Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlılar dikkat: Sahte güneş gözlükleri hastalığa sebebiyet verebilir

Gün geçtikçe kullanımı artan güneş gözlüklerinin gözlere verdiği fayda ve zararlardan söz eden 21’inci Bölge Güneydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, göz sağlığı için güneş gözlüklerinin optisyenlik müesseselerinden alınması tavsiyesinde bulundu.

Gün geçtikçe kullanımı artan

Diyarbakırlılar dikkat: Sahte güneş gözlükleri hastalığa sebebiyet verebilir

Havaların ısınmasıyla beraber kullanımı artan güneş gözlüklerinin göz sağlığına etkilerini konuşan 21’inci Bölge Güneydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, çarşı-pazarlarda satılan her siyah gözlüğün güneş gözlüğü işlevini görmediğini, aksine gözde farklı hastalıklara sebebiyet verdiğini belirterek dikkatli olmaları hususunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı denetiminde üretilen ve satışı yapılan güneş gözlükleri ile merdiven altı diye tabir edilen sahte güneş gözlükleri arasındaki farkı açıklayan Erdoğan, “Baharın gelmesiyle birlikte yaz aylarının başından sonbahara kadar özellikle bölgemizde ve de ülkemizde güneşten yayılan ultraviyole ışınlar gözümüze ve cildimize ciddi zararlar veriyor. Bu zararları en aza indirmek için koruyucu bir güneş gözlüğü takmamız olmazsa olmazlarımızdan olmalıdır. İnsanlarımız arasında koyu gözlük-koruyucu gözlük algısı var. Aslında koruyucu olan ultraviyoleden renklendirilerek elde edilen güneş gözlükleridir. Bu gözlüklerin en güvenilir temin yerleri sağlık bakanlığı tarafından denetim altında olan optisyenlik müesseseleridir.” ifadelerini kullandı.

“Koruyucu bir güneş gözlüğü; görme kaybı, sarı nokta ve glokom gibi hastalıklarında önleyicisidir”

“Neden her siyah gözlük koruyucu değildir” sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “Öncelikle boyadan elde edilerek yapılan sahte bir güneş gözlüğünün renginden dolayı göz bebeğimiz olağandan daha çok büyür. Bu da sarı nokta dediğimiz göz bebeğimize daha çok ultraviyolenin gelmesi ve gözümüzün daha çok zarar görmesine neden olur. İyi koruyucu bir güneş gözlüğü; gözümüzde et ve konjonktivit oluşumu, görme kaybı, sarı nokta ile glokom gibi hastalıklarında önleyicisi pozisyonuna gelir.” dedi.

Diyarbakırlılar dikkat: Sahte güneş gözlükleri hastalığa sebebiyet verebilir

Güneş gözlüklerinin en güvenli temin yerleri optisyenlik müesseseleri olduğunun altını çizen Erdoğan, “Çünkü optisyenlerimiz üniversitelerinde bu işin eğitimini ve akademik donanımını alarak müesseselerini açıyor. Avrupa standartlarına uyumlu güneş gözlükleri Sağlık Bakanlığı denetiminde olduğu için, hastaların gözüne hangisinin daha iyi renk, model ve ebatın olduğu belirleme konusunda uzman olan optisyenlik müesseseleri tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.

“Her koyu renkli gözlük gözleri güneşten korumaz”

Güneş gözlüğü kullananlara tavsiyelerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

“Vatandaşlarımıza tavsiyemiz merdiven altı, pasajlarda, internet sitelerinde ve optisyenlik müessesi dışında gözlük almayın. Çünkü bunlar denetime tabi olmayan sahte, kaçak ve hastalıklara davetiye çıkaran gözlüklerdir. Dolayısıyla vatandaşlarımızdan istirhamımız denetime tabi olan optisyenlik müesseselerini tercih etsinler. Pasajlarda, internet sitelerinde ve merdiven altında üretilen sahte gözlüklere itibar etmesinler. Koyudur diye gözleri güneşten korumaz. Çünkü göz tehlikeye atılmayacak veya şansa bırakılmayacak kadar kıymetlidir.” (İLKHA)