Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Surlar ve Hevsel ‘Tehlike Altındaki Miras Listesi’ne alınmadı!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturum’da “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınmadı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası

Hasan Dersan

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınması için hazırlanan taslak kabul edilmedi.  Sokağa çıkma yasaklarının ardından Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi sur ve yapılarında inceleme yapan UNESCO, surlara ve Hevsel Bahçeleri’ne dair taslak karar raporu hazırladı. Yaşanan tahribata atıfta bulunulan raporda, surların ve Hevsel Bahçeleri’nin “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınması sonucuna varıldı.

Öneri kabul edilmedi

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, yaptığı açıklamada UNESCO’nun Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta yaptığı toplantıda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınma önerisinin kabul edilmediğini duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:  “UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumu’nda görüşülen ‘Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı’ miras alanımızın ‘Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesi yönündeki öneri, Umman, Mısır, Katar, Nijerya, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, Japonya, Hindistan, Meksika, Saint Vincent ve Grenadinler, Arjantin, Mali, Zambiya, Tayland, Suudi Arabistan ve Etiyopya’nın karşı oyları doğrultusunda kabul edilmemiştir.”