Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da Fleksible Bronkoskopi işlemiyle çocukların solunum sistemi kontrol ediliyor

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuklara yönelik Fleksible Bronkoskopi (akciğerlerdeki ana hava yollarının, ucunda kamera olan esnek bir cihazla değerlendirilmesi) işlemi uygulanıyor.

Gazi Yaşargil Eğitim ve

Diyarbakır’da Fleksible Bronkoskopi işlemiyle çocukların solunum sistemi kontrol ediliyor

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği’nde yenilikçi ve etkili bir yöntem olan Fleksible Bronkoskopi işlemiyle çocukların solunum sistemi sağlığını daha iyi yönetme ve teşhis süreçlerini hassas bir şekilde gerçekleştirebilmek için önemli adım atıldı.

Çocuk Göğüs Hastalıkları Yan Dal Uzmanı Dr. Özge Meral, yeni doğan döneminden itibaren prematüre doğmuş, uzun süre yoğun bakım ünitesinde kalmış, kronik akciğer hastalığı gelişmiş olan hastalara hizmet verdiklerini söyledi.

Meral, “Bizim kliniğimizde daha çok öksürüğü olan hastalar, astım, kronik akciğer hastaları, kistik fibrozis, doğuştan itibaren hırıltısı olan bebekler, kas hastaları, pek çok kronik hastalıklara ikincil olarak gelişen akciğer tutulumu olan, onkoloji, hematoloji, nörolojik ve romatolojik hastalıklara bağlı gelişmiş akciğer sekeli olan hastalarımız mevcut. Aynı zamanda solunum yetmezliği olan trakeostomili hastaların takibini yapıyoruz. Aslında çok geniş bir yaş aralığımız var. Yenidoğan döneminden itibaren prematüre doğmuş, uzun süre yoğun bakım ünitesinde kalmış, kronik akciğer hastalığı gelişmiş olan hastalarımıza da hizmet veriyoruz” dedi.

Diyarbakır’da Fleksible Bronkoskopi işlemiyle çocukların solunum sistemi kontrol ediliyor Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuklara yönelik Fleksible Bronkoskopi (akciğerlerdeki ana hava yollarının, ucunda kamera olan esnek bir cihazla değerlendirilmesi) işlemi uygulanıyor. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde yenilikçi ve etkili bir yöntem olan Fleksible Bronkoskopi işlemiyle çocukların solunum sistemi sağlığını daha iyi yönetme ve teşhis süreçlerini hassas bir şekilde gerçekleştirebilmek için önemli adım atıldı. Çocuk Göğüs Hastalıkları Yan Dal Uzmanı Dr. Özge Meral, yeni doğan döneminden itibaren prematüre doğmuş, uzun süre yoğun bakım ünitesinde kalmış, kronik akciğer hastalığı gelişmiş olan hastalara hizmet verdiklerini söyledi. Meral, “Bizim kliniğimizde daha çok öksürüğü olan hastalar, astım, kronik akciğer hastaları, kistik fibrozis, doğuştan itibaren hırıltısı olan bebekler, kas hastaları, pek çok kronik hastalıklara ikincil olarak gelişen akciğer tutulumu olan, onkoloji, hematoloji, nörolojik ve romatolojik hastalıklara bağlı gelişmiş akciğer sekeli olan hastalarımız mevcut. Aynı zamanda solunum yetmezliği olan trakeostomili hastaların takibini yapıyoruz. Aslında çok geniş bir yaş aralığımız var. Yenidoğan döneminden itibaren prematüre doğmuş, uzun süre yoğun bakım ünitesinde kalmış, kronik akciğer hastalığı gelişmiş olan hastalarımıza da hizmet veriyoruz” dedi. Kistik fibrozis, kronik akciğer hastalarını özel bir ekiple birlikte takip ettiklerini dile getiren Meral, “Bu hastaların enfeksiyon riski yüksek olduğu için bu hastalar için ayrı bir birim oluşturduk. Hastaların takibi, göğüs hastalıkları açısından gerekli müdahaleleri, tetkikler yapmamız gerekiyorsa uygun şekilde örneklemeleri yapan ayrı bir hemşire ekibimizle birlikte hastalarımızın planlarını gerçekleştiriyoruz. İhtiyacı olan hastalarımıza solunum fonksiyon testleri yapıyoruz. Aynı zamanda da girişimsel bir işlemimiz mevcut. Fleksibl Bronkoskopi adını veriyoruz. Ve bu işlemimizi de hastalarımıza ücretsiz bir şekilde gerçekleştirmeye başladık” ifadelerine yer verdi. Meral, şunları kaydetti: “Bronkoskopi, akciğerleri çok detaylı bir şekilde görüntüleyebildiğimiz bir endoskopi yöntemi. Doğumdan itibaren ciddi hırıltısı olan, kronik akciğer problemleri, kistik fibrozis hastalarımız, enfeksiyon riski yüksek olan hastalarda akciğerlerden örnekler almak, yabancı cisim aspirasyon şüphesi gibi pek çok durumda bize yol gösterici direkt akciğerleri görüntüleyebildiğimiz oldukça güvenilir bir işlem. Hem hastalıklara tanı koyma aşamasında bize büyük yardımcı bir yöntem, aynı zamanda akciğerlerden de örnekleme yapabildiğimiz için hastalarımızın tedavisini en doğru şekilde yönetebilmemizi sağlıyor. Bu işlem, pek çok bölgede yapılabilir bir işlem değil. Çocuk Göğüs Hastalıkları Yan Dal Uzmanlarının yapması gereken ve Türkiye’nin de aslında genel olarak belirli merkezlerinin yapabildiği bir işlem.”

AYRI BİR BİRİM OLUŞTURULDU

Kistik fibrozis, kronik akciğer hastalarını özel bir ekiple birlikte takip ettiklerini dile getiren Meral, “Bu hastaların enfeksiyon riski yüksek olduğu için bu hastalar için ayrı bir birim oluşturduk. Hastaların takibi, göğüs hastalıkları açısından gerekli müdahaleleri, tetkikler yapmamız gerekiyorsa uygun şekilde örneklemeleri yapan ayrı bir hemşire ekibimizle birlikte hastalarımızın planlarını gerçekleştiriyoruz. İhtiyacı olan hastalarımıza solunum fonksiyon testleri yapıyoruz. Aynı zamanda da girişimsel bir işlemimiz mevcut. Fleksibl Bronkoskopi adını veriyoruz. Ve bu işlemimizi de hastalarımıza ücretsiz bir şekilde gerçekleştirmeye başladık” ifadelerine yer verdi.

Meral, şunları kaydetti:

“Bronkoskopi, akciğerleri çok detaylı bir şekilde görüntüleyebildiğimiz bir endoskopi yöntemi. Doğumdan itibaren ciddi hırıltısı olan, kronik akciğer problemleri, kistik fibrozis hastalarımız, enfeksiyon riski yüksek olan hastalarda akciğerlerden örnekler almak, yabancı cisim aspirasyon şüphesi gibi pek çok durumda bize yol gösterici direkt akciğerleri görüntüleyebildiğimiz oldukça güvenilir bir işlem. Hem hastalıklara tanı koyma aşamasında bize büyük yardımcı bir yöntem, aynı zamanda akciğerlerden de örnekleme yapabildiğimiz için hastalarımızın tedavisini en doğru şekilde yönetebilmemizi sağlıyor. Bu işlem, pek çok bölgede yapılabilir bir işlem değil. Çocuk Göğüs Hastalıkları Yan Dal Uzmanlarının yapması gereken ve Türkiye’nin de aslında genel olarak belirli merkezlerinin yapabildiği bir işlem.”