Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır mercimeğinde rekolte düştü! 

Diyarbakır’da mercimekte hasat dönemi başladı, ancak bahar yağmurları rekoltede yüzde 20 oranında düşüşe neden oldu.

Diyarbakır’da mercimekte hasat dönemi

Diyarbakır mercimeğinde rekolte düştü!

Türkiye’deki mercimek üretiminde ikinci sırada olan Diyarbakır’da bu yıl hasat sezonu başladı. Geçen sene mercimeğin kilosu 19-20 arasında satılıyordu. Gaziantep Ticaret Borsası verilerine göre bu yıl kırmızı kabuklu mercimek 20-21 arasında, kırmızı kırılmış iç mercimek 28-30 lira arasında satışa çıkardı. Geçen yıl mercimekte dönüm başı 240 kilo civarında bir verim elde edildi. Bu sezon ne kadar verim elde edileceği ise merak ediliyor.

‘YAĞMUR MERCİMEĞE ZARAR VERİYOR’

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bu yıl rekoltede düşüş beklediklerini söyledi. İskenderoğlu, “Şu an yağmurlar çok fazla olduğu için rekoltede yüzde 20-22’lik bir düşüş bekliyoruz. Yine rekolte dönüm başına 200 kilo civarı bekliyoruz. Geçen sene dönüm başı 240 kilo civarındaydı. Geçen sene daha kurak geçtiğinden verim gayet iyiydi. Yağmur fazla yağınca mercimeğe zarar veriyor. Son günlerde yağan yağmur mercimeğe zehir gibi. Dönüm başı 200-240 kilo civarında bir verim bekliyoruz” dedi.

Diyarbakır mercimeğinde rekolte düştü! 

‘ÇİFTÇİLERİN GİRDİ MAALİYETLERİ YÜKSEK’

Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan İskenderoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de enflasyonist bir dönem var. TÜİK’in verilerine göre enflasyon yaklaşık yüzde 60-70 arasında iken bizim hissettiğimiz ve gerçek enflasyon yüzde yüzün üzerindedir. Dolayısıyla çiftçilerin girdi maaliyetleri yüksek. Geçen sene bu vakitlerde yaklaşık olarak 21-22 lira olan mazot şu an 43 lira. Bir yıl içerinde yüzde 108’e yakın bir artış var. Gübre fiyatları geçen sene bu vakitlerde 8-9 civarındaydı, şu an 14 TL. İlaçta devamlı dışa bağımlı olduğumuz için yıl içerisindeki döviz fiyatları yüksek ivme kazandı, yanına enflasyonu koyunca ilaç fiyatları çiftçinin canını sıkıyor. Elektrik maliyeti yine öyle. Bir de işçi maliyetleri çok yüksek” dedi.

Diyarbakır mercimeğinde rekolte düştü! 

PRİM DESTEĞİ BEKLENİYOR

Bakanlık henüz mercimek, arpa ve buğdayda fiyat açıklamadığı için, belirsizliğin devam ettiğini belirten İskenderoğlu, “Mevcut maliyetlerle ortalama 190 kilo üzeri rekolte iyidir ama niye 240-300 üzeri olmasın. Mercimek için bakanlıktan beklediğimiz fiyat, 28-29 lira civarında ve ton başına 2 bin lira prim bekliyoruz” dedi.