Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da ulaşım zammı: Vatandaşlar şikayetçi, şoförler mecbur!

Diyarbakır’da toplu taşımaya gelen zamlar karşısında halkın nabzını tuttuk. Kim, ne dedi?

Diyarbakır’da toplu taşımaya gelen

Diyarbakır’da ulaşım zammı: Vatandaşlar şikayetçi, şoförler mecbur!

 

Diyarbakır’da aylardır belediye ve halk otobüsleri arasında süregelen zam krizi çözüme kavuştu ve ulaşıma zam geldi.

Diyarbakır’da belediye ile otobüs şoförleri arasında aylardır süren kriz zam ile birlikte çözüldü.

Belediye otobüslerinde tam bilet 15 liraya, özel halk otobüslerinde ise 20 liraya çıktı. Vatandaşlar, zamlara tepki gösterirken, şehir içi ulaşım araçlarının sürücüleri ise, artan akaryakıt fiyatları ile baş edemediklerini, mecbur kaldıklarını söyledi.

Diyarbakır’da ulaşım zammı: Vatandaşlar şikayetçi, şoförler mecbur!

‘NE OLACAK BU İNSANLARIN HALİ’

Nurettin Gülveren, 20 TL’nin kabul edilemez olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Allah aşkına 20 lirayı kim kabul eder. Bu milletin hepsi kendi halinde insanlar. Emekli maaşı 10 bin lira. Otobüs ücreti 20 lira olursa insanlar ne yapacak. Benim çocuklarım çarşıya bir gelip gelirse 200 lira dolmuş parası ödeyecek. Var mıdır 200 lira? Özel halk otobüsleri emeklileri almıyor. Bu nasıl iştir, nasıl almıyorlar. Bir saattir burada araç bekliyorum. Bu iş midir? Saatte bir araç geliyor. Gelen gideni aratıyor. Refah payı da vermediler bize. Otobüs ücretleri de 20 lira oldu. Gel Allah’ım gel. Ne olacak bu insanların hali.”

‘4 MİLYONUN HESABINI MI YAPACAĞIM’

Ekonomik dengesizliğe vurgu yapan Ali Yıldırım, “Biz bir kahveye gittiğimiz zaman 150 TL’ye bir kahve içiyoruz fakat ulaşıma gelince 8-10 lirayı konuşuyoruz. 4 milyonun hesabını mı yapacağım. Geçen hafta 20 TL’ye aldığım limona bu hafta 70 TL verdim. O 4 milyonun hesabını mı yapacağım. Millet buna itiraz etmiyor da ulaşıma gelince mi itiraz ediyor.”

‘ZAMLARA KARŞI PROTESTO ETMEK GEREKİR’

Dilara Aydın ise ekonomik gerçeklikleri göz önünde bulundurarak zamların normal olduğunu ancak vatandaşların zor durumda olduğunu belirtti. Aydın, “Zamlara karşı protesto etmek gerekir. 20 lira çok fazla. Ekonomiye göre çok normal, benzin sürekli zam geliyor. Onunla beraber otobüs ücretlerine de geliyor. Evet fazla ama yapılacak bir şey yok. Asgari ücretle, tek maaşlar insanlar zaten geçinemiyor. Ay sonu asla gelmiyor” diye ifade etti.

Diyarbakır’da ulaşım zammı: Vatandaşlar şikayetçi, şoförler mecbur!

‘ÜCRETSİZ KARTLARIN GÜNCELLENMESİ GEREKİR’

Kayyım döneminde çok fazla ücretsiz kart dağıtıldığını dikkat çeken Veysi Başkan, mağdur olduklarını söyledi. Başkan: “Gün geçtikçe yakıt fiyatları artıyor. Keşke devlet yakıtı yüzde 20 ticaret vergisi almasa da hiç zam olmazsa. Diyarbakır’da 14 TL gerçekten bizi kurtarmıyor. Biz şoförler 750 liraya çalışıyoruz. Zam talebi, şu an bir hak olarak gözüküyor. Vatandaşlarımız fakir, gerçekten de bizde istemeyiz ama yapacak bir şey yok. Zamlardan sonra ücretsiz kartları alacağız tabi, bu bir haktır. Ama şöyle kayyum belediyesi 800 kişiye ücretsiz kart vermiş, bunun güncellenmesi gerekir. Çoğu boş yere ücretsiz kart almış. Mağdur olanlar bu sefer daha çok mağdur oluyor.”

‘HALKIN TEPKİSİNİ GÖRÜYORUZ AMA MALİYETLER YÜKSEK’

Otobüs Şoför Ömer Fidan ise maliyetlerin artmasına rağmen zamların yetersiz kaldığını şöyle ifade etti: “20 lira bizim için de çok ama enflasyona, maliyetlere baktığımızda zam gerçekten kurtarmıyor. Çoğu arkadaş petrolde araçlarda kalıyor. Şoför arkadaşlar çalışmıyor. Bu sadece bizim için değil, genelleme olan bir şey. Biz de şikayetçiyiz, yapılacak bir şey yok. Halkın tepkisini görüyoruz ama maliyetler yüksek olduğu için bir şey yapamıyoruz.”

Diyarbakır’da ulaşım zammı: Vatandaşlar şikayetçi, şoförler mecbur!

‘BİZDE BU DURUMDAN MAĞDURUZ’

Ali Alca da mazot fiyatlarının yükselmesi ve diğer mali zorluklar nedeniyle zam taleplerinin doğru olduğunu savundu. Alca: “Bizim zam talebimiz vardı, şu an bile mazota 3 lira zam geldi. Bugün mazot 40-45 lira oldu. Mardin gibi bir yerde bugün yol ücretleri 22 lira. Adana’da 30 lira. Bizde de niye 20 lira olmasın. Bu istinaden ücretsizler geldiği zaman 40 tanesi 400 lira, 10 tanesi 100 lira oluyor. Biz ne kazanalım. Bizde bu durumdan mağduruz” diye konuştu.