Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da tarım işçileri 40 derece sıcakta çapa sallıyor

Diyarbakır Bismil’de aşırı sıcaklarda çapa sallayan emekçiler, aldıkları 570 TL’lik yevmiyenin günlük ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi.

Diyarbakır Bismil’de aşırı sıcaklarda

Diyarbakır’da tarım işçileri 40 derece sıcakta çapa sallıyor

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bulunan tarlalarda emekçiler kızgın güneşin altında çapa sallıyor. Sabah 05.00’te başlayan mesai, 16.00’e kadar sürüyor. Emekçiler, her gün 40 dereceyi bulan sıcakta çalışmak zorunda. Emekçilerin aldığı günlük yevmiye ise, 570 TL. Çok sayıda öğrenci ve yaşı ilerlemiş kadın da çalışanlar arasında yer alıyor. Her gün kamyon kasalarında yaşamlarını riske atarak çalıştıkları tarlalara gelen emekçiler, aldıkları yevmiyenin haftalık pazar ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi.

Ailesine bakabilmek için 570 TL karşılığında pamuk tarlasında çapa yapan Mekiye Öndeş (25), kazandığı parayla 7 kardeşine bakmak zorunda kaldığını belirtti. Devamlı çalışmak için iş bulamadığını belirten Öndeş, ailesini geçindirmek zorunda olduğunu söyledi.

YAŞITLARI OKULDA O ÇAPADA

Arkadaşları üniversiteye hazırlanırken, ailesini geçindirmek için çapada çalışmak zorunda kalan Fatime A. (17), dokuz kardeş olduklarını ve ailesinde çalışacak kimsenin olmadığını söyledi. Aşırı sıcaklarda yüzünü örtü ile kapatarak kendini güneşten korumaya çalıştığını anlatan Fatime A., “Ailemde çalışan yok babam da benim gibi mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Aldığımız yevmiyeler burada gün boyu çalışmamıza değmiyor ve günlük ihtiyaçlarımızı bile karşılamıyor. Ama iş bulamadığımız için gelip güneşin altında gün boyu çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi.

İşçi çavuşu Mehmet Özer ise, birçok kişinin zorlu koşullara rağmen iş bulamadığı için tarlada çalışmak istediğini ancak tarla işinin de eskisi gibi olmadığını belirtti. 25 işçiyi çalıştırdığını bazen bu sayının 60’ı bulduğunu aktaran Özer, yetkililere seslenerek gençlere dönük iş olanaklarının sağlanmasını istedi.