Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BM, Dünya genelinde mülteci sayısını açıkladı!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünya genelinde mülteci sayısının Nisan ayı sonunda 120 milyona ulaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek

BM, Dünya genelinde mülteci sayısını açıkladı! BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, dünya genelinde mülteci sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı.

 

120 MİLYONA ULAŞTI

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), bu yılın ilk dört ayında zorla yerinden edilme rakamlarının da eklenmesiyle bu sayının 120 milyona ulaştığını duyurdu.

 

Bu rakam 2022 yılı sonuna kıyasla yüzde 8’lik bir artış anlamına geliyor ve 8,8 milyon kişinin eklenmesiyle kuruluşun kayıt tutmaya başlamasından bu yana en yüksek orana ulaştı.

 

Zorla yerinden edilenlerin yaklaşık yüzde 40’ını çocuklar oluşturuyor.

 

Bu rakam her dakika en az 20 kişinin çatışma, zulüm ya da terörden kaçmak için her şeyini geride bırakmak zorunda kaldığı anlamına geliyor.

 

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi “Bu çarpıcı ve artan rakamların ardında sayısız insan trajedisi yatıyor” dedi ve uluslararası toplumu zorla yerinden edilmenin temel nedenleriyle mücadele etmek üzere acilen harekete geçmeye çağırdı.

 

EN FAZLA MÜLTECİ AFGANİSTAN VE SURİYE’DEN

 

Rapora göre 2023’te mültecilerin yüzde 73’ü sadece beş ülkeden geldi: Afganistan, Suriye, Venezuela, Ukrayna ve Sudan.

 

Dünya genelinde en fazla mülteci her biri 6,4 milyon ile Afganistan ve Suriye’den.

 

Bunları Venezuela (6,1 milyon mülteci ve uluslararası korumaya muhtaç diğer kişiler) ve Ukrayna (6,0 milyon mülteci) takip ediyor.

 

Küresel rakamlardaki bu yılki artış esas olarak Sudan’daki iç savaştan kaynaklandı. 2023 yılı sonuna kadar bu ülkede yaklaşık 11 milyon Sudanlı yerinden edildi.

 

Venezuela’dan 6 milyondan fazla insan ülkeyi terk etti.

 

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Ukrayna’yı terk eden mülteci sayısı 2023 yılı sonunda 6 milyona ulaştı.

 

BM’nin Filistinli Mülteciler için Yardım Ajansı UNRWA’ya göre, Gazze’deki savaş nedeniyle, Gazze Şeridi’nde 1,7 milyon insan (nüfusun yüzde 75’i) çoğu zaman birden fazla kez yerinden edildi.