Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mardinli kadın ilk denemesinde netice alınca devam etti

Mardin Midyatlı el sanatları uzmanı Nimet Aslan, bölgede bir ilk olan kumaş üzerinde yakma işlemi ile süsleme sanatını yapıyor.

Mardin Midyatlı el sanatları

Mardinli kadın ilk denemesinde netice alınca devam etti. El sanatları uzmanı Nimet Aslan, kumaşı yakarak sanata dönüştürüyor.

 

KUMAŞI YAKARAK YAPIYOR

 

Genellikle ahşap üzerinde yakma işlemi ile tanınan süslemeyi, Mardin Midyatlı el sanatları uzmanı Nimet Aslan kendi fikriyle yapımına yeni başladığı ve çevredekiler tarafından çok beğenilen kumaş üzerinde yakma ile yaparak çeşitli süslemelere imza atıyor.

 

SÜSLEMELER DİKKAT ÇEKİYOR

 

Kumaşın üzerini öncelikle kalemle çizip daha sonra yakma işlemine geçen Aslan, daha çok tarihi mekanlar, çiçek manzaraları, figürler ve birçok çeşitli süslemeler yaparak çevredekilerin dikkatini üzerinde toplamayı başardıklarını ifade etti.

 

İLK DENEMEYLE GÜZEL NETİCELER ALINCA…

 

Ahşap yakma sanatıyla yola çıkarak kendi fikriyle ürettiği kumaş üzerinde yakma sanatı yapımına yeni başladıklarını belirten Aslan, “Genelde Mardin yöresinde ahşap üzerine yakma işlemi yapılmaktadır. Ancak biz yeni yapımına başladığımız kumaş üzerine yakma işlemi yapmaktayız. Bu durum çevredekiler tarafından çok beğenildi.

 

Herkes şahit olunca kendilerine çok garip ve farklı geldiklerini belirtiyorlar. Kumaş üzerinde yakma işlemi kendi fikrimden geldi. Uzmanlık alanım el sanatları olduğu için daha çok bu yönde araştırmalar içerisinde olduğumdan bu işlemi merak ederek yapmaya başladık. İlk denemeyle güzel neticeler aldığımızı görünce sürekli yapmaya başladık. Bu işlemi daha yeni yapmaya başladık. Ahşap üzerinde yakma kursları var ancak kumaş üzerinde kurs yok. Yeni olmasına rağmen çok beğeniliyor.” şeklinde ifade etti.

 

“ZOR İŞLEMLER İKİ GÜNÜMÜZÜ ALABİLİYOR”

 

Kumaş üzerinde yakma işleminin aşama ve çeşitleri hakkında bilgi veren Aslan, “İlk işlemlerde kumaş çanta üzerinde süslemeler yapmaya başladık. Bunun yanında kalemlik, tablo ve daha çok çeşitli işlemler yapmaktayız. Süsleme işlemi çok hassas olduğundan kumaşı yakmamaya çok dikkat ediyoruz. Bir çanta üzerinde süsleme işlemi bir gün daha az bir zamanda yapılabilir.

 

Ancak daha çok manzara ve zor işlemli olan çizimler ise 2 günü alabilir. Çünkü çok kademeli bir işlemdir. İlk önce kumaşın üzerinden kalemle çizim yapılıp detaya geçildikten sonraki en son işlem ise yakma işlemi oluyor. İnce detaylar fazla olduğun bayağı bir emek istiyor. Bu yönde öğrencilerim olduğundan onlara da bu sanatı öğretmeye çalışıyorum.” ifadelerini kaydetti.