Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’dan Çocuk Hakları Günü’nde Gazze’deki çocuklara destek!

Tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanan 20 Kasım’da, Gazze’de yaşanan katliamla ilgili çocuk haklarına dikkat çeken Diyarbakır’daki Sevgi Rehabilitasyon Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Atay, bütün evrenin Gazze’de yaşanan savaşta çocuklar için ses çıkarması gerektiğine dikkat çekti.

Tüm dünyada Çocuk Hakları

Berivan KILIÇ-Damla TÜRK

Tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanan 20 Kasım’da, Gazze’de yaşanan katliamla ilgili çocuk haklarına dikkat çeken Diyarbakır’daki Sevgi Rehabilitasyon Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Atay, bütün evrenin Gazze’de yaşanan savaşta çocuklar için ses çıkarması gerektiğine dikkat çekti.

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından çocukların yaşam, sağlık, eğitim, oyun, ifade özgürlüğü ve korunma gibi temel haklarını bildiren çocuk hakları sözleşmesiyle, dünyadaki bütün çocuk hakları korunma altına alındı.

Diyarbakır’da zihinsel engelli çocuklarının bakım ve rehabilitasyonundan sorumlu olan Sevgi Rehabilitasyon Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Atay, günün anlam ve önemine istinaden zor ve dışlanmış durumda olan çocukların korunmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

‘’Çocuk çiçektir, sevildikçe büyür’’

Bütün dünyada çocukların ortak günü olan 20 Kasım’da Gazze’de ölen ve öldürülen çocuklara da değinen Atay ‘’ tüm dünyanın yüksek sesle çocuk haklarını yüksek sesle dile getirmesi gerekiyor’’ dedi. Her çocuğun yaşadığı devlet tarafından yaşama, barınma ve eğitim haklarının korunmasına yönelik açıklamalarda bulunan Hediye Atay, “çocuk çiçektir, sevildikçe büyür’’ ifadelerini kullandı.

“Çocuk hakları, kanunen ve ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; yaşama, barınma, eğitim ve sağlık ve fiziksel, psikolojik ve cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakları tanımlayan evrensel bir kavramdır.” İfadelerini vurgulayan Atay, “ Her millet, kendi çocuğuna geleceği olarak bakar. Çocuk çiçektir. Sevildikçe mutlu olur. Çocuklar yarının büyükleridir. Geleceğin yöneticisi ve güvencesidirler. Onların beslenme, barınma ve eğitimi her toplum için çok önemlidir. Her çocuğun eğitimi yaşadığı devlet tarafından sağlanır. Her çocuğun kendisine yaşam becerileri kazandırmaya, insan haklarından tam anlamı ile yararlanmasını sağlayacak şekilde kapasitesini güçlendirmeye ve uygun insan hakları değerleri ile desteklenmiş bir şekilde sahip olduğu kültürü geliştirmeye yönelik bir eğitim alma hakkı vardır.” İfadelerinin altını çizdi.

‘’Gazze’de öldürülen çocuk hakları yüksek sesle dile getirilmeli’’

Dünyada yaşayan milyonlarca çocuğun haklarının çiğnendiğini dile getiren Atay, yaşanan İsrail- Filistin savaşında ölen ve öldürülen binlerce çocuk için ‘’yüksek sesle çocuk haklarını dile getirilmesi gerekir’’ dedi.

Dünyada ve ülkemizde milyonlarca çocuğun hakları çiğnenirken özellikle de şu son günlerde Gazze’deki binlerce çocuğun öldürülmesiyle beraber tüm dünyanın yüksek sesle çocuk haklarını dile getirmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun çocuk hakları için yayımladığı bildiride önemli olarak gördüklerinin aktaran Hediye Atay çocuklar için güzel dileklerde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1959 yılında Çocuk Hakları Bildirisi yayımladı. Bu bildirideki en önemli ifadeler şöyledir:

  1. Hiç bir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulamaz.
  2. Her çocuk korunacak ve özel bakım görecektir.
  3. Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa hak kazanmalıdır.
  4. Her çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalıdır. Sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken her çaba gösterilmelidir.
  5. Sakat çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır.
  6. Hiç bir çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.
  7. İlköğretim parasız ve zorunlu olarak çocuğa sağlanmalıdır. Çocuk; bir tür eğitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarına sahip olmalıdır.
  8. Sosyal yardım ve korunma denildiğinde, ilk akla gelen çocuk olmalıdır.
  9. Çocuk her tür kötülük ve sömürüden korunmalıdır.
  10. Çocuk ırk, din ve insanlar arasındaki ayrılık yaratan baskılardan titizlikle korunmalıdır.

Bütün çocuklar için, daha güzel bir gelecek diliyorum…