Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır hayvan pazarına denetim: Sağlıklı kurbanlık kriterleri neler?

Diyarbakır’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı personel hayvan pazarında ve sevkiyat noktalarında sağlıklı kurbanlık için küpe denetimi yaptı.

Diyarbakır'da Tarım ve Orman

Diyarbakır hayvan pazarına denetim: Sağlıklı kurbanlık kriterleri neler? Diyarbakır’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı personel hayvan pazarında ve sevkiyat noktalarında sağlıklı kurbanlık için küpe denetimi yaptı.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne bağlı personel ile birlikte Kurban Bayramı öncesi merkez Sur ilçesi Mardin yolundaki hayvan pazarını gezdi.

Kurban pazarında satıcılara uyarı

Pazarda yapılan denetimde, satışa sunulan büyükbaş ve küçükbaşların sağlık kriterlerine uygunluğuna bakıldı, küpeli hayvan alınıp satılması konusunda satıcılara uyarıda bulunuldu.

Müdürlük olarak kurbanlık olarak satışa getirilen hayvanlara yönelik kontrolleri yaptıklarını belirten Atalar, “Şehrin giriş çıkışındaki yol kontrol noktalarında denetimler yapıyoruz. Burada ellerinde sağlık sertifikası ve sevk raporu olmayan hayvan sahiplerine izin vermiyoruz. Daha sağlıklı kurbanlıkların temin edilebilmesi için sağlık taraması gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Pazarda 37 bin küçükbaş, 78 bin büyükbaş hayvan hazır

Kurban Bayramı’na yönelik hazırlıkları tamamladıklarını söyleyen Atalar, bu yıl yaklaşık 37 bin büyükbaş, 78 bin küçükbaşın kurbanlık olarak hazır olduğunu bildirdi.

Diyarbakır kent merkezinde 5 kesim noktası belirlendiğini aktaran Atalar, bu noktaların dışında kesim yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Kurbanlık kriterleri neler?

Atalar, “Kurbanlık yapacağımız büyükbaş hayvanlarda kriterlerimiz, iki yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Süt dişlerini dökmüş hayvanlar yaşını doldurmuş kabul edilir ve bu hayvanlar kurban olabiliyor. Küçükbaş hayvanlarda ise bir yaşını doldurmuş olması lazım. Bunları Tarım Cebimde uygulaması üzerinde küpe sorgulama menüsünden yaşını ve özelliklerini tespit etmek mümkün. Ayrıca, hasta olmaması lazım. Gebe hayvanların da özellikle kurban edilmemesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.