Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da Sendikalar: Emekten tasarruf edilemez

Memur-Sen’e bağlı Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen Diyarbakır teşkilatları, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ve çözüm bekleyen konulara yönelik basın açıklaması düzenledi.

Memur-Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen

Diyarbakır’da Sendikalar: Emekten tasarruf edilemez

Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen Diyarbakır şubeleri tarafından merkez Yenişehir ilçesi Memur-Sen binasında düzenlenen basın açıklamasını sendikalar adına Ulaştırma Memur-Sen Diyarbakır İl Temsilcisi Ahmet Erbay okudu.

Yüksek enflasyonla beraber toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesinin kendilerini zorlu bir sürece koyduğunu belirten Erbay, son 20 yıllık süreçte sendikal örgütlenme alanında atılan tüm olumlu adımların geri alındığını ifade ederek toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi tarafından mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildiğini, kamu görevlilerinden aylık 345 TL kesinti yapıldığını dile getiren Erbay, “Tasarruf tedbirleri ile personel servis hizmetinin kaldırıldığı, koruyucu giyimin engellendiği, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığı ve toplu sözleşme hükümlerinin engellendiği görülürken sosyal hak olan lojman kiralarına ise fahiş artışlar yapılacağı açıklandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek servis hizmetinin kaldırılmasını kabul etmiyoruz. Kamu hizmetinin devamlılığını sağlama noktasında önemli bir yere sahip olan servis hizmeti genelge ile kaldırılamaz, tasarruf tedbirlerine konu edilemez. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor hem kamu görevlilerini hem de esnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz.” dedi.

Erbay, “Koruyucu giyim kazanımımız, 2012 yılından bu zamana 12 yıldır sürekli ve sorunsuz uygulanıyor. Madde hükmü ‘Kime verileceğine, nasıl verileceğine, ne zaman verileceğine, nasıl muhafaza edileceğine ilişkin usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.’ şeklinde açık ve net olmasına rağmen, bu kazanımımız, bugün ne oldu da önce maliye bürokrasisi tarafından yazıyla daha sonra da genelge ile kısıtlanmaya çalışılıyor. Tüm haksız, hukuksuz ve yersiz engellemelerin bir an önce kaldırılıp kamu görevlilerinin haklarının teslim edilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da Sendikalar: Emekten tasarruf edilemez

Fazla çalışma ücreti, tüm sendikaların hizmet kolu toplu sözleşmelerinde 2012 yılından bugüne kadar yer alan bir husus olduğunun altını çizen Erbay, “Toplu sözleşmelerimizde fiili çalışmaya bağlı olmaksızın ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücretleri yıllar sonra bir anda fiili çalışma yapılması şartına bağlanmaya çalışılıyor. Bütçe ile belirlenen ve saat başı 10 lira 10 kuruş olan fazla çalışma ücreti ile bir ekmek bile alınamaz iken bu rakamın güncellenmesi yerine kaldırılması ya da ödenmemesi talimatlandırılıyor. Biz diyoruz ki; angarya olmasın, akıttığımız terimizin karşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyet için hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin.” şeklinde konuştu.

Anayasa’da belirtilen hakların, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımların engellenemeceyeceğini vurgulayan Erbay, “Lojman kiralarının rayiç bedeller üzerinden yenilenmesi konusu da tam bir muammadır. Vatandaşlara yüzde 25 sınırı getirip, kira artışlarını sınırlamak isteyen devlet, kamu görevlilerine gelince rayiç bedeller üzerinden kira alınsın, sosyal tesis ve kamplar özelleştirilsin diyor. Ocak ayında lojman kiralarına yüzde 25 zam yapıldı. Bunlara müdahale edilmesi anlaşılabilir, hak verilebilir bir durum değildir. Teknik personelin mali ve özlük hakları ile çalışma şartları ortada, devletimize ve milletimize yapmış oldukları katkılar herkes tarafından biliniyor ama teknik personelin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, mesleki sorumluluklarının gereği kamu işvereni tarafından görmezden geliniyor. Teknik ve idari personel ilave iyileştirme bekliyor, çalışma barışının sağlanmasını istiyor.” diye belirtti.

“Diğer taraftan kamu İşveren tarafından söz verilen ve Memur-Sen tarafından kayıt altına alınan; birinci dereceye 3600 ek gösterge konusu hala çözüme kavuşmadı.” diyen Erbay, “Emekli aylıklarının düşüklüğünü, emeklilerin kırgınlığını herkes biliyor. 2023 Temmuz ayında verilen seyyanen zammın emekli aylıklarına yansımaması nedeniyle büyük bir adaletsiz ortaya çıktı. Görev aylığı–emekli aylığı arasındaki bağ kopartıldı. Emekli aylıkları pazar, market fiyatlarına yetişemiyor. Emekliler gelir kayıplarını çok derinden hissediyor. Emekli olmayı bekleyen kamu görevlilerimiz ve emekli kamu görevlilerimiz için 1. Dereceye 3600 ek gösterge çok önemlidir. Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

MADDELERİ SIRALADILAR

Erbay, son olarak şu maddeleri sıralayarak çağrıda bulundu:

“Toplu sözleşme ikramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini,

Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını,

Koruyucu giyim kazanımımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,

Fazla çalışma ücretinin yetersizliği dikkate alınarak artırımlı olarak ödenmesini,

Lojman, sosyal tesis ve kampların faydaları dikkate alınarak yaygınlaştırılmasını,

  1. Dereceye 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesini,

Emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini ve ücretlerin adil bir seviyeye yükseltilmesini,

Uzun zamandır gündemde olan Mühendislik Meslek Kanununun çıkarılmasını,

Mühendis, mimar, teknik personel ile idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz.