Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçiler bu yıl beklenen hububat verimini alamadı

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, mevsimsel dengesizlikler ve tarım girdi maliyetleri nedeniyle Siirt çiftçisinin bu yıl beklenen hububat verimini alamadığını belirtti.

Siirt Ziraat Odası Başkanı

Çiftçiler bu yıl beklenen hububat verimini alamadı! Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, mevsimsel dengesizlikler ve tarım girdi maliyetleri nedeniyle Siirt çiftçisinin bu yıl beklenen hububat verimini alamadığını belirtti.

 

Siirtli çiftçiler, bu yıl yaşanan verim düşüklüğü ve düşük fiyatlar nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Mevsimsel dengesizlikler, artan girdi maliyetleri ve düşük hububat fiyatları, çiftçilerin gelirlerinde ciddi düşüşlere neden oldu.

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, çiftçilerin yaşadığı zor durumdan kurtulmaları için hükümetin acil destek sağlaması gerektiğini belirtti.

Günbat, mazot, gübre ve diğer tarım girdilerinin uygun fiyatlarla çiftçilere sunulması ve prim ödemelerinin zamanında yapılmasının çiftçilerin mağduriyetini azaltacağını ifade etti.

Siirt ilinin Türkiye genelinde kırmızı mercimek üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Günbat, son zamanlarda çiftçilerin bu üründe büyük zararlar yaşadığını ifade etti. Dönüm başına beklenen verimin sadece dörtte birinin alınabildiğini vurgulayan Günbat, bu durumun kırmızı mercimek üreten çiftçileri mağdur ettiğini söyledi.

“Çiftçiler mercimekte zarar etti”

Siirt çiftçisinin bu yıl beklenen hububat verimini alamadığını ifade eden Günbat, “Mevsiminde beklenen yağmurların dengesiz yağması ve özellikle aralık ve ocak ayında yağmurun yağmaması bunda etkili oldu. Daha geçenlerde yağan yağmur nedeniyle biçerler tarlada kaldı. Havanın dengesizliğinden dolayı verimin bu kadar düşük olduğunu görüyoruz. Özellikle kırmızı mercimekte ilimiz, Türkiye genelinde 7 hatta bazen 4’üncü sırada yer alıyordu ama son zamanlarda çiftçiler mercimekte çok zarar etti. Bu sene dönümde dörtte bir bile alamadık. Bu da özellikle kırmızı mercimek üreten çiftçimizin mağdur olmasına ve zarar görmesine neden oldu.” ifadelerini kullandı.

“Maalesef yüzde 40 civarında beklentimizin altında ürün elde ettik”

Hububatta da istenilen verimin alınamadığını ifade eden Günbat, “Tarlada dönüm başına 500-600 kilogram gibi bir beklenti içerisindeydik ama olmadı. Geçen yıl dönüm başı 500 kilogram hububat verimi almıştık ama bu yıl ekin görüntüsü iyi olduğu için iyi bir verim alacağımızı tahmin ediyorduk ama maalesef dönüm başı verim 350 kilogramı geçmedi. Garzan Ovası’nda 70 dönümlük bir arazide sadece 65 ton verim alabildik. Normalde almamız gereken verim ortalama 300 ton olması gerekiyordu ama maalesef yüzde 40 civarında beklentimizin altında ürün elde ettik. Çiftçi bu yıl çok zarar etti.” diye konuştu.

“Düşük fiyatlar çiftçiyi mağdur ediyor”

Bu yıl hububat fiyatlarının çok düşük ve maliyetinin altında belirlendiğini ifade eden Günbat, şunları söyledi:

“Fiyat beklentimizin de altında, biz 13 lira bekliyorduk ama 10 lira fiyat verildi. Bu nedenle çiftçi çok mağdur durumda. Hükümetimizden çiftçiler için bir şeyler yapmasını bekliyoruz. Mazot, gübre gibi kalemler çiftçi için uygun fiyata verilmeli. Şimdi de gübreye yeni bir vergi zammı geliyor. Zam da çiftçilere verilen primler ödenmiyor. Eylül ayında ekim başlayacak ama çiftçi eylül ayında daha yeni ÇKS’yi yapıp primleri bir yıl sonra alacak. Bu da çiftçiler için hiç cazip değil. Prim ödemeleri zamanında yapılmalı ve verilen primler en azından çiftçinin mağduriyetini gidermeli. Bizim hükümetten başka isteğimiz yok. Çiftçi girdilerine yapılan zammın yüzde kaç olursa olsun, aynısının çiftçinin primlerine de aynı şekilde yansımasını istiyoruz.”