Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da depremde yıkılan Dündar apartmanı davası kararının gerekçesi açıklandı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 6 Şubat depreminde yıkılan ve 38 kişiye mezar olan Dündar apartmanıyla ilgili 2’si tutuklu 3 sanıklı davada mahkeme 28 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 6

Diyarbakır’da depremde yıkılan Dündar apartmanı davası kararının gerekçesi açıklandı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin Şeyh Şamil Mahallesi’nde 6 Şubat depreminde yıkılan ve 38 kişinin ölümü, 37 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan Dündar Apartmanı ile ilgili davada Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu müteahhitler İlhami Dündar ile Sercan Erbey’i 13 yıl 4’er ay hapisle cezalandırdığı, arsa sahibi Seydo Bozkaya’nın ise beraatına karar verdiği davada gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme, sanıkların rolü açısında yapılan değerlendirmede; çöken binanın temellerinin, zemin üstü dükkan ve 4 katının sanık Sercan Erbey tarafından yapıldığının her iki sanığın kısmen ortak ifadelerle anlaşıldığını belirtti. Ardından binanın 10 kat olacak şekilde inşa edildiği, ancak bunun sanık müteahhit Sercan Erbey mi yoksa sanık İlhami Dündar tarafından mı yapıldığının ispat edilemediğine dikkat çekildi.

PROJESİZ, RUHSATSIZ VE KAÇAK OLARAK BİLEREK İNŞA ETTİLER

Binanın ruhsatsız, projesiz ve kaçak olmasının her iki sanık tarafından da bilindiğine vurgu yapılan gerekçeli kararda, sanık İlhami Dündar tarafından tamamlanarak sahiplerine teslim edildiği süreçte binada kullanılan malzemelerin yeterli olup olmadığını görecek ve bilebilecek durumda oldukları dikkate alındığında, iki sanığın yıkılan binanın yapım aşamasında kaçak olduğunu bildikleri, binanın projesiz olması ve ruhsatsız olması, kullanılan malzemelerin eksikliği, bu eksikliğe rağmen binanın yüksek katlı yapılması ve binaya fazladan yük binilmesi karşısında yıkılan binada kusurlu oldukları ifade edildi. Sanıkların ifadelerinin içeriği tam olarak ispat edilemediğinden kusur oranının ayır ayrı yapılmadığı ve her iki sanığın da ortak kusurlu olduğuna işaret edildi.

 

Diyarbakır’da depremde yıkılan Dündar apartmanı davası kararının gerekçesi açıklandı

FAZLA YÜK BİNDİRİP YIKILMASINA YOL AÇTILAR

Gerekçeli kararda, iki müteahhit tarafından kaçak, projesiz ve ruhsatsız yapılan binanın yapım aşamasında kullanılan malzemelerin yetersiz olduğu, binanın fazla katlı olması, asansör bulunması, elektrik ve kalorifer sistemlerinin eklenmesi karşısında binaya fazladan yük bindirildiği, yapım aşamasında işçilerin yetersiz olması nedeniyle işçi hatalarının oluştuğu, sanıkların da tüm bunları bildikleri halde binayı tamamlayarak kat sahiplerine teslim ettikleri için asli kusurlu olduklarının mahkemece kabul edildiği vurgulandı.

DİKKAT VE ÖZEN GÖSTERMEDEN 10 KAT İNŞA ETTİLER

İki sanığın da sonuçlarını ön gördüğü halde gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek 10 katlı olan Dündar Apartmanı’nın normal bir binada olması gereken şartları taşımadığından bilinçli taksir ile hareket ettikleri için haklarında 13 yıl 4 ay mahkumiyet hükmü kurulması gerektiği bildirildi. Kararda, her ne kadar arsa sahibi Seydo Bozkaya hakkında da dava açılmış ise de, sanığın müteahhitlerle kat karşılığı anlaştığı için yapım aşamasında bir rolü bulunmadığından beraatına karar verilmesi gerektiği kaydedildi.