Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Buğday ve arpa alım fiyatı çiftçileri hüsrana uğrattı

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklarken, bir yılda katlanan girdi maliyetlerine rağmen kilo başına artış bir önceki yıla göre sadece 1 TL oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı

Buğday ve arpa alım fiyatı çiftçileri hüsrana uğrattı

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Makarnalık buğday 10.000 TL, Ekmeklik buğday 9.250 TL, Arpa ise 7.250 TL olarak belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı hububat fiyatlarını açıkladı.

2023 yılı buğday alım fiyatları ise şöyleydi: Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahil olarak üreticiden ton başına kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğdayı 8.250 TL, makarnalık buğdayı 9.000 TL, arpayı ise 7.000 TL alacak.

Yani, makarnalık ve ekmeklik buğdayda 1 TL, arpada ise 25 kuruşluk bir artış yaşanmış oldu. Oysa çiftçilerin girdi maliyetleri olan, ilaç, gübre, mazot ve tohum fiyatları ikiye katlandı. İktidar bu yıl da çiftçilerin hevesini kursağında bıraktı.

Buğday ve arpa alım fiyatı çiftçileri hüsrana uğrattı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan buğday ve arpa alım fiyatlarına ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“TMO 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri belli oldu. Ayrıca üreticilerimizin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracatımız için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığımızla birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verildi.

2024 yılı bitkisel üretimine yönelik TÜİK 1.Tahmin verileri açıklanmış olup, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama %5,4 azalış beklenmektedir. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre %4,5 azalışla 21 milyon ton olması beklenmektedir.

Hububat hasadı şu anda ülke genelinde yaklaşık %5 seviyelerindedir.

14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilerimize depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO’ya arz edilen ürünler teslim alınmaya başlanmıştır. Hasat başlangıcından bu güne kadar gelinen süreçte piyasalar yakından takip edilerek, bu gün itibariyle TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin açıklanmasına karar verilmiştir.

2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına;

Makarnalık buğdayda   10.000 TL,

Ekmeklik buğdayda        9.250 TL,

Arpada                             7.250 TL,

olarak belirlenmiştir.

Bakanlığımızca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday için ton başına 1.750 TL’ye kadar, arpa için ton başına 750 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verilecektir.

Bakanlığımızca verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerimizin eline ton başına; makarnalık buğdayda 11.750 TL,  ekmeklik buğdayda 11.000 TL, arpada 8.000 TL geçecektir.

Üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir.

Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır.

Üreticilerimizin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracatımız için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığımızla birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verilmiştir. Bu tedbirler;

2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakılmıştır.

Ekmeklik/Makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak (TMO’dan uygunluk almak şartıyla) serbest bırakılmıştır.

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024’ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre anılan durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ötelenebilecektir.

Alımlara ilişkin detaylar ile diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklama TMO tarafından yapılacaktır.”