Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Diyarbakır Kulp Canavarı Reco’ yakalandı!

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde yaşayan Recep Oruç, namı diğer Recebe Kulpi hikayesini sizlerle paylaşacağız. Saygın iş adamından eşkıyalığa, hapis hayatından sonra iş dünyası temsilciliğine uzanan hikaye durup düşündürecek.

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde yaşayan

Recep Oruç, namı diğer Recebe Kulpi Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Delka köyünde yaşayan Reco saygın biri ve ticaret yapan biridir bir gün ticaret yaptığı kişilerle nedeni husumet midir, ticaret midir, 50 kuruş mudur bilinmez bir tartışma çıkar.

Reco, silahını çekip adamı vurur yanındakileri de adamın kardeşi sanıp onları da vurur. Oysa adamın yanındakiler jandarmadır. Bunu öğrenen herkes Reco’nun üzerine gider. Reco ise dağa çıkmaya karar verir eşkıyalık yapan arkadaşının yanına gider.

 

İlçenin jandarması yetmediği için Diyarbakır‘dan askerler gelip Recoyu ararlar. Köylünün Reco’yu sakladığını sanıp herkesi meydanda toplayıp “Reco’yu getirin. Reco nerede?” diye sorarlar cevap alamayınca da döverler.

Reco ise dağda halen kaçak yaşıyor karnını doyurmak için eşkıyalık yapıyor. Bir gün beraber olduğu arkadaşı tek gittiği bir yerde öldürülür. Reco’da arkadaşının intikamını almak için gidip arkadaşını öldüren herkesi öldürür. Daha önceden de araması olan Reco bununla birlikte 17-18 kişiyi öldürmekten üzerine daha fazla yoğunlaşılır.

Kulp canavarı Reco yakalandı!”

Reco 7-8 sene daha dağda yaşar. 1959’da Bir sabah uykuda yakalanır ve cezaevine konulur. Adına gazetelerde onlarca haber yapılır “Kulp canavarı Reco yakalandı!” diye. Sivas’ta çıkarıldığı mahkemede idama mahkum edilir. Sonra 15 yıl hapis yatar önce Sivas sonra Sinop Hapishanesi’nde kalır.

Yılarca aşık olduğu nişanlı kız ise Reco’yu bekler. Reco her gönderdiği mektupta ısrarla nişanlısının evlenmesini ister. Artık çıkmaktan ümit keser ve onun mutlu olmasını ister. Çıkmasına bir yıl kala kızı ikna eder yaklaşık 20 yıllık nişanlılıktan sonra kız evlenir.

Genel İş Sendikası başkanlığı

Tam bir yıl sonra 1974 yılında af çıkar. Reco da serbest bırakılır. Ömrünün geri kalanında çok sosyal biri olur. Diyarbakır’da Genel İş Sendikası’nın başkanlığını yapar ve herkes ona saygı duyar.

Bir gün Diyarbakır’ın Dağkapı Sur bölgesindeki İnönü Caddesi’nde yürürken, 17-18 yaşlarındaki zamanında öldürdüğü kişilerden birinin oğlu olan bir genç tarafından kurşunlanarak öldürülür.