Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Büyük zamma son iki hafta!

7 Temmuz’dan itibaren Çin’den ithal edilen tüm otomobiller için getirilen ilave yüzde 40 gümrük vergisi fiyatları artıracak. AB ile uyumlu atılan bu adım diğer markalara da zam olarak yansıyacak.

7 Temmuz’dan itibaren Çin'den

Büyük zamma son iki hafta! 7 Temmuz’dan itibaren Çin’den ithal edilen tüm otomobiller için getirilen ilave yüzde 40 gümrük vergisi fiyatları artıracak. AB ile uyumlu atılan bu adım diğer markalara da zam olarak yansıyacak.

 

Çinli markalar yılın ilk beş ayında 38 bini aşan satış adediyle Türkiye otomobil pazarının yüzde 10,1’ini karşıladı. Bu hızlı yükseliş sonrası, ABD ve AB’nin Çin’le ticaret savaşının sonucu olarak artırılan gümrük vergilerine Türkiye de uyum sağladı. Alınan kararla yalnızca elektrikli araçlar için değil Çin’den ithal edilen tüm otomobiller için yüzde 10 gümrük vergisine yüzde 40 daha eklendi ve toplamda yüzde 50’ye çıktı. Elbette bunun üstüne bir de ÖTV + KDV uygulanıyor.

Dünyada otomotiv satışından en çok para kazanan devlet olarak Türkiye, iç pazarda üretilen Togg gibi elektrikli araçları desteklemek için bu vergilendirmeyi zaten yapıyordu. Buna rağmen elektrikli araç pazarının yaklaşık dörtte biri Çinlilerden oluştu. Çinli markalar geçmişteki ucuz ve kalitesiz algısını yıkıp, gayet rekabetçi fiyatlarla pazarda yer edindi. Elektrikli ve benzinli araç üreticisi Avrupalı markaları rahatsız eden de bu.

ÇİN’DE ÜRETEN AVRUPALILARA NE OLACAK?

Türkiye’de otomobil satışı yapan dokuz Çinli marka var. Ancak beş aylık periyotta bin adedin üzerine sadece üçü çıktı: Chery, MG ve BYD. Bunlardan Chery büyük bir başarıya imza atarak, 27 bine yakın satışla Renault ve Fiat’tan sonra üçüncü oldu. Çinli markaların ortak özellikleri artık pazarın yarısından fazlasını kapsayan SUV araçlarla boy göstermeleri  ve otomatik şanzımanlı olmaları.

Diğer yandan Avrupa, Japonya ve Kore menşeili olup Çin’de üretim yapan markalar var. Örneğin Volvo’nun sahipleri bugün Çinli Geely. Yanı sıra VW, BMW, Mercedes, Renault ve Peugeot da bu ülkede üretim yapıyor. İlave gümrük vergisinin söz konusu modelleri nasıl etkileyeceği şimdilik belirsiz.

Çin devletinin artırılan gümrük vergilerine karşılık kendi ithalatına da getirerek misilleme yapması; duvarları aşmak için yatırımlarını Türkiye’ye kaydırması veya markalarını sübvanse ederek kârdan feragat etmesi yeni dönem için konuşulan ihtimaller arasında.

Fakat bu spekülasyonların ötesinde eldeki gerçek, vergi artışlarına iki hafta kalmış olması. Bunu değerlendirmek isteyen okurlarımız için Çinli en ucuz on SUV modelini derledik.

10- SKYWELL LONG RANGE LEGEND

Listedeki araçların üçü elektrikli, yedisi benzinli motor taşıyor ve hepsi otomatik şanzımanlı. 1.880.000 TL etiketle onuncu sırada yer alan Skywell’in Long Range Legend modeli elektrikli olanlardan. Geniş iç hacmi, sağladığı teknolojik konforu ve 642 km’ye varan sürüş menzili öne çıkan özellikleri arasında. 201 beygir gücündeki model, 4,7 metre uzunluk ve 1,7 metre yükseklikle oldukça heybetli.

9- DFSK FENGON 5

2003’te kurulan DFSK, kompakt SUV, ticari kamyonet ve minibüs gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip. Türkiye’de hafif ticari araç satışı da bulunan marka, son yıllarda elektrikli araç üretimine de yatırım yapıyor. Genellikle uygun fiyatları ve sundukları performans ile bilinen DFSK, listemize iki ayrı benzinli modeliyle giriyor.

DFSK Fengon 5, coupe tarzı tasarımıyla dikkat çekiyor. 1,5 litrelik motoruyla 135 beygir güç üreten model, tamamı LED aydınlatma sistemi, panoramik açılabilir cam tavan ve 18 inçlik jantlarıyla dış tasarımında iddialı. Aracın satış fiyatıysa 1.790.000 TL.

8- NETA U

Diğer bir elektrikli model olan Neta U, 30 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e hızlı şarj olabilen bataryasıyla 420 km sürüş menzili sunuyor. Akıllı batarya ve dört boyutlu elektrik kontrol güvenliği sistemleri taşıyan araç yüksek güvenlik standartlı gövde yapısıyla küresel N-Cap testlerinden de onay almış durumda. Dört renk seçeneği bulunan modelin etiket fiyatı, 1.746.000 TL.

7- BYD ATTO 3

Listenin en ucuz elektrikli modeli BYD Atto 3, 29 dakikada yüzde 30’dan yüzde 80’e hızlı şarj olabiliyor. 201 beygir gücündeki araç sıfırdan 100 km hıza 7,3 saniyede ulaşabilirken, 420 km karma sürüş menziline sahip. Ejderha bakışlarından ilham alınan ön tasarımı etkileyici bir görünümde. Yukarı doğru eğimli omuz çizgisi ve jant tasarımının etkisiyle Atto 3, sportif ve aerodinamik çizgiler taşıyor. Modelin fiyatıysa 1.640.000 TL.

6- CHERY TIGGO 8 PRO

Türkiye’nin açık ara en çok satan Çinli markası Chery listede üç ayrı modelle yer alıyor. Bunlardan Tiggo 8 Pro, üç farklı donanım seviyesiyle satışta. D-SUV sınıfında yenilikçi özellikler taşıyan model, 1,6 litrelik motoruyla 183 beygir güç üretiyor. 4,7 metrelik uzunluğu ve 1,7 metrelik yüksekliğiyle geniş hacimlerdeki Tiggo 8 Pro, 100 km’de ortalama 8,1 litre benzin tüketimiyle pek de cimri sayılmaz. Donanım seviyelerine göre farklılık gösterse de teknolojik açıdan ileri olan modelin baz versiyonu, 1.583.000 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

5- MG HS

Satış rakamlarında Türkiye’nin ikinci Çinli markası MG’nin HS modelinin iki donanım seviyesi mevcut. Elektrikli versiyonu ülkemizde 2023 model yılıyla bulunurken, benzinlisi bu yıla ait. Euro NCAP’ten en yüksek puan olan beş yıldız alan HS, standart olarak aktif ve pasif güvenlik sistemleriyle donatılmış. 12,3 inçlik gösterge paneli ve 10,1 inçlik dijital dokunmatik ekranıyla iç tasarımında konforlu özellikler taşıyor. 1,5 litrelik motor 162 beygir güç üretiyor. Haziran ayında 100 bin TL’ye 12 ay sıfır faiz kampanyası bulunan modelin, alt versiyonu 1.509.000 TL, üst versiyonuysa 1.629.000 TL’ye satılıyor.

4- DFSK FENGON 500

DFSK’nin C-SUV sınıfı aracı Fengon 500 tek donanım seviyesiyle ülkemizde satışta. Aracın teknolojik ve konfor özellikleri far ve yağmur sensörü, geri görüş kamerası, panoramik açılabilir cam tavan gibi artık günümüzün standardize hale gelmiş unsurlardan oluşuyor. 100 km’de ortalama yakıt tüketimi ise 8,3 litreyle az değil. Bunlara rağmen 1.390.000 TL gibi sınıfındaki birçok Avrupalı muadiline göre rekabetçi bir fiyata sahip.

