Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kalp damar problemi ile yüksek kolesterolü olanlar fazla et tüketmemeli

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp ve Dahiliye Uzmanı Dr. Tayfun Börta, Kurban Bayramı’nda et tüketirken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma

Kalp damar problemi ile yüksek kolesterolü olanlar fazla et tüketmemeli

 

Kurban Bayramı öncesi et tüketimi konusunda uyarıda bulunan Acil Tıp ve Dâhiliye Uzmanı Dr. Tayfun Börta, kırmızı et tüketimin aşırısının zararlı olduğunu ifade etti.

Normal şartlarda kırmızı etin insan vücudu için önemli olduğunu dile getiren Börta, “Kırmızı et, insan vücudu için oldukça faydalıdır. Ancak aşırı et tüketimi her besinde olduğu gibi sakıncalıdır ve istenmeyen bir takım hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.” dedi.

Kurban Bayramı’nda et tüketimi nasıl olmalıdır?

Kalp damar problemi ve yüksek kolesterolü olanların fazla et tüketmesinin kalp krizi gibi hastalıklara yol açabileceğini hatırlatan Börta,”Ancak her ne kadar lezzetli olsalar da, yağlı etlerin tüketim oranını iyi ayarlamak gerekmektedir.  Kalp damar problemi olanlar ile yüksek kolesterolü olanların fazla miktarda kırmızı et tüketmesi, sağlık açısından uygun değildir. Hayvansal yağ, özellikle ileri yaştaki insanlar için oldukça sakıncalıdır. Yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi hastalıklara yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Kurban etlerini ne zaman tüketmek gerek?

Kurban etlerinin en az bir gün dinlendirilmesi gerektiğini aktaran Börta, şöyle devam etti: “Kırmızı et, insan vücudunun zor sindirdiği besinlerden birisidir. Bu yüzden çok fazla et yenmemesi daha uygundur. Yeni kesilen hayvanın eti sert olur ve yemesi de sindirmesi de kolay olmaz. Sindirim sisteminiz, yeterince bekletilmeden yenilen etleri sindirmekte zorlanacaktır. Etler dinlendirildikten sonra tüketilirse, sindirim sistemi için çok daha kolay bir olacaktır. Bu nedenle kurban kesildikten sonra etler bir gün boyunca dinlendirilmelidir.”

“Kurban etleri lifli besinler ile birlikte tüketilmeli”

Kırmızı eti brokoli, karnabahar, havuç gibi sebzeler ile tüketilmesi gerektiğini belirten. Börta, bu besinler sayesinde etin daha kolay sindirildiğini belirtti.

Etle birlikte pirinç yerine bulgur pilavının tercih dilmesinin daha uygun olacağını vurgulan Börta, “Yediğiniz etleri daha kolay ve hızlı bir şekilde sindirmek istiyorsanız pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmeniz gerekmektedir. Kurban etlerinizi fırında brokoli, karnabahar, havuç gibi sebzeler ile birlikte pişirdikten sonra tüketmeniz de yine lif oranı yüksek sebzeler sayesinde sindirim sisteminizi rahatlatacak ve şişkinlik, karında huzursuzluk gibi sindirim problemleri yaşamanızı engelleyecektir. Kurban etleri tüketildikten sonra hazımsızlık sorunu yaşayarak çareyi maden sularında aramak istemiyorsanız, et tüketiminde aşırıya kaçmamalı, ben yalnızca et yiyeceğim, başka bir şeye gerek yok dememeli ve sindirim sisteminizi fazla zorlamamalısınız. Yapmanız gereken, yalnızca etle doymaya çalışmak yerine, lifli gıdalar ve sebzelerden de destek alarak, daha sağlıklı bir şekilde öğününüzü tamamlamaktır” ifadelerini kullandı.