Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da vatandaş da esnaf da bayramdan memnun değil

Diyarbakır’da bayram alışverişi sönük geçiyor. Yurttaşlar yüksek fiyatlardan, esnaflar ise satış yapamamaktan dertli.

Diyarbakır’da bayram alışverişi sönük

Diyarbakır’da vatandaş da esnaf da bayramdan memnun değil

 

Kurban Bayramı öncesi alışveriş için pazara çıkan yurttaşlar, evlerine eli boş dönüyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hem yurttaşlar hem de esnaflar dertli. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Sakarya Caddesi’ne bayram alışverişine giden yurttaşlar, ekonomik krizden dolayı alışveriş yapamadıklarını söyledi.

‘Yönetimin değişmesi lazım’

Günlerdir çarşıya gidip alışveriş yapamadığını söyleyen Songül Say, 500 TL ile temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını belirtti. Kiracı olduğunu aktaran Say, “Her şey iki kat fazla olmuş. Ekonomi her geçen gün daha da kötüye gidiyor” dedi.

Ekonominin kötüye gitmesinden kaynaklı satış yapılmadığının belirten esnaf Kadri Taştekin, önceki bayram arifelerini hatırlatarak, “İğne atsak yere düşmezdi.  Ama şimdi ise bomboş. Bütün bunların sebebi de ekonomik kriz” diye belirtti. Bir pantolonun maliyetinin 600 TL olduğunu dile getiren Taştekin, “Müşteri gelince bir pantolon almakta bile zorlanıyor. Bu ekonominin düzelmesi için yönetimin değişmesi lazım aksi takdirde bu yönetimle hiçbir şey yapılmaz” diye konuştu.

‘Ayda 4 kez zam yapılıyor’

Ekonominin gün geçtikçe kötüye gitmesinin sebebinin iktidar olduğunu kaydeden esnaf Muhammed Atman, eskiden satışlardan dolayı bayramlarda dükkanda ürünlerin hepsini sattıklarını anımsattı. Atman, “Şuan ise ürünler satılmıyor, elimizde kalıyor. Çünkü millette alım gücü bırakmamışlar, esnafı sömürmüşler. Burada yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) veriyorum. Yani ben o kadar kazanmıyorum. Devletin bana vermesi gerekirken, kazanamadığımı benden alıyor. Eskiden yılda 3 defa zam yapılıyordu ama şimdi ise ayda 3-4 defa zam yapılıyor. Var olan ekonomik krizin sebebi ise devletin kasasında para bırakılmamasıdır. İktidar her yeri satmış. Enflasyon düşmeden kriz aşılamaz” dedi.

Pazarı baştan sona defalarca gezdiğini ve alışveriş yapamadığını ifade eden Ayten Akkuş, “Ekonomik durum hiç iyi değil. Tüm pazarı geziyoruz ama fiyatlardan kaynaklı yine alacak bir şey bulamıyoruz. Evde sadece eşim çalışıyor. Onun da aldığı maaş zamlı fiyatlara yetişmiyor” diye konuştu. Abdullah Yıldız (49) isimli yurttaş, “ Eskiden bolluktu insanlar bol bol kırmızı et yiyebiliyorlarken şuan ise tavuk eti bile yiyemiyorlar” dedi.