Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Asgari ücrette sürpriz kulis: ‘Zam yapılmayacak’ deniyordu…

SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, asgari ücretle ilgili sürpriz bir kulis bilgisi paylaştı. Hükümet kanadından art arda yapılan açıklamalarda asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacağı söyleniyordu.

SGK Baş Uzmanı İsa

Asgari ücrette sürpriz kulis: ‘Zam yapılmayacak’ deniyordu… Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte memura, emekliye ve asgari ücretliye zam kulisleri hareketlendi.

 

Memur ve emeklinin alacağı zam aşağı yukarı belli, enflasyon rakamlarına göre yapılan tahminler, yüzde 22 ile yüzde 25 arasında bir zam oranını gösteriyor.

 

Zamda beklentiler ise refah payında düğümleniyor. Memura refah payı verilip verilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

 

SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber’de “Memura refah payı verilecek mi?” sorusunu yanıtladı:

 

Seyyanen zam verilmeden refah verilmeden eşitleme yapılmadan memurlara yapılacak olan zam bugün itibariyle yüzde 17,57’dir. Eğer memur olarak çalışıyorsanız maaşınızı yüzde 17, 57 ile çarptığınız zaman bugün itibariyle alacağınız zamlı maaşı görürsünüz refah payı hariç.

 

Temmuz ayına geldiğiniz zaman Merkez Bankası’nın haziran verisini göz önünde bulundurup yine enflasyon mayısta pik yaptığı için TÜİK’in daha az açıklayacağı hesabıyla en az yüzde 20,4 olarak yansıyacak.

 

Kulis bilgisi söylüyorum memurlarımıza ekstradan hükümet refah payı verecek mi? Hükümet memurlara refah payı vermeyecek, bunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Bizim aldığımız bütün duyumlar bu yönde.

 

Peki bununla ilgili elbette ki bir iyileştirme beklentisi var çünkü memur emeklileri son derece mağdur oldu

 

3 senaryo var:

 

1 – Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tutumunu göz önünde bulundurduğumuz zaman refah payı ya da seyyanen zam verilmemesi yönünde. Bu durumda olursa en düşük memur maaşı ne kadar olacak?

 

Bu durumda en düşük memur emeklisi maaşı sadece enflasyon ve toplu sözleşme ile 17.715 TL olmasını bekliyoruz.

 

2- Şimdi hükümet ya ben ocak ayında SSK Bağ-Kur emeklilerine eşitleme yaptım. Dolayısıyla memur emeklerine de eşitleme yapmam gerekir derse en düşük en düşük memur emeklisinin maaşı 18.535 TL ye varacak.

 

 

3- Memurların, memur, emeklerin söyle hesaplamaları var. Memur emekleri diyorlar ki: 2023 Temmuz’dan Haziran ayı dahil devletten 120 bin 792 TL alacağımız var. Bu devlet sözüdür. Devlet borcunu ödesin. Seyyanen zamdan kaynaklanan bir rakam bu.

 

‘ASGARİ ÜCRETE EYLÜL’DE DÜZENLEME BEKLİYORUZ’

 

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete zam yapılmayacağını açıkladı ancak bu konudaki beklentiler sürüyor.

 

Asgari ücretin ruhu gereği açlık sınırının altında kalamaz. Mutlaka bir güncelleme bekliyoruz. Bu güncellemenin de Temmuz ayında olmayacağı kesinleşti ama Eylül gibi bir düzenleme mutlaka bekliyoruz.”