Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’nin kente yansımaları; Büyük esnafa katkısı çok, küçük esnafa az!

Filistin’de yaşanan olaylardan dolayı konserlerin iptal olduğu Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali diğer farklı farklı etkinliklerle devam etti. Etkinliklerle birlikte çarşı Pazar, kente gelen yerli ve yabancı turistlerle canlandı.  Gelen vatandaşlardan sonra esnaflara faydası olup olmadığı merak konusu oldu.  Diyarbakır esnafları, büyük esnafların satışlarına büyük katkıda bulunurken, küçük esnafa ise çok o etkisi olmadığı yönde görüşünde.

Filistin’de yaşanan olaylardan dolayı

Hamza Özçelik / Berivan Kılıç

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin en önemli duraklarından biri olan Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali, Diyarbakır’da 14 Ekim tarihinde başladı. 9 gün boyunca 40 noktada 500’den fazla etkinlikle Diyarbakır’ın tarih boyunca olduğu gibi misafirperverliği sergilendi. Festival boyunca, kadim kentin sembolik mekanları, bir kültür, sanat ve müzik rotası haline geldi. Dağ Kapı Meydanı, Keldani Klisesi, Ulu Camii, Paşa Hamamı, Hasan Paşa Hanı, Hz. Süleyman Camii, Keçi Burcu, Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Şeyh Muhtar Camii, Mesudiye Medresesi, Meryam Ana Kilisesi, Kervansaray, Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Dicle Köprüsü, Ben Ü Sen Burcu gibi unutulmaz mekânlar, kültür ve sanat tutkunlarını cezbetti.  Festival nedeniyle gelen misafirlerin çok kentte çarşı-pazarı canlandırdı. Peki bu kalabalık kent esnafına etkisi nasıl oldu? Özellikle Sur esnafı etkinlikten memnun mu?  Özgür Haber Gazetesi olarak bu sorunları Sur esnafına yönelttik.

 

“Lokantacılar olarak festival bizim için çok iyi oldu”
Lokanta
esnafı olarak son derece memnun olan Polat Yalçın, “Lokantacılar olarak festival bizim için çok iyi oldu. Dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerin Diyarbakır’ın yemeklerini merak edip, yemeklere ilgi göstermesi çarşının hareketli olması biz esnaflar için çok çok mükemmel oldu. Keşke hep böyle olsaydı satışlarımız. Gelen misafirlerin taleplerinden dolayı ciğer bulamadığımız zamanlar da oldu” dedi.

“Festivalin bize katkısı çok oldu”
Festival sayesinde satışların çok güzel gittiğini söyleyen Zeki Karakuş, “Festivalin bize katkısı çok oldu. Keşke konserleri iptal etmeseydiler o zaman daha çok olurdu. Çok sayıda elbise sattık özellikle dışarıdan gelen insanlar talep gösterdiler. Bu festival sayesinde çarşı pazara canlılık ve hareketlilik geldi. İnsan keşke hep böyle olsa demeden edemiyor tabi” diye konuştu.

 

“Konserlerin iptal olmasına rağmen yine de güzel sarışlarımız oldu”
Beklentilerinin üstünde satış yaptıklarının altını çizen Sezai Doğan, “İlk başta konserlerin iptal olmasını beklemiyorduk. Konserlerin iptal olmasından sonra üzüldük doğrusu çünkü alışveriş olmaz kimse festivale ilgi göstermez dedik ama iptal olmasına rağmen yine de güzel sarışlarımız oldu. Şimdi şeyi düşünüyoruz demek ki konserler iptal olmasaydı daha çok satışlarımız olacaktı. Ama tabi buna da şükür” diye belirtti.

“Bu festivalin bize hiç bir katkısı olmadı”
Festivalin küçük esnafa bir faydasının olmadığını savunan Cebrail Kaplan şunları kaydetti;

“Bu festivalin bize hiç bir katkısı olmadı ne olumlu anlamda ne de olumsuz anlamda. Hz. İbrahim’in bir hikâyesi var. Babası bir gün ona al şu putları götür çarşıda sat der. Hz. İbrahim’de götürür çarşıya putları bırakır ver seslenir. Bu putlar satılıktır. Ne faydası vardır ne zararı diye halka seslenir. İşte bu festivale de biz küçük esnaflar için aynen öyle oldu. Bize ne bir faydası oldu nede bir zararı. Bizim anlam veremediğimiz neden konserler iptal oldu. Madem iptal olacaktı op zaman hepsi olsaydı madem olmadı hiç biri olmasaydı. Umudumuz konserlerdi onlar da iptal oldu.”

 “Konserlerin iptal olması bizi olumsuz etkiledi”
Küçük esnaf olarak festivalin pek hissetmediklerinin altını çizen Bedri Zencir ise “Konserlerin iptal olması bizi olumsuz etkiledi. Eğer konserler iptal olmasaydı belki daha farklı olabilirdi. Küçük esnaf için değil ama büyük esnaf için çok iyi oldu. Çarşı canlandı bu festivaller sayesinde ama bize katkısı hiç olmayacak kadar az oldu diyebilirim” diye konuştu.