Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle yangın sahasında

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 66 kilometrelik alanın etkilendiği Çınar ile Mazıdağı ilçeleri arasındaki yangına ilk andan itibaren 6 itfaiye aracı ve 60 personelle müdahalede bulundu. Eş Başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun’un başkanlığında kurulan Kriz Koordinasyon Masası hem kent merkezindeki hastanelerde hem de yangının etkilendiği kırsal mahallelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 66

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle yangın sahasında

 

Diyarbakır Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki geniş bir bölgede dün akşam (20.06.2024) saatlerinde başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden yangında ağır can ve mal kaybı yaşandı.

Yangının ilk anından itibaren Eş Başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun’un koordinasyonunda Kriz Koordinasyon Masası kuruldu. Genel Sekreter Emrullah Gördük, Genel Sekreter Yardımcıları Reşat Bakan, Aziz Özdoğan, Özgür Yıldız ve Zerrin Türk ile daire başkanlarının katılımıyla gece boyunca yangının çıktığı alanda seferberlik ruhu ile çalışıldı.

EŞ BAŞKANLAR GECE BOYUNCA SAHADAYDI

Eş Başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Büyükşehir Belediyesinin yönetim kademesi yangının ilk anından itibaren kırsal mahallelerde yangın söndürme çalışmalarını ve insani ihtiyaçların karşılanmasını koordine etti.

Eş Başkanlar Bucak ve Hatun, kırsal mahallelerdeki aileleri ziyaret etti. Eş Başkanlar daha sonra yaşamını yitiren yurttaşların yakınlarının yaralarını sarmak ve dayanışmada bulunmak amacıyla kentteki hastanelerde ziyaretlerde bulundu.

YARALI HAYVANLARA MÜDAHALE EDİLDİ

Yine Sağlık İşleri Daire Başkanlığının verilerine göre çok sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yanında doğal yaşamın önemli bir parçası olan farklı türde canlı da yaşamını yitirdi.

Yangın söndürme çalışmaları sürerken Daire Başkanlığının veteriner hekimlerinin de içinde yer aldığı uzman bir ekip yaralı hayvanlara ilk yardımda bulundu. Daire Başkanlığından 2 veteriner hekim, 3 saha çalışanıyla birlikte Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri ve Dicle Üniversitesi ekipleri ilkyardım çalışmalarında yer aldı. Yaralı hayvanlara ilk müdahaleden sonra Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine nakledildi. Yangından etkilenen bölgelerdeki canlılara ilk müdahale çalışmaları devam edecek.

İstanbul’da faaliyet yürüten Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği de çalışmalara destek vermek için Diyarbakır’a doğru yola çıktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle yangın sahasında

6 İTFAİYE ARACI VE 60 PERSONEL SAHADAYDI

Henüz nedeni belirlenemeyen yangın, dün saat 22.09’da İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na ihbar edildi. Saat 22.10’da Büyükşehir Belediyesinin Çınar İtfaiye Amirliğinden 2 itfaiye aracı ve 6 itfaiye eri çıkış yaptı. Hemen ardından yine Bismil’den 2 itfaiye aracı ve 6 itfaiye eri, kent merkezdeki Kantar İtfaiye Amirliğinden 1 itfaiye aracı ve 4 itfaiye eri ve Merkez Şubeden 1 adet itfaiye aracı ile 4 itfaiye eri bölgeye ulaştı.

Toplamda 6 itfaiye aracı ile 20 itfaiye eri yangın söndürme çalışmasına katıldı. İtfaiye ekipleri yangını etkisini sınırlandıktan sonra Mardin’in Mazıdağı ilçesinde yangın alanında süren müdahale çalışmalarına katıldı. Halihazırda 1 itfaiye aracı ve 1 su tankeri olası bir olumsuzluk anında müdahale edebilmek için sahada yer alıyor.

DAİRE BAŞKANLIKLARI YANGIN BÖLGESİNDEYDİ

Aynı zamanda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı 4 su tankeri ve 10 personelle, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı 10 sulama arazözü ve 24 personelle, DİSKİ Genel Müdürlüğü ise 6 su tankeri, 1 kepçe, 1 vidanjör ve toplam 14 personelle yangın bölgesine ulaştı. DİSKİ Genel Müdürlüğü bugün de yangınından etkilenen kırsal mahallelere 7 su tankeri ile içme suyu sağladı. DİSKİ yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi için aynı ekiple yurttaşlara içme suyu sağlamaya devam edecek.

ÇEVRE BELEDİYELERDEN DESTEK

Öte yandan çevre belediyeler de yangın söndürme çalışmalarına katılarak destek verdi. Urfa Büyükşehir Belediyesi 1 itfaiye aracı, Viranşehir Belediyesi 3 su tankeri, Adıyaman Belediyesi 1 itfaiye arazözü ve 16 personel, Cizre, Silopi, Batman, Merkez Sur, Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar belediyeleri de ekipleri ile yangın söndürme çalışmalarında yer aldı.

Alevlerin daha fazla yaşam alanlarına ulaşmaması için soğutma çalışmaları devam ediyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle yangın sahasında

66 KİLOMETRELİK ALAN ETKİLENDİ

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının ilk tespitlerine göre yangın 66 kilometre alanda etki gösterdi. Söz konusu alanda tarım arazileri ve kırsal mahalle etkilendi. Yangının etkili olduğu alanda her ne kadar bozkır bitki örtüsünde yetişen buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tahıl ürünleri bulunmakta ise de bölgede iklim özelliklerinden dolayı maki bitki örtüsünde yetişen zeytin gibi ağaçları da yanmaktan kurtulamadı. Bölgede aktif bir şekilde hayvancılık yapılıyordu. Bu nedenle can kaybının yanında ciddi ölçüde mal kaybı da yaşandı.

HASTA YAKINLARINA GIDA VE EŞYA DESTEĞİ VERİLDİ

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri de tedavi altında olan yaralıların ailelerine destek sundu. Ekipler Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hasta yakınlarına battaniye, çocuk bezi, ıslak mendil, su ve içecek dağıtımı yaptı. İki hastanenin yanı sıra Adli Tıp Merkezi’nde bekleyen hasta yakınlarına çorba dağıtıldı. Yine aynı şekilde söz konusu üç yerde toplam 450 kişiye yemek ikram edildi. Yine Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çay semaveri kuruldu, Dicle Üniversitesi’nde de çay semaveri kurulacak.

Ayrıca yangından etkilenen kırsal mahallelere seyyar tuvalet kuruldu.

KADINLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANDI

Yine aynı şekilde kadın meclis üyeleri, Genel Sekreter Yardımcısı Zerrin Türk ve Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı personeli hastanelerin bahçesinde bekleyen yaralı yakını kadınların ihtiyaçlarını belirledi. İhtiyaçlar karşılandıktan sonra yaralı yakını kadınlar Hasta ve Hasta Yakınları Misafirhanesine yönlendirildi.

KRİZ KOORDİNASYON MERKEZİ 7/24 ÇALIŞACAK

Kriz Koordinasyon Merkezi’nde yer alan Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim kademesi çalışmalarını aralıksız sürdürecek. Diğer yandan Meclis üyeleri de yangının etkilendiği bölgelerde çalışma yürütecek.