Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda dil paneli!

Diyarbakır Mezopotamya Kitap Fuarı’nın 7’nci gününde “Dil, Eğitim ve Edebiyat” konulu panel düzenlendi. Panelistler anadilin önemine dikkat çekerek, “Kürtçe yaşamın her alanında kullanılmalı” vurgusu yaptı.

Diyarbakır Mezopotamya Kitap Fuarı’nın

Mezopotamya Kitap Fuarı Diyarbakır’da yoğun ilgiyle devam ediyor. Fuar alanında bulunan Dicle Salonu’nda, Mezopotamya Dil Kültür Araştırma Derneği  öncülüğünde “Dil, Eğitim ve Edebiyat” adlı panel gerçekleştirildi..  Panelin moderatörlüğünü Fatma Budak Güler yaptı.

‘Kürtçe her alanda kullanılmalı’

Burada konuşan yazar Zana Farqînî,  politikaya önem verildiği kadar dile önem verilmediğini söyledi. Farqînî, “Bir politika olarak dilimize ağırlık vermiyoruz. Özgürlük, hak üzerine politikalar var ama dil üzerine yeteri kadar durmuyoruz.  Hangi ideolojide olursak olalım, mücadeleyi kendi dilimizle yapmanız gerekir. Dile bütün alanlarda ve çalışmalarda ağırlık vermeliyiz. Dili günlük çalışmalarda kullanmazsak yok olur” dedi.

‘Dil taleplerin başında yer almalı’

Dilin korunması için asıl sorumluluğun halkın öncülerinde olduğunu kaydeden Farqînî, “Eğer onlar dili kullanmazsa dil kaybolur. Kürt ve Kürtçe et ve kemik gibi ikisi birbirinden ayrı düşünülemez. Kürt özgür değilse dil de özgür olmaz. Dil kollektif bir hak. Dilini kabul eden kimliğinde kabul etmek zorunda, dil kültürün önemli bir ayağı, ama kültürü özgürleştiren yayan, diri tutan dildir. Kültürel hafıza için de dil çok önemlidir bu yüzden de Kürt siyasi hareketi, Kürtler dil konusunda dikkatli olmalı sadece dil için bildiri dağıtmak ve açıklama yapmak yeterli değil. Özgürlük ve hak taleplerinde dili birinci sıraya koymalıdır” şeklinde konuştu.

Edebiyat ve Kadı

Ardından Nesrin Navdar, Zazaki ve Kurmancki olarak “Edebiyat ve Kadın” başlıklı bir konuşma yaptı.  Son olarak Kürt dilinde eğitim üzerine konuşan Resul Geyik, dünyanın her yerinde yazarların edebiyatla milletlerini yeniden yarattığını bir şiir, hikâye üzerinden aydınlığa ulaşıldığını aktardı.  Panel konuşmaların ardından soru – cevap bölümü ile sona erdi.