3- CHERY TIGGO 7 PRO

Ülkemizde Chery markasının en popüler modeli olan Tiggo 7 Pro, 1,6 litre motor 183 beygir güç üretirken, sıfırdan 100 km’ye hızlanmasını 9,2 saniyede tamamlıyor. 100 km’de 8,6 litre ortalama yakıt tüketim verisi açıklanan model, kompakt SUV sınıfında kendine has bir kitle bulmuş durumda. Dört donanım seviyesi olan aracın fiyatları, 1.343.000 TL’den başlayıp, 1.678.000 TL’ye kadar ulaşıyor.

2- CHERY OMADA 5

Tek parça elmas ızgara, 18 inç çift renkli jantlar ve sportif görünümüyle daha çok genç kullanıcıları hedefleyen Omada 5’in de üç donanım seviyesi bulunuyor. 4,4 metre uzunluktaki model, Tiggo 7’de kullanılan motordan güç alıyor. Yakıt tüketimi ise boyutlarının daha küçük olmasından dolayı nispeten daha düşük; 100 km’de ortalama 7,5 litre. Omada 5 fiyatları 1.328.000 TL’den başlıyor.

1- MG ZS

Türkiye’de satılan en ucuz Çinli SUV ise MG’nin ZS modeli. 1 litrelik üç silindirli motoruyla 111 beygir gücündeki ZS, sıfırdan 100 km hıza 12,4 saniyede ulaşabiliyor. 4,3 metrelik uzunluğuyla şehir içi kullanımına daha uygun modelde, 10,1 inçlik dokunmatik ekran, 17 inç jantlar, çeşitli güvenlik sistemleri ve LED aydınlatmalar standartlar arasında. İki donanım seviyesi bulunan modelin alt versiyonu 1.149.000 TL, üst versiyonuysa 1.309.000 TL’den satılıyor.

HİBRİT 520i SEDAN GELİYOR

İş dünyasının rağbet ettiği BMW’nin 5 Serisi’nin Türkiye’ye özel 1,6 litre hacmindeki benzinli yarı hibrit motor seçeneği olan yeni versiyonu Ağustos’ta satışa sunulacak. Dizel ve elektrikli versiyonlara eklenen yeni modelin 1,6 litrelik motoru 190 beygir güç ve 310 Nm tork üretiyor. Otomobilin yan profili markanın 1960’lı yılların başından beri uyguladığı kıvrımlı detayları taşıyor. Arka kısmı L formundaki krom çıtalarla bezenmiş ve yere paralel olarak konumlandırılmış stop lambalarıyla tamamlanıyor.

12,3 inç boyutundaki bilgi ekranını 14,9 inç büyüklüğünde multimedya ekranı tamamlıyor. Otomobilin yeniden tasarlanan direksiyonu düz alt kısmı ve üç kollu yapısıyla öne çıkıyor. İki tasarım paketi bulunan yeni BMW 520i Sedan, 4.384.600 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak.

YENİ C3 AIRCROSS YIL SONUNDA TÜRKİYE’DE

Citroën, yeni nesil C3 Aircross modelini 2024 sonunda Türkiye’de satışa sunmaya hazırlanıyor. B-SUV sınıfındaki model, dışarıdan daha güçlü bir silüete kavuşmuş. 4,39 metre uzunluğa sahip yeni C3 Aircross, hibrit ve tamamen elektrikli güç üniteleri ile yollara çıkacak. Baştan aşağı radikal bir değişime uğrayan modelin dik tasarımlı ön bölümü, üç farklı bölüme ayrılmış olan far tasarımı ile karakteristik bir ışık imzasına sahip.

Düz tavan çizgisi ve 1,66 m tavan yüksekliği yolculara daha geniş bir yaşam alanı sağlıyor. Genişleyen arka cam da daha ferah bir yolculuk vaat ediyor. 10,25 inçlik bilgi-eğlence ekranı ise hafifçe sürücüye dönük. Aracın hibrit versiyonu 1,2 litrelik üç silindirli motoruyla toplamda 136 beygir güç üretiyor. Elektriklisi ise Citroën’in B-SUV alanındaki ilk modeli olacak.