Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da biçer ücretlerine zam geldi: Çiftçiler tepkili!

Diyarbakır’daki ziraat odaları ortak kararla buğday ve mercimek biçme ücretlerine yüzde 80 zam kararı aldı. Geçen yıl dekar başına 100 lira olan kuru buğday biçme ücreti, bu yıl 170 lira oldu.

Diyarbakır’daki ziraat odaları ortak

Diyarbakır’da biçer ücretlerine zam geldi: Çiftçiler tepkili!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçtiğimiz hafta buğday ve arpada alım fiyatlarını açıkladı. TMO, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 TL, makarnalık buğday için 10 bin TL fiyat belirlerken, arpa fiyatını ton başına 7 bin 250 TL olarak açıkladı. Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına 1750 TL, arpa için 750 TL olarak duyuruldu. Destekleme primi sonrası fiyatlar ekmeklik buğdayda 11 bin TL, makarnalık buğdayda 11 bin 750 TL ve arpada 8 bin TL oldu.

Açıklanan fiyatlar, çiftçilerin tepkisine neden oldu. Bir çok ilde açıklama yapan ziraat odaları fiyatların güncellenmesini istedi.

BİÇER ÜCRETLERİ UÇTU

TMO’nun belirlediği zamma tepkiler devam ederken, Diyarbakır’da buğdayda hasat dönemi başladı. Toplanan ziraat odaları, biçer döverler için, dekar başına biçme ücretini belirledi. Ücretler, bütün ziraat odası başkanlarının katıldığı toplantı ile belirlenip imza altına alındı. Geçen yıl kuru buğday için dekar başına 100 lira olan biçer döver ücreti, bu yıl 170 liraya yükseltildi. Sulu buğdayda 180, mercimek biçimde ise biçer döver ücreti 200 lira olarak belirlendi.

Diyarbakır’da biçer ücretlerine zam geldi: Çiftçiler tepkili!

‘HERKES ZAM İSTİYOR’

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, açıklanan buğday alım fiyatlarının düşüklüğüne dikkat çekerek, çiftçinin maliyetlerle baş edemediğini söyledi. Delil, “Buğdayın bize maliyeti 10 bin 500 lira. Açıklanan fiyat çok düşük. Ciddi anlamda mağduriyet var. Enflasyon yüzde 75, buğday için yüzde 11 artış vermiş, arpada yüzde 3 artış verildi. Maliyetlerle karşılaştırıldığında verilen fiyat çok düşük. Biçerciler açıkladığımız fiyatı düşük buluyorlar. Herkes bizden zam istiyor, ama hükümetin yaptığı zam yüzde 11” diye konuştu.