Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ermenistan’da Azerbaycan’a toprak iade edilmesi protestoları sürüyor

Ermenistan’da binlerce protestocu, Başbakan Nikol Paşinyan’ın Azerbaycan’a verdiği tavizleri protesto etmek ve “halkını aşağıladığı” suçlamasıyla pazar günü başkent Erivan’da sokaklara döküldü.

Ermenistan'da binlerce protestocu, Başbakan

Ermenistan’da Azerbaycan’a toprak iade edilmesi protestoları sürüyor. Paşinyan’ın Azerbaycan’a verdiği tavizleri protesto etmek için halk başkentte sokaklara döküldü.

 

Protestocular, hükümeti görevden almak isteyen ülkenin Başpiskoposu Bagrat Galstanyan’ın önderliğinde üç gün daha sürmesi beklenen protestolarda, dört sınır bölgesinin Azerbaycan’a geri verilmesi nedeniyle Paşinyan’ın görevden alınmasını talep ediyor.

 

Protestoculara hitaben bir konuşma yapan Galstanyan, Başbakan’ı “halkı için aşağılayıcı” olarak nitelendirdiği bir barış arayışında olan “dilenci” olarak tanımladı.

 

Başpiskopos, “dış ilişkileri yönetmek ve erken seçimlere hazırlanmak üzere” yeni bir hükümet kurulması çağrısında bulunurken, parlamentoyu Paşinyan’ı görevden almak üzere yarın acil bir genel kurul toplantısı yapmaya çağırdı.

 

Mayıs ayında Ermenistan, Bakü ile barışı sağlamak ve başka bir savaştan kaçınmak için onlarca yıldır kontrol ettiği dört sınır kasabasını Azerbaycan’a resmen iade etti.

 

Kafkasya’daki iki eski Sovyet Cumhuriyeti 1990’larda ve 2020’de Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için iki kez savaştı.

 

Bakü geçtiğimiz Eylül ayında, bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmesini, otuz yıldır bölgeyi yöneten Ermeni ayrılıkçıları bölgeden kovmasını sağlayan ve 100 binden fazla bölge sakininin Ermenistan’a sığınmasına yol açan bir harekât başlatmıştı.

 

Son gelişmelerin ardından Paşinyan, Rusya’yı, Azerbaycan güçlerinin Dağlık Karabağ’ı geri almasını önlemek için bölgedeki barış gücüyle müdahale etmediği için eleştirmişti.

 

Ayrıca Ermenistan’ın Moskova ile ittifakını kamuoyu önünde sorgulayan Paşinyan, Batı ile daha yakın ilişkiler kurmaya başladı.