuklar var. Geleceğimiz olan çocuklar için tedirgin oluyoruz’’ diyerek Bağlar Belediyesinden imkanlar dahilin de oyun alanı yapması gerektiğinin altını çizdi;

“Körhat Mahallesindeki park kurulduğundan beri buraya bakım yapılmadı. Deprem zamanında parkta var olan banklarımız, insanların parklara yerleşmesinden dolayı söküldü, daha sonra geri yerleştirilen çok az bank oldu. Var olan bankları çalanlar oldu, yakacak için yerinden söküp götürenler oldu.  Parkımız bakımsızlıktan bu hale geldi. Şuanda parka toplamda 5 bank ya var ya yok. İnsanlar parkta yerlerde oturuyor. Oyun alanlarımız yok,  yapılan spor alanı da sadece demir yığınından ibaret. Bağlar Belediyesinin çocuklara yönelik birçok faaliyet göstermesi gerekiyor. Parkın diğer tarafında bulunan oyun alanında spor sahası yapılacağı söylendi ama Körhat Mahallesinde alan küçük. 2021’den beri onaylanan bir projemiz vardı, yas evi ve park yapmak. Bunlar onaylanmış projeler ancak bununla alakalı henüz bir temel bile atılmadı. Çocuklarımız geleceğimizdir ama bu çocukları kendimiz harcıyoruz, onlarla alakalı bir uğraş alanı bulmuyoruz. Burada en büyük sorumluluk Bağlar Belediyesine düşüyor. İmkanlar dahilinde spor sahası veya oyun alanı yapılabilir. Bizim burada önemli  alan olarak gördüğümüz sadece bir parkımız var, çocuklar için oyun alanı oluşturan tek alan bu park. Uyuşturucu kullanımı 8 yaşa düştü ve sokak aralarında top oynayan çocuklar var. Geleceğimiz olan çocuklar için tedirgin oluyoruz.”

 ‘’Mahalleye kütüphane açarak okur-yazar oranını arttırmak istiyorum’’

Eğitimci olan Körhat mahalle muhtarı Şeymus Deviren’in öncelikli hedefleri arasında mahalleye bir kütüphane yapmak ve okur- yazar oranını arttırmak.  Deviren, “Ben muhtarlar olarak söylediklerimizin dikkate alınmasını istiyorum. Tamamen insanlarımıza yönelik faydalı şeyler istiyoruz. Ben bir eğitimci olarak halka ve gençlerimize iyi gelecek şeyler yapmak istiyorum. Hayalimde hep şu vardı; Mahallede çocuklara yönelik kütüphane yapmak ve okur-yazar oranını arttırmak. Bunu yapabilmem için bir alanımın olması gerekir ki öyle bir alanımda yok” ifadelerini kullandı.