Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da Şeyh Said için iki ayrı anma

İstiklal Mahkemesi kararıyla idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşı Diyarbakır’da anılacak.

İstiklal Mahkemesi kararıyla idam

Diyarbakır’da Şeyh Said için iki ayrı anma

1925 tarihinde İstiklal Mahkemesi kararıyla idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşı için ilk anma, Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından yapılacak.

Anma bu akşam saat 21.00’da Ceylanlar AVM önünde yapılacak. Yapılan duyuruda, “Terör şebekesi İsrail’in vahşeti ve zulmüne karşı Gazzeli kardeşlerimizin kahramanca direnişi devam ediyor. Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenecek olan ‘Şehid Şeyh Said ve Dava Arkadaşlarını Anma ile Gazze Direnişine Destek Programına’ kadın-erkek, genç-yaşlı tüm üye ve gönüllülerimiz ile katılım sağlayacağız” ifadeleri yer aldı.

BİR ANMA DA DERNEKTEN

Şeyh Said ve arkadaşları için bir anma da yarın Diyarbakır’daki Şeyh Said Derneği’nde yapılacak. Dernek yetkilileri saat 10.30’da yapacakları açıklama ile, 99 yıl önce idam edilen Şeyh Said ile 46 arkadaşının mezar yerinin açıklanmasını talep edecek.

ŞEYH SAİD KİMDİR?

1865 yılında Palu’da dünyaya gelen Şeyh Said, 46 arkadaşı ile birlikte, 29 Haziran 1925’te Şark İstiklal Mahkemesi tarafından Diyarbakır Dağkapı Meydanında idam edildi. Şeyh Said, idamından önce başsavcı Ahmet Süreyya Örgeevren’i vasi tayin etti. Örgeevren, yıllar sonra yazdığı anılarında idam gününü şöyle anlatmıştı: “Nitekim; Şeyh Said Efendi idamından biraz önce tevkifhanede yazdığı bir vasiyetname ile beni bu vasiyetin icrası için vasi nasb ve tayin etmiş bu vasiyetnamesi asılmasından sonra bana verilmişti. Bu vasiyet; üzerinde bulunan ve maliye veznesine verilmiş olan parasından veresesinden kimlere verilmesine ve kendisi için mezar yaptırılmasına dairdi… Mahkemenin müddeiumumîsi bulunduğum için, şeyhin vasisi sıfatıyla bu vesayeti kabul ve icra edemezdim. Onun için resmî ve itimat edilir bir el ile vasiyetinin yerine getirilmesi için vasiyetnameyi Ankara’da İçişleri Bakanlığına göndermiştim.” (Haber Merkezi)