Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşte Diyarbakır’da gözaltına alınan ‘Kürtçe kafe’ sahibinin ifadesi!

Diyarbakır’da sahibi olduğu kafeteryada Kürtçe hizmet vereceğini açıkladığı için gözaltına alınan Ramazan Şimşek, emniyete ifade verdi. Şimşek’in ifadesine ulaşıldı.

Diyarbakır’da sahibi olduğu kafeteryada

İşte Diyarbakır’da gözaltına alınan ‘Kürtçe kafe’ sahibinin ifadesi!

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’ndeki Sanat Sokağı’nda bir süre önce açılan Pîne isimli kafenin sahibi Ramazan Şimşek, müşterilere Kürtçe hizmet vereceğini açıklamıştı. Sosyal medyadan linçe maruz kalan ve hedef gösterilen Şimşek, geçtiğimiz günlerde kafeteryaya yapılan baskınla gözaltına alındı.

301. MADDEDEN SUÇLAMA

TCK’nın 301. Maddesinde düzenlenen ‘silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak’ suçlamasıyla gözaltına alınan Şimşek, dün gece Terörle Mücadele Şubesi’nde tutuldu. Şimşek’in gözaltı süresi bir gün daha uzatıldı. Şimşek’in yarın Savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Şimşek hakkında emniyete 11 ihbar gittiği, kafede çalınan Kürtçe şarkılar ile kafede bulunan kitap ve dergiler suçlama konusu yapıldı. Pine Kafenin sosyal medya hesaplarında paylaştığı şarkılar ve konukların söylediği şarkılar da suçlama konusu yapıldı.

Şimşek, sabah saatlerinde Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Avukat Mehdi Özdemir nezaretinde ifadesini verdi.

‘DENGBEJ SÖYLEYEN KİŞİLERİ TANIMIYORUM’

Suçlamaları reddeden Şimşek’in ifadesinde şunları söyledi: Benim iş yerimde PKK/KCK mensuplarının benimsenmesiyle ilgili bir durum yoktur. Kafenin sosyal medya hesabından yapılan bu paylaşımlar iş yerimizde bu tarz etkinliklerin yapıldığı birçok müzik türlerinin sergilendiği yönünde müşterilere reklam amacı ile yapılmıştır. Bu şarkılar anonim şarkılar olup, herhangi bir propaganda amacı taşımamaktadır. Ayrıca bu şarkıların yasaklı olduğuna dair herhangi bir bilgim yoktur. Ekran alıntısı 1,2,3 ve 4 olarak belirtilen paylaşımlard8aki şahısları tanımıyorum, bunlar günü birlik iş yerime gelen müşterilerimdir. İş yerindeki doğal ortamdan kaynaklı şarkı ve dengbej söyleyen insanlardır. Bunlardan sadece ekran alıntısı 1 de yer alan ve dengbej söyleyen gruptan adını B. adlı kişi olarak bildiğim şahsı tanırım. Görseldekinin hangisinin B. adlı kişi olduğunu tam olarak seçemiyorum. B. adlı kişi sokaklarda ve topluluk oluştuğu vakitlerde dengbej söyleyen bir kişidir. Bu şahısla bir samimiyetim yoktur. Bu şahısların PKK/KCK ile bağlantıları var mı bilmiyorum” dedi.

KİTAP VE DERGİLER SORULDU

İfadesinde Ramazan Şimşek’e kafede bulunan ve haklarında toplatma kararı olduğu iddia edilen kitap ve dergilerde soruldu. Şimşek ifadesinde şunları söyledi, “Benim iş yerinde çok sayıda dergi ve kitap bulunmaktadır. İş yerindeki kitapları kitapçıdan temin ediyorum. Hatta iş yerinde bine yakın kitap bulunmaktadır. Dergiler ise kimliğini bilmediğim kişiler tarafından getirilmiştir. Bu kitap ve dergilerin yasaklı olduğunu bilmiyordum. Bunlar kafede dekor amaçlı bulunan yayınlardır. Asla bu kitapların kafede satışı söz konusu değildir. Her bir kitaptan bir yada iki tane bulunur” şeklinde konuştu.

‘KÜRTÇE BİLMEYEN MÜŞTERİLERDE GELMEKTE’

Emniyet ifadesinde Ramazan Şimşek’e kafede yapılan aramada ele geçirilen 3 adet A dört boyutunda ve üzerinde ‘Kürtçe olarak 15 Mayıs Kürt Dil Bayramından sonra bu iş yerinde artık Kürtçe konuşulacak. Lütfen Kürtçe konuşun’ ifadesi bulunan görseller soruldu.

Şimşek şöyle yanıtladı, “Yukarıda ekran alıntısı 6 olarak alıntılanarak sunulan görselde Kürtçe’nin yasaklanması söylenmemiştir. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramından sonra bu iş yerinde artık Kürtçe konuşulacak. Lütfen Kürtçe konuşun şeklindeki evrakı basın mensupları geldiği ve röportaj verdiğim esnada işlettiğim kafeye ben astım. Bu kağıtta Kürtçe’ye pozitif ayrımcılık yapma amacı göttüm. Zaten kefeye Kürtçe bilmeyen müşteriler de gelmektedir. Bu müşterilerimize bu dili bilmemeleri nedeniyle hizmet vermemem ticarete aykırı bir durumdur, bana da Türkçe konuştuğum için hizmet alamadığına dair herhangi bir şikayette bulunan olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti devleti Anayasasının 3. Maddesini ihlal etmediğimi düşünüyorum” şeklinde konuştu.