Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

80 derece sıcakta çalışan döner ustaları sıcağa meydan okuyor

Diyarbakır’da hava sıcaklıklarının 45 dereceyi bulduğu bunaltıcı havalar, 80 derece ateş başında çalışan döner- ekmek ustaları için klima ve serin hava etkisi oluşturuyor. Döner Ustalarından Ahmet Laboç, kışın soğuğunda döner yapmanın daha zor olduğunu, yazın sıcağında ise daha keyifli olduğunu belirterek, 45 dereceyi bulan sıcakların kendisi için serin hava etkisi oluşturduğunu söyledi. Bir başka döner ustası Ahmet Gökhan ise “Dönerin yanındaki sıcaklıktan ayrıldıktan sonra dışardaki sıcaklık bize çok serin geliyor” dedi.

Diyarbakır’da hava sıcaklıklarının 45

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Yakıcı ve bunaltıcı hava şartlarında ateş başında çalışan ustalar sıcaklıklardan oldukça memnun. Hava şartlarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasından herkes olumsuz etkilenirken döner ustaları için bu havalar klima etkisi oluşturuyor.  Kimi usta günde iki defa eve gidip duş alırken kimi usta da verdiği molada içerde duramayıp parkta serinliyor.  Döner Ustalarından Ahmet Laboç, kışın soğuğunda döner yapmanın daha zor olduğunu, yazın sıcağında ise daha keyifli olduğunu anlatırken, 45 dereceyi bulan sıcakların kendisi için serin hava etkisi oluşturduğunu söyledi.

‘Kışın döner yapmak benim için daha zor!’

33 yıldır döner ustası olduğunu vurgulayan Ahmet Laboç, “Küçüklüğümden beri bu işi yaptığım için vücut sıcaklığa alışmış vaziyette. Kışın soğuğunda döner yapmak benim için biraz zor oluyor, yani bana soracak olursanız yazın bu sıcağa rağmen döner yapmak daha iyi herkes sıcaklardan rahatsız ama benim vücudum alıştığı için sıcaklar beni rahatsız etmiyor. Ocak başı hemen hemen 80 dereceyi buluyor. İki usta duruyoruz dönerin başında ben saat 10’dan saat 3’e kadar kalıyorum ocak başında. Dönerci dükkanından çıktığım gibi benim için sanki dışarıda klima çalışıyor serin oluyor benim için dışardaki 50 derecelik hava. Evde klima açmıyorum bana serin geliyor hava çünkü” dedi.

‘Dışardaki sıcaklık bize klima gibi geliyor’

Son yılların en yüksek sıcaklıklarının yaşandığı Diyarbakır’da bunaltıcı havalardan günde iki defa duş aldığını aktaran döner ustası ocak başında çok bunalınca karşılarında bulunan arka serinlemek için gittiğini söylüyor

Diyarbakır bu yıl çok sıcak olduğunu kaydeden bir başka döner ustası Ahmet Gökhan ise “Dönerin yanındaki sıcaklıktan ayrıldıktan sonra dışardaki sıcaklık bize çok serin geliyor. Günde en az bir iki defa eve gidip duş alıp geri gelmek zorunda kalıyoruz. Dışarısı zaten sıcak bide ocağın ısısı da buna eklenince sıcaklık hemen hemen ikiye katlanıyor. Diyarbakır’da çok sıcak bir yaz yaşıyoruz.  Yaz aylarını bu şekilde idare etmeye çalışıyoruz. Döner yaparken çok bunalınca karşımızdaki parka gidip yarım saat dinlenip tekrara geri geliyoruz iş yerine.” Ateş başında saatlerce çalışıp ter döken ustalar, kavurucu sıcaklığa alışmış durumda işlerini sürdürmeye devam ediyor. Kimi ustalar için kavurucu ve bunaltıcı olan havalar kimi ustalar içinde güzel havalar diye tabir ediliyor.