Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Herkesi kayyuma hayır demeye davet ediyoruz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısında konuşan Eş Başkan Serra Bucak, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atamasının yasalara ve Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekerek, herkesi kayyum gaspına hayır demeye davet etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Haziran

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Herkesi kayyuma hayır demeye davet ediyoruz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı, Eş Başkan Serra Bucak başkanlığında belediye hizmet binasındaki meclis salonunda başladı. Toplantıya meclis üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Eş Başkan Bucak, 31 Mart yerel yönetim seçimlerinde halkın kurduğu sözün arkasında olduğunu ifade ederek, halkın iradesine ipotek konulamayacağını söyledi. Halkın iradesini net ve demokratik bir şekilde ortaya koyduğunu ve bu karara saygı duyulmasını istediğini kaydeden Bucak, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasının antidemokratik olduğunu vurguladı.

 ‘ANAYASA’YA AYKIRI BİR İŞLEM’

Kayyum atamanın hukukla yakından uzaktan alakası olmadığını, açıkça Anayasa’ya aykırı bir işlem vuku bulduğuna dikkat çeken Bucak, şöyle konuştu: “Şayet Türkiye, kendi Anayasası’na, yasalarına belediye hukukuna uymak istiyorsa, eğer bir tutukluluk durumu, eş başkanımız yargılandığı bir dava sebebiyle görevinden alınıyorsa, derhal seçilmiş meclis üyeleri içerisinden bir başkanvekili seçilerek Hakkari halkının iradesi devam ettirilebilir. Olması gereken de budur. Ancak iktidar bunu iki defadır dinlemediği gibi üçüncü defada dinlememek için ısrar etmektedir. Ancak biz seçilmişler, bu irade gaspının karşısında olduğumuzu ifade ettik, etmeye de devam edeceğiz.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Herkesi kayyuma hayır demeye davet ediyoruz

‘ÖNEMLİ BİR MUHALEFET GRUBU OLUŞTU’

Sandıktan çıkan sonuçlara Türkiye’deki tüm halkların ve iktidarın saygı duymasını isteyen Bucak,  Türkiye’de kayyum atamalarına karşı önemli bir muhalefet grubu oluştuğunu, pek çok çevreden, sivil toplum örgütünden söz konusu durumun antidemokratik olduğuna dair sözler kurulduğunu hatırlattı. Büyükşehir Belediyesinin önünde 7 gündür devam eden nöbet etkinliğine dikkat çeken Bucak, “Bunu da şöyle meşru buluyoruz. Bu halk kararını vermişken, seçimde iradesini ortaya koymuşken, büyükşehrimizde yüzde 64,9 oyla DEM Parti ve meclis üyelerini buraya 5 yıl boyunca görev yapmaya göndermişken, yeniden kayyum seslerinin ortaya çıkması ve bazı iktidar çevrelerinin ellerini ovuşturması, ‘kayyumlar Hakkari’de başladı ve devam edecek’ söylemleri yerel demokrasiyle, yerelin hakkı hukukuyla hiçbir bağlantısı yoktur. Bunun için 7 gündür buradayız, nöbet tutuyoruz ve belediyelerimizi kayyumlara teslim etmeyeceğiz diyoruz” şeklinde konuştu.

‘HERKESİ KAYYUM GASPINA HAYIR DEMEYE DAVET EDİYORUZ’

Büyükşehir Belediyesi’nde iki aydır demokratik bir şekilde meclis çalışması yürüttüklerini anımsatan Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçen hafta demokratik ortamda Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) toplantısını gerçekleştirdik. Yeniden Refah Partisi, Ak Parti, CHP’nin de üyesi olduğu bir GABB yönetimi, encümeni oluşturduk. Aslında bu yerelin birlikte çalışma iradesini de açığa çıkarıyor. Biz buna inanıyoruz. Yerelin birlikte çalışma iradesi vardır. Hangi parti olursa olsun, hangi siyasi görüşü savunursa savunsun, herkes birbirine saygı duyarak, birbirlerinin farklılıklarını kabul ederek, çalışmalarını özümseyerek birlikte yol alabilir. Bu anlamıyla sadece DEM Parti’ye oy vermiş halktan değil, Türkiye’nin tamamında bu sesin bizimle ortak olmasını istiyoruz. Bu ses ortak çıkmazsa, yerel demokrasiye saygı duyulması gereken ses yükselmezse, bu kayyum meselesi üçüncü defa yol alır giderse, iktidar hızlı bir şekilde kendi sonunu getirir. Ve bu sebeple başta iktidar partisi olmak üzere muhalefetin de kayyum atamalarının durması yönünde adım atmasının, Türkiye’nin yeniden eşitlik, adalet, özgürlük ve hatta toplumsal barışı konuşabilmesi için elzem olduğunu düşünüyoruz. Tüm bu sorunların üstesinden gelebilmek için bir an evvel demokratik zeminde, hak ve özgürlükler zemininde, toplumsal adaleti, barışı yeniden kuracağımız, savunacağımız bir noktada herkesi DEM Parti ile dayanışmaya ve kayyum gaspına hayır, demeye davet ediyoruz.”