İhsan İPEK CANKURT

DİYŞAD'DAN EHMEDÊ XANÊ" SÖYLEŞİSİ...

DİYŞAD'DAN EHMEDÊ XANÊ" SÖYLEŞİSİ...

 

Edebiyat, edebe biat etmekten gelir. Geleneksel sembollerin, Halk hikâyelerinin, destanların ve kültür olgusu geçirgenliği yapmış tarihsel, sosyal ve dilsel değerlerin taşıyıcısı, duyguların estetize olup dilden yaşama döküldüğü klasik edebiyat..

Yeryüzünde varolmuş tüm toplulukların/uygarlıkların tarihi, kültürü veya edebiyatı eski çağdan orta çağa kadar sözlü gelmiş, orta çağdan yeni çağa yazılı olarak sürdürülmüştür. Klasik Kürt Edebiyatı da, medreselerden bir güneş gibi yükselmiş, Melayê Cizîrî, Ehmedê Xanê ve Feqîyê Teyran gibi ediplerin omuzlarında geleceğe ışık tutmuş ve bu günlere vardırılmıştır.

Ekim ayı içinde edebi bir etkinlikte denk geldiğim Dr. Muhammed Şerif Azarkan ile bir program istişaresine girişmiştik. Muhammed Şerif hocanın Kürt Edebiyatı üzerine çalışmalarına geçmiş yıllardan aşina idim. "Konumuz ne olsun?" diye sorduğunda, tereddütsüz "Klasik Kürt Edebiyatı" demiştim. O da beni kırmayıp "Olsun hocam. Bir bir buçuk saat sürebilecek bir programda, Melayê Cizîrî, Ehmedê Xanê ve Feqîyê Teyran'ı anlatırız" demişti. Oysa benim gönlümden geçen, başkaydı. "Hayır Şerif hocam. Klasik Kürt Edebiyatı" konusuyla üç farklı program düzenleyelim. Bu programlara gelecek ilgililerin bir saat içinde bu üç edebi şahsiyetin hayatlarının özetinin özetini dinlemeleri yerine, üç farklı programda genişçe hayatlarını ve eserlerini dinlesinler/öğrensinler" dedim. Bu teklifim Muhammed Şerif hocanın da hoşuna gitmiş ve kabul etmişti.

Hevsel Edebiyat Sohbetleri kapsamında ilk etkinliği, "Klasik Kürt Edebiyatı'nda Melayê Cizîrî'nin Yeri" konusuyla 29 Kasım'da Ahmed Arif Edebiyat Kütüphanesi'nde düzenlemiştik. Soğuk havaya, hafta içi mesai saatinde programın yapılmasına rağmen, büyük bir ilgi vardı.

"Klasik Kürt Edebiyatı" söyleşilerinin ikincisini ise, Mahabad Bulvarı'nda Diyarbakır Prof. Dr. Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi'nde yapmayı kararlaştırdık. Bu anlamda kapılarını bize açan ve paydaş sorumluluğunu üstlenen Kütüphane müdürü Selman Aydoğdu'ya müteşekkiriz.

Ve... Cuma günü (16 Aralık 2022) saat 14:15'te, Diyarbakır Prof. Dr. Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen etkinlik ile "Klasik Kürt Edebiyatı'nda Ehmedê Xanê'nın Yeri" söyleşisini  düzenledik. İş gereği söyleşi tarihinden önce il dışına çıkmıştım. Yaptığım planlamada değişiklikler olunca da, maalesef dönemedim. Ama gözüm arkada değildi. Çünkü DİYŞAD İcra Heyeti ve DİYŞAD Organizasyon Heyeti en iyi şekilde hazırlanmıştı önceden...

Hazır bulunamadığım söyleşinin moderatörlüğünü DİYŞAD Başkanvekili Tarihçi-Yazar Veysi Fida yaptı. Tarafıma iletilen bilgi, haber, görüntü ve fotoğraflardan anlaşıldığı üzere,  söyleşiye ilgi hayli fazlaydı. Özellikle Dicle Üniversitesi öğrenci topluluklarının ve İl Halk Kütüphanesi öğrencilerinin yoğun katılım sağladığı gözlerden kaçmadı.

DİYŞAD Yöneticileri ve üyeleriyle beraber İl Halk Kütüphanesi Müdürü Selman Aydoğdu, kütüphane çalışanları, Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak, İş İnsanı Cevat Yıldız ve edebiyata gönüllü öğretmenler de, söyleşiye icabet edenler arasındaydılar. Programın yine hafta içi ve mesai saatinde olmasından dolayı iş ve görevleri nedeniyle katılamayanların sitemlerine, haliyle yine ben maruz kaldım.

Bu söyleşi ile,  DİYŞAD derneği olarak daha çok gençliğin eğlence Banliyö'su sayılan (Cadde 75) Mahabad Bulvarı'na  edebiyatın coşkusunu taşımış olduk. Hem de kütüphane konferans salonundan taşan yoğun bir katılımla...

Başta konuğumuz M. Şerif Azarkan'a, İcra Heyeti Başkanımız ve moderatörümüz Veysi Fida, Başkanvekilimiz Hüseyin Acar, Genel Sekreterimiz Mehmet Tanrıkulu, Yönetim Kurulu üyemiz Murat Selçuk ve katkıda bulunan değerli arkadaşlarımızın emeklerine sağlık. İl Halk Kütüphanesi kapılarını DİYŞAD'a açan ve paydaşlık sorumluluğunu üstlenen Selman Aydoğdu ve ekibine ve de icabette bulunan tüm konuklarımıza teşekkür ediyoruz.

28 Aralık 2022 - Çarşamba günü, DİYŞAD ile Dicle Üniversitesi işbirliğiyle Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde düzenleyeceğimiz "Şiir Gecesi" programında ve 30 Aralık Cuma günü saat 14:00'te Ahmed Arif Edebiyat Kütüphanesi'nde düzenleyeceğimiz "Klasik Kürt Edebiyatı'nda Feqîyê Teyran'ın Yeri" söyleşisinde tekrar görüşmek ümidiyle...

İhsan İpek CANKURT

ihsanipek2100@gmail.com