Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ad ve soyadı değişikliği yapanlar dikkat; Mülklerinize yeniden harç ödemeniz gerekiyor!

Mahkeme kararı olmadan ad-soyad değişikliği yapılmasına olanak sağlayan kararname sonrası Demirkan’dan olan soyadını Şimşek olarak değiştiren Diyarbakırlı Şahin Şimşek, üzerine kayıtlı bulunan mülkleri için yeniden harç talep edilmesi karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Mülk edinirken zorunlu tüm harçları verdiğini ifade eden Şimşek,  “Soyadı değişikliği yasası çıkarılmışsa bu yasanın vatandaşın özlük haklarına da yansıtılması gerekir. Bir şeyi mülk edinirken bunların harçlarını zamanında yatırdım. İkinci defa benden bu harçların istenmesi haksızlık” dedi. 

Mahkeme kararı olmadan ad-soyad

Uğur Kasioğlu

Yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adların mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine imkan tanıyan düzenleme sayesinde vatandaşlar mahkeme yoluna gitmeden kolaylıkla E-Devlet üzerinden isim ve soyisim değişikliği yapılabildiği süreçte soyadı değişikliği yapan Diyarbakırlı Şahin Şimşek, “Daha önce ödemiş olduğum tapu masraflarının bir daha yatırılması gerektiği söylendi. İkinci defa benden bu harçların istenmesi haksızlık.” ifadelerine yer verdi.

Ödediğim masraflar yeniden istendi

2022 yılı içerisinde 5490 sayılı mahkeme kararı olmadan soyadı ve isim değişikliğine yönelik çıkarılan yasayla birlikte soyadını Demirkandan’dan, Şimşek olarak değiştirdiğini belirten Şahin Şimşek, “Ben bu yasaya istinaden  E-Devlet üzerinden soyadımı değiştirmek için başvurdum. Yaklaşık on gün sonra E-Devlete giriş yaptığımda soyadımın Şimşek olarak değiştiğini gördüm. Adıma kayıtlı tapular vardı, bunun için tapu dairesine gittiğimde, daha önce ödemiş olduğum masrafların bir daha yatırılması gerektiği söylendi” dedi.

‘Bu haksızlık’

Soyadı değişikliği yaptığımdan dolayı yeniden ödemesi gereken masrafların maliyetinin yaklaşık 50.000 TL tutarında olduğunun altını çizen Şimşek, “Soyadı değişikliği yasası çıkarılmışsa bu yasanın vatandaşın özlük haklarına da yansıtılmasını istiyorum. Daireleri veya herhangi başka bir şeyi mülk edinirken bunların harçlarını zamanında yatırdım. İkinci defa benden bu harçların istenmesi haksızlık” diye konuştu.

‘CİMER’e 4 kez yazı yazdım’

Konuya ilişkin CİMER’e 4 kere yazı yazdığını dönüşlerin olumsuz olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bu konuda yetkililerden bir çözüm bekliyorum. Özellikle Diyarbakır Milletvekillerine çağrıda bulunmak istiyorum sesimiz olsunlar.” İfadelerine yer verdi. Konuya ilişkin Türkiye’de çok sayıda mağdur bulunduğunu belirten Şimşek, “Soyadı kanunu değişikliği varsa tapu haklarında ödenen masrafında bir daha istenmemesi gerekir. Yetkililerin bu konuda harekete geçip buna ilişkin yeni bir yasa yapması gerekiyor.” İfadelerinin altını çizdi.