Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da çiftçi hasattan memnun ama maliyetlerden şikayetçi!

Geçtiğimiz yıllarda kısmen de olsa oluşan kuraklıktan kaynaklı topraktan verim elde edemeyen çiftçi, bu sene yeteri düzeydeki yağışların etkisiyle hasattan memnun fakat gübre ve mazot fiyatlarındaki artışın bellerini büktüğünü dile getiriyor.

Geçtiğimiz yıllarda kısmen de

Diyarbakır’da çiftçi hasattan memnun ama maliyetlerden şikayetçi!

Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birçok ilinde hasat sezonu başladı.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde buğday ve arpa alanında zirai faaliyetlerde bulunan çiftçiler, bu yılki yağışlardan kaynaklı verimin iyi olduğunu belirtirken başta gübre ve mazot fiyatlarındaki zamlar olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlardan kar elde edemediklerini ifade etti.

Çınarlı çiftçilerden Ali Uyar, “Bu seneki hasada başladık, verim iyi fakat gübre ve mazot maliyetlerinden dolayı kurtarmıyor. Ondan dolayı çiftçi herhangi bir kar elde edemiyor. Masrafını çıkarabilmesi dahi zor. Yağışın fazla olması nedeniyle geçen yıla nispeten bu sene hasat iyi. Mazot ve gübre maliyetleri hesaplandığında buğday 15, arpa 10 TL olmalı.” dedi.

Diyarbakır'da çiftçi hasattan memnun ama maliyetlerden şikayetçi!

“BUĞDAYIN KİLOSU 15 TL OLMALI”

Hasadın iyi fakat fiyatların düşük olduğunu söyleyen Hacı Mehmet Selim Bildirici, “Bu yıl çok şükür yağmur vardı. Arpa ve buğdayın durumu iyidir yalnız fiyatları çok düşüktür. Gübre ve mazot pahalıdır. Geçen yıl mazot 20 TL’ydi, şimdi litresi 45 TL’ye dayandı. Buğdayın fiyatı düşük olması çiftçilere hakarettir. Çiftçiler hem perişan hem de borçludur. Hayvancılıkta aynı durumdadır. Hayvancılıkta ölmüş! Gübre, mazot, biçerdöver ve ilaç parası yüksektir. Buğdayın kilosu şu an 9 buçuk TL’dir. Biz buğdayın kilosunun 15 TL olmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu yılki buğday ve hububattaki fiyatların geçen seneki fiyatlarla aynı olduğunu, bu durumun çiftçilerin beklentilerine cevap vermediğini kaydeden Mehmet Demirtaş, devletin destek çıkmaması durumunda tarımsal faaliyetleri bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Diyarbakır'da çiftçi hasattan memnun ama maliyetlerden şikayetçi!

Demirtaş, “Elhamdülillah geçen yıla göre bu sene hasat iyidir. Geçen yılki fiyatla arpanın kilosunu 6, buğdayın ise 9 buçuk TL’ye alıyorlar. Geçen yıl da buğdayı 9 buçuk TL’ye verdim bu senede 9 buçuk TL istiyorlar. Gübre ve mazot yüzde 100, tarım ilacı ise yüzde 200-300 zam aldı. Biçerdöverciler de bir römork samana bin 800 TL istiyor. Bizde artık diyoruz ki borcumuzu çıkartalım başka bir şey lazım değil. Durumumuz devlete kaldı. Devlet bize destek olmazsa kökten artık bu işi bırakacağız. Zararla iş olmuyor. Güneydoğu Bölgesi hepsi perişandır. Güneydoğunun geliri de çiftçiliktir, başka bir şey değildir.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır'da çiftçi hasattan memnun ama maliyetlerden şikayetçi!

“BU YILKİ HASATTAN ÇİFTÇİ MEMNUN, BİZ BİÇERCİLER MEMNUN DEĞİLİZ”

Biçerdöver operatörü Ammar Öğrük ise hasat sezonu sürecinden bahsederken diğer çiftçiler gibi artan maliyetlerden dert yanarak şunları söyledi:

“Yağan yağmurlardan dolayı bu yılki hasattan çiftçi memnun. Parçaların pahalılığından, yakıtın fazlalığından biz biçerciler memnun değiliz. Gelir gideri kurtarmıyor. Çınar’da çılan rayiç bedeli bizlere düşük geldi. Rayiç bedeli en az 250 TL olması gerekirken 170-180 TL’den açıldı ve bu bizi kurtarmıyor. Her bir parça 3-5 bin TL’den başlamış, yakıtın durumu belli, samanda para etmiyor.”

Öğrük, “Güneydoğu illerinde verim çok güzel. Henüz diğer bölgelere gitmedik. Hasada 1 haziranda başladık 15-20 Ağustosta bitiriyoruz. Genel olarak Kızıltepe’den başlayıp Yozgat’a kadar gidiyoruz. Yani sezonumuz ortalama 2-2 buçuk ay sürüyor.” dedi.