Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanlardan Kurban Bayramı’nda “Gıda Güvenliği” uyarıları!

Uzmanlar, Kurbanlık hayvan seçiminden kesim şartlarına, etin muhafazasından tüketimine kadar dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, Kurbanlık hayvan seçiminden

Uzmanlardan Kurban Bayramı’nda “Gıda Güvenliği” uyarıları!

 

Bayramla birlikte milyonlarca Müslüman, ibadetini yerine getirmek için kurban kesecek. Peki, ihtiyaç sahiplerine dağıtıldıktan sonra kurban eti nasıl muhafaza edilmeli?

Eti saklamanın ve tüketmenin ayrı bir önem taşıdığı bu dönemde gıda güvenliği ile ilgili olası problemler yaşamamak için uzmanlar uyarıyor.

İLKHA muhabirine konuşan Gıda Mühendisi Serkan Durmuş, kurban etinin gönül rahatlığıyla tüketilmesi için uygulanması gereken adımları paylaştı.

Durmuş, Kurban Bayramı’nın yaz ayına denk gelmesi dolayısıyla kesim koşulları, sonrasında yapılacak bütün proseslerin gıdanın bileşimine olumlu olumsuz tesirlerde bulunabilen zaman dilimleri olduğunu ve bunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

“Kesim sürecinden sonra parçalanan etlerin belli büyüklüklerde bulundurulması gerekir”

Kurbanlıklar kşesildikten sonra muhafazası ve beslenme koşullarının çok önemli olduğunu söyleyen Durmuş, “Öncelikle bir kere kurban yapacağımız o canlıların veteriner hekim kontrolünden geçmiş ve sağlıklı hayvan olması lazım. Çünkü iyi bir ürüne inmemiz için özellikle hayvanın da sağlıklı olması gerekiyor. Sonrasında kesim yerlerinin hijyenik koşullarda olması lazım. Direkt havaya temas halinde veya açık alan temas halinde olmaması lazımdır. Kesim aletleri düzgün ve işin ehli tarafından yapılması gerekir. Kesim sürecinden sonra parçalanan et parçalarının belli büyüklüklerde bulundurulması gerekiyor. Çok büyük parçalarda merkez sıcaklık bir anda soğuyamadığı için orada bakteri ve mikroorganizma üremeleri çok hızlı olabiliyor ve bozabiliyor.” dedi.

“Serin bir noktada direkt güneşi görmeyen, temiz kaplar içerisinde ürünün bekletilmesi lazım”

Genelde yapılan hatanın hayvan kesildikten sonra et parçalarının hemen dolaba konulması olduğunu belirten Durmuş, “Aslında dolaba koyduğumuzda ürünün üzerinde oluşan ısı tabakası, ürünün merkez sıcaklığının çabuk soğumamasına sebebiyet veriyor. Serin bir noktada direkt güneşi görmeyen, temiz kaplar içerisinde ürünün bekletilmesi lazım. Sonrasında birkaç saat sonra artı dört derecelik dolaba koymamız lazım. Artı dörtte bir ile iki gün civarında kıyma çabuk bozulabilir ve bu konuda sorun oluşturabilir. O yüzden buna dikkat etmek lazım. Parça etlerde ise yine artı dört koşullarında üç dört günlük bir zaman dilimine yayılabilir. Eğer eksi on sekizde dondurarak muhafaza etmek istiyorsak hızlı bir şekilde soğuttuktan sonra ürünleri küçük küçük bloklar halinde parçalarını çabuk dondurabileceğimiz şekilde eksi on sekiz dolaplarımızda dondurabiliriz.” şeklinde konuştu.

“Kesilen etler dört ila altı ay içerisinde tüketmek gerekiyor”

Dondurma işlemi çok çok daha yüksek sıcaklıklarda yapılması gerektiğini söyleyen Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kesilen etleri dört ila altı ay içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Daha uzun süreler bize risk oluşturabilir. Yine aynı şekilde kıyma gibi ürünleri de ‘nasıl olsa ben bunu hani kendi gözümün önünde kestim kendim çektim’ gibi düşünmememiz lazım. Bunu da yine artı dörtte en fazla iki gün içerisinde tüketmek gerekiyor. Yaz ayları sıcaklıkların yüksek olduğu aylardır. Kurban Bayramı da yaz ayına denk gelmesi dolayısıyla kesim koşulları, sonra yapılacak bütün prosesler aslında gıdanın bileşimine olumlu olumsuz tesirlerde bulunabilen zaman dilimleridir. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.